منبع: ایسا
ترجمه: آزاده شعبانی
تامین ۲۴/ این پروژه تحقیقاتیِ ایسا، نقش و تاثیر تامین اجتماعی را در 4 حوزه ی اصلی، بررسی کرده است: اول) تامین اجتماعی به مثابه یک اهرم در بازار کار و ترویج اشتغال، ب) تامین اجتماعی به مثابه حمایتی برای رشد و مصرف اقتصادی، ج) تامین اجتماعی به مثابه تقویت کننده نرخ تولد و سلامت، د) و تامین اجتماعی به مثابه سرمایه گذاری انسانی و رشد فراگیر.
مطالعات اتحادیه بین المللی تامین اجتماعی نشان می دهد که اگرچه فاکتورهای متعددی بر توسعه اقتصادی و اجتماعی، در بلندمدت، تاثیر می گذارند و تغییرات جغرافیایی عمده ای کماکان وجود دارد، تامین اجتماعی را نباید به عنوان یک هزینه اقتصادی در نظر گرفت، بلکه تامین اجتماعی به مثابه ابزاری برای توسعه اجتماعیِ جهانی است.
نتایج حاصله از این پروژه، طی جلسه مجمع جهانی تامین اجتماعی در شهر پاناما، ارائه شده، و تجربیات ملی کشورهای مختلف مطرح و نیز چشم اندازهای بین المللی به واسطه کارشناسان سیاست های اجتماعی از سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، سازمان بین المللی کار، کنفرانسِ تامین اجتماعی اینتر امریکن، سازمان تامین اجتماعی Ibero-American و بانک جهانی، ترسیم شد.
«هانس هورست کنکلوسکی»، دبیرکل سابق اتحادیه بین المللی تامین اجتماعی، اظهار کرده است که «این پروژه اتحادیه بین المللی تامین اجتماعی سهم قابل توجهی در تایید شواهدی دارد که مزایای چندگانه ی اجتماعی- اقتصادیِ تامین اجتماعی را تصدیق می کند.»
وی تاکید کرد: «تامین اجتماعی، زندگی انسان ها را تغییر می دهد و به توسعه جوامع منجر می شود. با در نظر گرفتنِ چالش های جهانیِ مهمی که جوامع ما با آنها رویارو هستند، این مساله مهم است که طرح های تامین اجتماعی، به منظور به حداکثر رساندنِ پتانسیل های اقتصادی-اجتماعیِ خاص خود، مرتبا برنامه های خود را تغییر داده و مجددا طراحی کنند.
یافته های عمده این گزارش عبارتند از:
اجماع بین المللی
«جولیون دیمون»، استاد دانشگاه از فرانسه، گزارش نهایی این پروژه را بدین شرح، ارائه کرد: «یک اجماع بین المللی در مورد تاثیرات مثبت برنامه های تامین اجتماعی، بر روی توسعه ی اقتصادی و اجتماعی، وجود دارد.»
دیمون همچنین گفت: «تامین اجتماعی به عنوان یکی از ابزارهای اصلی برای تامین رفاه و سعادت در جامعه باقی خواهد ماند. در تمامی زمینه های تامین اجتماعی به شرایط زندگی افراد بهبود می بخشد، به واسطه تضمین یک محیط اجتماعی که برای رشد انسان ها مطلوب است.»
برنامههای توسعهای و تحولآفرین در هر سازمان یا صندوق بیمهگری میتواند مسیر روشنی برای آن صندوق بیمهای ترسیم کرده و از طرفی دیگر ارائه خدمات باکیفیتتر و مطلوبتر به جامعه تحت پوشش اجرایی شود، حال سازمان تأمین اجتماعی در اقدامات توسعهمحور خود ۲۰ طرح تحولی طراحی کرده و در روزشمار هفته تأمین اجتماعی به موضوع تأمین اجتماعی؛ اجرای طرحهای بیستگانه برای توسعه و تحول پرداخته است.
گفته می شود، حدود ۳.۵ میلیون راننده فعال تاکسی اینترنتی در کشور وجود دارد که بیشتر از تعداد راننندگان تاکسی «اوبر» در جهان گزارش شده است. بی تردید همه 3.5 میلیون نفر راننده تاکسی اینترنتی در ایران به طور حرفه ای و تمام وقت دراین کار اشتغال ندارند و بخش قابل توجهی از آنها به عنوان شغل های دوم یا سوم به این کار مبادرت می کنند و از همین رو است که شرکت های تاکسی اینترتی از اعطای حقوق اجتماعی این دسته از رانندگان از جمله حق برخورداری از «بیمه تامین اجتماعی» طفره می روند. در این حال، حقوق مادی رانندگان تمام وقت تاکسی های اینترنتی نادیده گرفته می شود، حال آن که این دسته از رانندگان نیز مانند سایر شاغلان به عنوان شهروندان کشور دارای حقوق شهروندی از جمله برخورداری از پوشش بیمه ای و درمانی هستند. در چنین شرایطی چگونه می توان حقوق اجتماعی و بیمه ای رانندگان تمام وقت تاکسی های اینترنتی را به آنها اعطا کرد؟