به گزارش تامین 24، طبیعتا جمعیت حدود ۵۰ میلیون نفری تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی با تحقق تأمین اجتماعی هوشمند بهترین خدمات را از این سازمان دریافت میکنند، مسیری که از سالهای نه چندان دور و در سال ۱۳۹۹ با اجرای طرح ۳۰۷۰ یعنی ۳۰ نوع خدمت برای کاهش ۷۰ میلیون بار مراجعه به مراکز درمانی و بیمهای البته با حذف دفترچههای کاغذی آغاز شد و اکنون تعداد خدمات غیرحضوری و حرکت به سمت هوشمندسازی خدمات در این نهاد بیمهگر به سمت توسعه این طرحهای تحولآفرین پیش رفته است.
براساس آخرین دادههای آماری در حال حاضر ۶۷ خدمت در سازمان تأمین اجتماعی به صورت غیرحضوری به همه گروههای بیمهشدگان و مستمریبگیران ارائه میشود که برنامهریزیها هم بر افزایش این نوع خدمات در قالب الکترونیک و غیرحضوری تأکید دارد، البته ناگفته نماند که بزرگترین خدمت به مخاطبان و ذینفعان سهولت در دسترسی به خدمات با استفاده از فضای مجازی و جلوگیری از حضور در شعب درمانی و بیمهای است.
ارایه خدمات غیرحضوری مخاطبان، از مهمترین دستاوردهای سازمان تأمین اجتماعی به عنوان بزرگترین سازمان خدماترسان به حدود ۵۰ میلیون جامعه تحت پوشش است، به همین واسطه در حال حاضر ۶۷ خدمت از خدمات تأمین اجتماعی در سامانه خدمات غیرحضوری به آدرس es.tamin.ir به صورت غیرحضوری ارایه میشود.
مسیر حوزه تحول دیجیتال تأمین اجتماعی، هوشمندسازی و حرکت به سمت توسعه خدمات غیرحضوری یکی از برنامههای عملیاتی برای همه مشمولان این نهاد بزرگ بیمهای است تا همه بتوانند در بستر فضای الکترونیک خدمات گسترده خود را دریافت کنند. ایجاد و توسعه سیستمها و سامانههای الکترونیکی، غیرحضوری، یکپارچهسازی و هوشمندسازی سامانهها، ارائه خدمات در سازمان بهگونهای برنامهریزی شده تا مخاطبان بدون نیاز به مراجعه به شعب تأمین اجتماعی، به انواع خدمات مورد نظر دسترسی داشته باشند.
هوشمندسازی لیست حقبیمهها
هوشمندسازی دریافت لیست حق بیمه (لیست هوشمند) از مهمترین اقدامات برای تسهیل و روانسازی امور مخاطبان و شرکای اجتماعی سازمان تأمین اجتماعی است که در راستای تحقق دولت الکترونیک و هوشمندسازی فرآیند ارسال لیست و پرداخت حق بیمه، بهبود فرآیند کاری، کاهش نقش عامل انسانی و تعامل برخط سازمان و کارفرما و در نتیجه افزایش سطح رضایتمندی ذینفعان، طراحی و ساخت سامانه متمرکز لیست هوشمند صورت پذیرفته است. در حال حاضر این سامانه در همه شعب سازمان عملیاتی شده و در حال توسعه است.
سازمان تأمین اجتماعی در حال حاضر برای ارائه لیست هوشمند از سوی کارفرمایان اقدامات و برنامهریزی موثری را انجام داده که براساس برخی آمارهای موجود بیش از ۹۹ درصد لیست حقبیمه کارگران از سوی جامعه کارفرمایی به صورت هوشمند ارائه میشود. دادههای آماری سازمان حاکی از آن است که بیش از یک میلیون و ۸۵ هزار و ۸۱۹ لیست حق بیمه از سوی کارفرمایان نیز به صورت غیرحضوری ارائه میشود.
