پیشنهادی که اتاق اصناف ایران به وزارت صنعت، معدن و تجارت داده، پرداخت ۱۰ هزار میلیارد تومان به اصناف تولیدکننده کشور است. پنج صنعتی که در اولویت پرداخت هستند بدین قرارند: صنایع پوشاک، کیف، کفش، چرم، و چوب. فعلا به ۱۰۰ هزار بنگاه از ۶۵۰ هزار بنگاه اصناف مختلف کشور تسهیلات داده میشود و این طرح در آینده شامل سایر صنایع نیز خواهد شد.
تامین ۲۴/ اول صنایع و حالا اصناف. دولت که از ابتدای سال جاری هدف خروج از رکود اقتصادی را دنبال کرده است، با روشهای مختلفی تامین مالی صنایع کوچک و متوسط را دنبال کرده بلکه راهی برای رونق اقتصادی کشور و افزایش نرخ اشتغال پیدا شود. برنامهریزی دولت طوری است که در ابتدا صنایع کوچک و متوسط کشور از 16 هزار میلیارد تومان تسهیلات استفاده کنند و در مرحله بعد، و بنا به پیشنهاد اتاق اصناف ایران، به اصناف کشور نیز تسهیلات تزریق شود. پیشنهادی که یک ماه پیش به دولت رفته اما فعلا تصویب نشده است. گرچه معاون اول رئیسجمهور و قائممقام جدید وزیر صنعت نسبت به آن نظر مساعدی دارند. این تسهیلات قرار است در مرحله اول به پنج صنعت منتخب و پیشران در صادرات غیرنفتی در قالب 10 هزار میلیارد تومان پرداخت شود.
در انتظار تصویب
علی فاضلی، رئیس اتاق اصناف ایران، درباره کلیات بسته حمایتی اصناف به آتیهنو میگوید: «دولت طرح حمایت از بنگاههای کوچک و متوسط صنعتی کشور در قالب پرداخت 16 هزار میلیارد تومان تسهیلات را داشته که بر همین اساس، اتاق اصناف ایران نیز پیشنهادی به همین ترتیب برای اصناف کشور دارد.» او توضیح میدهد: «پیشنهادی که اتاق اصناف ایران به وزارت صنعت، معدن و تجارت داده، پرداخت 10 هزار میلیارد تومان به اصناف تولیدکننده کشور است.» فاضلی فرایند ایدهپردازی و تصویب این طرح را چنین روایت میکند: «بعد از طرح وزارت صنعت در تامین مالی بنگاههای صنعتی کوچک و متوسط، ما بهعنوان اتاق اصناف ایران، طرح خود را برای تزریق تسهیلات به اصناف کشور به وزارت صنعت ارائه کردیم. این بسته پیشنهادی را یک ماه پیش به قائممقام وزیر صنعت، معدن و تجارت، دادیم که مورد تایید قرار گرفته است. یک نسخه از بسته حمایتی را نیز به معاون اول رئیسجمهور، ارائه کردیم که گویا نظر مساعدی نسبت به پیشنهاد ما داشتهاند. ولی با این حال باید منتظر تصویب رسمی طرح باشیم تا وارد مراحل اجرایی کار شویم.» او اضافه میکند: «تصور اتاق اصناف این بوده که در عرض 45 روز، پیشنهاد به مصوبه دولت تبدیل و اجرایی شود اما گویا فعلا باید منتظر باشیم.»
پنج صنعت در اولویت دریافت تسهیلات
فاضلی درباره اینکه این تسهیلات به کدام یک از اصناف کشور تعلق میگیرد، عنوان میکند: «این 10 هزار میلیارد تومان قرار است به 100 هزار بنگاه کوچک و متوسط پرداخت شود.» او در پاسخ به این سوال که اولویتهای طرح بسته حمایتی چطور تدوین شده است، میگوید: «پنج صنعت را به طور خاص در اولویت قرار دادهایم. اما این به معنی آن نیست که بنگاههای سایر اصناف کشور از دریافت تسهیلات محروم خواهند ماند.» رئیس اتاق اصناف ایران ادامه میدهد: «پنج صنعتی که در اولویت پرداخت هستند بدین قرارند: صنایع پوشاک، کیف، کفش، چرم، و چوب.» او تاکید میکند: «فعلا به 100 هزار بنگاه از 650 هزار بنگاه اصناف مختلف کشور، تسهیلات داده میشود و این طرح در آینده شامل سایر صنایع نیز خواهد شد.» فاضلی درباره بسته پیشنهادی اتاق اصناف ایران به وزارت صنعت میگوید: «برنامهریزی کردهایم که این تسهیلات با سود 16 درصد و بازپرداختی به طول چهار سال پرداخت شود.»
هدف از پرداخت تسهیلات به بنگاهها چیست؟
رئیس اتاق اصناف ایران، در پاسخ به سوال دیگر آتیهنو مبنی بر اینکه هدف اصلی از تامین مالی اصناف کشور در قالب بسته حمایتی اصناف چیست، میگوید: «بحث ما بیشتر بر سر صنایعی است که میتوانند موتور محرک صادرات غیرنفتی اقتصاد ایران باشند. صنایعی که میتوانند با رشد خود اقتصاد کشور را با رشد خالص صادرات روبهرو کنند.» او ادامه میدهد: «پرداخت تسهیلات به صنایع با هدف بازسازی و نوسازی خطوط تولید و کارگاهها انجام میشود. گرچه ممکن است بخشی از این تسهیلات به تامین مواد اولیه بنگاهها نیز اختصاص یابد.» او در این باره تاکید میکند: «بنگاهها حتما باید طرحی برای آینده فعالیت خود داشته باشند و با طرح توجیهی مناسب، منتخبِ دریافت تسهیلات شوند. قرار نیست به همه بنگاهها این مبلغ پرداخت شود.» فاضلی اضافه میکند: «هر بنگاه باید طرح توجیهی خود را به اتحادیه مربوطه ارائه کند و با تصمیم آن اتحادیه و شورهایی که صورت میگیرد، به آن بنگاه تسهیلات پرداخت شود.» رئیس اتاق اصناف ایران میگوید: «ما به بهبود کیفیت تولید فکر میکنیم و میخواهیم با ارتقای سطح کیفی تولیدات اصناف و با عرضه کالای خوب ایرانی، راه مبارزه با قاچاق را باز کنیم. به این شکل مزیت در تولید پدید میآید و راه قاچاق کالا پردستاندازتر میشود. ضمن اینکه اگر بخواهیم در صادرات غیرنفتی پیشرفتی داشته باشیم باید اصناف و تولیدکنندگان کشور را تقویت کنیم.»
توضیحات سازمان مدیریت درباره بسته حمایت از اصناف
علاوه بر توضیحات رئیس اتاق اصناف ایران به آتیهنو، محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت و رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور، در نشست خبری هفته گذشته خود درباره بسته حمایت از اصناف توضیحاتی داد. او گفت: «تسهیلات اختصاصیافته به واحدهای تولیدی ۱۹ هزار میلیارد تومان است و فقط به واحدهای تولیدی خرد و متوسط پرداخت میشود که اشتغال و تولید آنها تحت تاثیر عدم کفایت سرمایه در گردش شده است.» او ادامه داد: «این بسته حمایتی در مرحله بعدی شامل صنوف تولیدی میشود. اتاقهای اصناف باید در این خصوص با کارگروههای رفع موانع تولید در استانداریها در ارتباط باشند و پیشنهادها و نظرات خود را مطرح کنند.»