تامین ۲۴/ دکتر محمدعلی همتی مجموع سزارینهای انجام شده در مراکز ملکی را ٤١ هزار و ٧٨٥ مورد اعلام کرد و گفت: از این تعداد ٢٥ درصد مربوط به مادرانی بوده است که زایمان آنها در بارداری اول به روش سزارین بوده است, ٦٥ درصد مربوط به مادرانی است که سزارین آنها تکراری بوده و ١٠ درصد از سزارینهای انجام شده مربوط به مادرانی است که زایمان قبلی آنها به روش زایمان طبیعی بوده است.
به گزارش اداره کل روابط عمومی سازمان تامین اجتماعی، وی ادامه داد: در شش ماهه اول سال ١٣٩٥، تعداد ٤٦٠ هزار و ٥٦ نفر بیمار در مراکز درمانی ملکی سازمان تامین اجتماعی بستری شدهاند و میانگین درصد اشغال تخت بیمارستانهای ملکی سازمان در این مدت، معادل ٧٤درصد بوده است.
دکتر همتی گفت: تقریباً ٤٩ درصد از بیمارستانهای ملکی این سازمان در شش ماهه اول سال ٩٥، اشغال تخت بالاتر از میانگین (٧٤ درصد) را داشتهاند.
وی افزود: ٦٦ درصد بیمارستانهای ملکی سازمان، در همین مدت دارای اشغال تخت بیشتر از ٧٠ درصد بودهاند که به لحاظ طبقهبندی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در رده مطلوب قرار گرفتهاند.
معاون درمان سازمان تامین اجتماعی با اشاره به اینکه ٢١ درصد بیمارستانهای سازمان تامین اجتماعی در شش ماهه اول سال ١٣٩٥دارای اشغال تخت بین ٦٠ تا ٧٠ درصد بودهاند و در رده متوسط قرار گرفتهاند، گفت: بیش از ٢٥٨ هزار مورد عمل جراحی بستری در مراکز درمانی ملکی این سازمان انجام گرفته که بیشترین رشد در تقسیم بندی درصد موارد جراحی بستری، مربوط به عملهای جراحی بزرگ بوده است که از ١٤درصد در شش ماهه اول سال ٩٤ با رشد ١/٥ درصدی به ١٥ درصد در شش ماهه اول سال جاری رسیده است.
برنامههای توسعهای و تحولآفرین در هر سازمان یا صندوق بیمهگری میتواند مسیر روشنی برای آن صندوق بیمهای ترسیم کرده و از طرفی دیگر ارائه خدمات باکیفیتتر و مطلوبتر به جامعه تحت پوشش اجرایی شود، حال سازمان تأمین اجتماعی در اقدامات توسعهمحور خود ۲۰ طرح تحولی طراحی کرده و در روزشمار هفته تأمین اجتماعی به موضوع تأمین اجتماعی؛ اجرای طرحهای بیستگانه برای توسعه و تحول پرداخته است.
ضریب اشغال تختهای مراکز درمانی تأمین اجتماعی کرمانشاه به ۷۵.۳ درصد رسید؛ رقمی بالاتر از میانگین کشوری که به گفته مدیر درمان استان، نشانه اعتماد مردم به این خدمات است.
گفته می شود، حدود ۳.۵ میلیون راننده فعال تاکسی اینترنتی در کشور وجود دارد که بیشتر از تعداد راننندگان تاکسی «اوبر» در جهان گزارش شده است. بی تردید همه 3.5 میلیون نفر راننده تاکسی اینترنتی در ایران به طور حرفه ای و تمام وقت دراین کار اشتغال ندارند و بخش قابل توجهی از آنها به عنوان شغل های دوم یا سوم به این کار مبادرت می کنند و از همین رو است که شرکت های تاکسی اینترتی از اعطای حقوق اجتماعی این دسته از رانندگان از جمله حق برخورداری از «بیمه تامین اجتماعی» طفره می روند. در این حال، حقوق مادی رانندگان تمام وقت تاکسی های اینترنتی نادیده گرفته می شود، حال آن که این دسته از رانندگان نیز مانند سایر شاغلان به عنوان شهروندان کشور دارای حقوق شهروندی از جمله برخورداری از پوشش بیمه ای و درمانی هستند. در چنین شرایطی چگونه می توان حقوق اجتماعی و بیمه ای رانندگان تمام وقت تاکسی های اینترنتی را به آنها اعطا کرد؟