بهرهوری نیروی کار نیازمند تقویت معیشت کارکنان در کنار بهروز بودن همیشگی تکنولوژی تولید است. این دو عامل در کنار یکدیگر بستری برای توسعه پایدار و باثبات را فراهم میآورند.
تامین ۲۴/ یکی از محرکهای اصلی رشد بلندمدت پایدار اقتصادی هر کشور، رشد بهرهوری نیروی کار است. براساس آمار منتشر شده توسط بانک مرکزی در مورد تولید ناخالص داخلی کشور به قیمتهای ثابت سال ١٣٩٠ و مرکز آمار ایران در رابطه با تعداد شاغلان کشور، در سالهای گذشته، روند تغییر بهرهوری نیروی کار یا همان نسبت تولید ناخالص داخلی به تعداد شاغلان، دستخوش نوساناتی از حیث مقادیر مطلق و نرخ سالانه بوده است.
به گزارش اتاق بازرگانی، صنایع و معادن تهران بهرهوری نیروی کار به قیمت ثابت سال ١٣٩٠، در سال ١٣٨٩ برابر با ٣/٢٩ میلیون تومان بوده که در سه سال پیاپی بعدی (یعنی تا سال ١٣٩٢) روند رشد آن نزولی بوده و پس از کسب رشد مثبت ٤/٣ درصدی در سال ١٣٩٣، دوباره در سال ٩٤ به افزایش اشتغال و کاهش تولید ناخالص داخلی واقعی، تنزل یافت. در سال گذشته برآیند رشد ٨/٢ درصدی اشتغال و رشد هشت درصدی اقتصاد، منجر به معکوس شدن روند نزولی رشد بهرهوری نیروی کار و نیل به رشد ١/٥ درصدی بهرهوری نیروی کار میشود.
به گزارش اتاق تهران، میانگین رشد واقعی سالانه تولید ناخالص داخلی و رشد تعداد شاغلان کشور در بازه زمانی ١٣٨٩ تا ١٣٩٥ به ترتیب ٧/٠ و ٥/١ درصد بوده، در حالی که میانگین رشد حقیقی سالانه بهرهوری نیروی کار در همین دوره منفی ٨/٠ درصد شد. با وجود مثبت شدن رشد بهرهوری نیروی کار در سال گذشته و رسیدن آن به رقم ١/٥ درصد، رقم واقعی این شاخص اقتصادی از رقم سال ٣٨٩ کمتر است که ضرورت تنظیم سیاستها و انجام اقدامات مناسب در زمینه استمرار رشد بهرهوری نیروی کار را بیش از پیش مشخص میکند.
رشد بهرهوری نیروی کار معمولا به چند عامل افزایش کیفیت نیروی کار، تعمیق سرمایه و از همه مهمتر به ارتقای بهرهوری کل عوامل تولید نسبت داده میشود. با توجه به نامشخص بودن میزان تغییر متغیرهای مذکور، در سالهای گذشته از سویی و دور از انتظار بودن انجام تحول در حوزههای رشد مهارت و کیفیت نیروی کار، احتمال عدم دستیابی به رشد مناسب بهرهوری کل عوامل تولید در سالهای صندوق بینالمللی پول نیز در گزارش آوریل ٢٠١٧ خود نسبت به شیوع روند نزولی بهرهوری در جهان هشدار داده و استمرار این روند را عامل تضعیف رشد استانداردهای زندگی در جهان دانسته است.
با این همه پژوهش اتاق تهران، باور دارد حذف موانع غیرضروری برای شکلگیری و توسعه فعالیتهای رقابتی، تسهیل خروج بنگاههای ناکارآمد، کمک به افزایش فعالیتهای تحقیق و توسعه در بخش خصوصی و افزایش مهارت نیروی کار از طریق تدوین و اجرای برنامههای آموزشی متناسب با نیازهای واقعی بازار کار را از اقدامات مهمی میداند که برای رفع این معضل در اقتصاد یاری میرساند. از سوی دیگر، متفکران انتقادی، این رویه را باور ندارند. آنها فکر میکنند بهرهوری زمانی بالاتر میرود که تکنولوژی روز در کنار رفاه نسبی جامعه وجود داشته باشد. به بیان دیگر، آنها اعتقاد دارند زمانی میتوان بهرهوری نیروی انسانی را چه در حوزه تولید و چه در زمینه آموزش و غیره افزایش داد که نیروی انسانی از نظر نیازهای اولیه زندگی تامین باشد و امکان تمرکز بیشتری بر فعالیتهای خود را داشته باشد. برای این امر، همیشه کشورهایی مانند فنلاند، نروژ و سوئد را مثال میزنند. شاخص اقتصادی و سرمایه این کشورها به مراتب کمتر از امریکا است، با این همه دخالتهای دولت در اقتصاد و تلاش برای ایجاد بستری که از حداقلها برخوردار است سبب میشود که وضعیت این کشورها مطلوب ارزیابی شود.
منبع : روزنامه اعتماد
تامین ۲۴نوسانات بهرهوری نیروی کار در ایراننیروی کار