سامانه لیست هوشمند در حال حاضر در همه کشور اجرایی شده و علاوه بر بالا بردن سرعت و سهولت ارسال لیست حق بیمه و عدم مراجعه به صورت حضوری، ۳۳ کنترل مختلف بیمهای که پیشتر در غیاب کارفرما انجام میشد به صورت برخط و لحظهای انجام میشود تا در صورتی که لیست ارسالی اشکال یا مغایرتی داشته باشد بلافاصله خطا به کارفرما اعلام و اصلاح لازم انجام شود. ارسال لیست به صورت هوشمند اختلافات بین سازمان تأمین اجتماعی و کارفرمایان را با هدف جلوگیری از انباشت بدهی و جریمه به صورت جدی کاهش میدهد و کنترلهایی مانند عناوین شغلی، دستمزدها و روزهای کارکرد به صورت لحظهای به کارفرما اعلام خواهد شد.
همچنین با هدف پیشگیری از هر مشکلی باید تغییرات در مشخصات کارگاه و لیست ارسالی مانند اضافه شدن افراد بیمه شده جدید باید در سامانه خدمات غیرحضوری ثبت شود و همچنین کارفرمایان برای جلوگیری از ترافیک در لیستهای ارسالی لیست حق بیمههای کارگران تحت پوشش را به روزهای آخر ماه موکول نکنند.
کارگاههای مشمول قانون تأمین اجتماعی با یک میلیون و ۴۰۰ هزار کارگاه فعال در عرصههای اقتصادی، تولیدی و خدماتی با جامعه آماری ۱۶ میلیون و ۵۰۰ هزار نفری نیازمند داشتن فرصتهای مختلفی برای ارائه بهتر خدمات به همه گروههای تحت پوشش و سرعت بخشیدن ارسال لیستها به بزرگترین نهاد بیمهگر است که در این رابطه ارسال لیست حق بیمههای پرداختی به صورت هوشمند بخشی از خدمات غیرحضوری در حوزه کارفرمایی محسوب میشود.برمبنای برنامهریزیهای انجام شده تا پیش از ارائه لیست به صورت هوشمند، همه کارفرمایان موظف بودند که لیست حقبیمههای همه افراد تحت پوشش را به صورت دستی به شعب بیمهای سازمان تأمین اجتماعی ارائه دهند که این موضوع علاوه بر اینکه امکان خطا در اطلاعات حقبیمهها و جامعه کارگران در راستای اعلام نشدن دستمزد واقعی داشت، در زمینه اتلاف وقت و نداشتن سرعت عمل حوزه کارفرمایی در بخش ارائه لیستها نیز تاثیر منفی داشت.
یکپارچهسازی و هوشمندسازی سیستمها
بهبود و تسهیل ارائه خدمات مطلوب به مخاطبان، ذینفعان و شرکای اجتماعی تأمین اجتماعی از طریق ایجاد و توسعه سیستمها و سامانههای الکترونیکی و غیرحضوری سازمان، توسعه زیرساختهای سختافزاری، ارتباطی و امنیتی، تهیه و انتشار دادهها و اطلاعات آماری مورد نیاز سازمان و نهادهای بالادستی، انجام محاسبات آماری و اکچوئریال در حوزه های مختلف سازمان، تهیه و ارائه دسترسی به سطوح مختلف سازمانی و همچنین یکپارچهسازی وهوشمندسازی سیستمها از مهمترین اهداف سازمان در مسیر دستیابی به سازمان الکترونیک و هوشمند است.
همچنین در چهارچوب وظایف محول شده در برنامه توسعه کشور، ارتباط سازمان تأمین اجتماعی با سایر سازمانها و ارگانها، با شبکه ملی فناوری اطلاعات برقرار است. در حال حاضر ۲۰۷ وبسرویس توسط سازمان تأمین اجتماعی به سایر دستگاههای اجرایی کشور ارائه شده، از سوی دیگر تعداد ۹۵ وبسرویس مورد نیاز سازمان نیز از سایر دستگاههای اجرایی دریافت شده است؛ همچنین ارائه ۳۴ وبسرویس به سایر دستگاهها و دریافت ۹ وبسرویس از سایر ارگانها از ابتدای آغاز بهکار دولت چهاردهم صورت پذیرفته است.
