در راستای رفع این خلأ، طرح اولیه بیمه دانشجویی با امضای تفاهمنامهای میان سازمان تأمیناجتماعی و سازمان امور دانشجویان وزارت علوم در تاریخ ۱۶ آذر ۱۴۰۰ و همزمان با روز دانشجو کلید خورد. پیش از اجرای طرح بیمه دانشجویی، دانشجویان صرفاً بهصورت تبعی از بیمه والدین بهرهمند میشدند و این دوران به عنوان سابقه بیمهپردازی برای آنها محاسبه نمیشد.با اجراییشدن این طرح از بهمنماه ۱۴۰۰، دانشجویان این امکان را پیدا کردند تا با پرداخت حق بیمه، مدت زمان تحصیل خود را به سابقه بیمهای خویش افزوده و از مزایای آتی تأمین اجتماعی نیز برخوردار شوند.
حق بیمه در این طرح به سه نرخ متفاوت و بهاختیار دانشجو تعیین شده است: ۱. نرخ ۱۴ درصد : پوشش خدمات بازنشستگی و فوت بعد از بازنشستگی (مناسب افراد مجرد و فاقد تحتتکفل). ۲. نرخ ۱۶ درصد : پوشش خدمات بازنشستگی و فوت قبل و بعد از بازنشستگی. ۳. نرخ ۲۰ درصد (کاملترین پوشش): شامل خدمات بازنشستگی، فوت (قبل و بعد از بازنشستگی)، از کارافتادگی و همچنین پوشش هزینههای بهداشتی و درمانی.
نکته حائز اهمیت آن است که دانشجویان زیر ۵۰ سال برای بهرهمندی از این بیمه، نیازی به داشتن سابقه بیمه قبلی ندارند. اما برای دانشجویان بالای ۵۰ سال، دارا بودن حداقل سابقه بیمهپردازی به میزان مازاد سنی نسبت به ۵۰ سال در زمان تقاضا الزامی است. بهعنوان مثال، دانشجویی که در زمان درخواست ۵۲ سال سن دارد، ملزم به ارائه حداقل ۲ سال سابقه پرداخت بیمه در سازمان تأمیناجتماعی است.
پس از گذشت 4 سال از اجرای طرح بیمه دانشجویی، نگاه جامعه دانشجویی به پوشش بیمهای تغییر کرده است. شیما ابهری، دانشجوی ترم پنجم حقوق، در گفتوگو با تأمین ۲۴ از انگیزه شخصیاش برای بیمه شدن میگوید: «از ترم دوم، بیمه اختیاری تأمین اجتماعی را انتخاب کردم. حالا با آگاهی از طرح بیمه دانشجویی، درصدد هستم اگر امکانش باشد، بیمهام را به این طرح تغییر دهم.»
او با اشاره به دغدغه مالی دانشجویان، اضافه کرد:« به نظرم تعرفههای بیمه دانشجویی هم متفاوتتر است و هم مقرونبهصرفهتر از بیمه اختیاری. برای من که درآمد محدودی از کار پارهوقت دارم، این طرح انتخاب مناسبتری خواهد بود.»
او با تأکید بر نقش آرامشبخش بیمه در زندگی روزمره افزود: «درحالی که ماهیت واقعی بیمه، ایجاد امنیت خاطر و آرامش در همان شرایط عادی و روزمره است. این حس اطمینان، بهتنهایی ارزشمند است.» حسینآبادی همچنین به پوشش درمانی بیمه دانشجویی به عنوان یک امتیاز مهم اشاره کرد: «دسترسی به خدمات درمانی مناسب در این طرح، برای ما دانشجویان که گاهی تحت فشار هزینههای زندگی هستیم، واقعاً یک امتیاز کلیدی محسوب میشود.»
طبق آخرین گزارشهای سازمان تأمین اجتماعی، استقبال دانشجویان از طرح بیمه دانشجویی این سازمان با افزایش قابل توجهی روبرو شده است.بر پایه آمار منتشر شده در زمستان سال ۱۴۰۲ و در چارچوب طرح بیمه فراگیر خانواده ایرانی (که شامل گروههای مختلفی مانند صاحبان حرف آزاد، زنان خانهدار، دانشجویان و... میشود)، تا پایان سال ۱۴۰۰ تعداد دانشجویان دارای بیمه فعال در این طرح، ۳۴ هزار و ۳۸۲ نفر ثبت شده بود.
مسئولان تأمیناجتماعی تأکید میکنند که خدمات و ثبتنام در این طرح همچنان بهصورت غیرحضوری انجام میشود و دانشجویان نیازی به مراجعه فیزیکی به شعب یا کارگزاریهای سازمان ندارند.بیان یک نکته کلیدی در پایان ضروری به نظر میرسد اینکه: بیمهپردازی در قالب بیمه دانشجویی، یک پوشش دائم نیست. پس از فارغالتحصیلی، وضعیت بیمه این افراد تغییر میکند. فارغالتحصیلان برای ادامه پوشش بیمهای، باید مطابق با ضوابط بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد اقدام کنند و تحت پوشش آن قوانین قرار خواهند گرفت.