نگاه طرحهای بیستگانه به تحول دیجیتال
یکپارچهسازی و هوشمندسازی سیستمها از مهمترین اهداف مرکز فناوری اطلاعات، آمار و محاسبات سازمان تأمین اجتماعی در مسیر دستیابی به سازمان تأمین اجتماعی الکترونیک و هوشمند است که با ابلاغ طرحهای بیستگانه تحولآفرین و توسعهای، این مرکز علاوه بر پیادهسازی طرح «بیمه متمرکز و یکپارچهسازی شعب»، در ۱۳ طرح دیگر به عنوان همکار نقش کلیدی و موثری بر عهده دارد.
تحول دیجیتال و هوشمندسازی خدمات بیمهای (توسعه خدمات غیرحضوری) به عنوان یکی دیگر از ۲۰ طرح تحولی سازمان تأمین اجتماعی است که موضوعات مهمی همچون تهیه برش خدمات بیمهای سند تحول دیجیتال سازمان در برنامه هفتم پیشرفت، تدوین فهرست و فرایند جاری (فعلی) خدمات بیمهای سازمان و زمانبندی دیجیتالسازی آن خدمات، و تکمیل فرایند غیرحضوری خدمات (۳۰۷۰) را دنبال میکند.
همچنین در چهارچوب اجرای این طرح تحولی، شناسایی و تدوین نیازهای اطلاعاتی و برقراری تعامل برخط با سامانه سایر دستگاهها، صدور گواهیهای الکترونیکی همچون تمدید کارت بازرگانی، مفاصای ماده (۳۷)، مدیریت اعتراض به اقلام پیامکهای ارسالی، هوشمندسازی بازرسی کارگاهی (بر اساس فرایند اصلاحی)، هوشمندسازی صدور مفاصاحساب کارفرمایان، هوشمندسازی ضریب پیمان و تکمیل اسکن پروندههای حوزه وصول حق بیمه و پروندههای بایگانی راکد مرتبط پیگیری و اجرایی میشود.با توجه به اینکه سازمان تأمین اجتماعی در حوزه تحول دیجیتال و حرکت به سمت هوشمندسازی و ارائه خدمات غیرحضوری پیشرو است، بازهم این سازمان با اجرای پروژههای بزرگی نظیر الکترونیکی شدن نسخ پزشکی و ارائه خدمات غیرحضوری بیمهای، همچنان پیشروی خود را حفظ کرده است.
با این وجود روند توسعه تحول دیجیتال تأمین اجتماعی با هدف ارتقای شفافیت و سهولت دسترسی همه مخاطبان این سازمان به خدمات ادامهدار است و تلاش میشود علاوه بر تکمیل فرایندهای غیرحضوری برای ارائه خدمات، با استفاده از ظرفیتهای تبادل داده بین نهادهای مرتبط و همچنین استفاده از ظرفیتهای نخبگان داخلی در حوزه فناوری و اطلاعات، هوشمندسازی تأمین اجتماعی را محقق کند.
اختتامیه نمایشگاه صندوق های بازنشستگی باحضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی عصر دیروز ۲۶ بهمن ماه در مصلی تهران برگزار شد.
گزارشهای رسمی داخلی گویای آن است که در ایران ۵۸ درصد اشتغال غیر رسمی است. اما بر اساس گزارشهای سازمانهای بینالمللی، این آمار به مراتب فراتر بوده و به ۷۵ تا ۸۵ درصد بازار کار میرسد. در بازار پول، سرمایه، ارز، کالا و تجارت خارجی نیز اوضاع از بازار کار هم بدتر است.