
شماره ۱۱۱ هفته نامه آتیه نو منتشر شد
یکصد و یازدهمین شماره آتیه نو، هفته نامه تخصصی حوزه رفاه و تامین اجتماعی، صبح امروز، دوشنبه بیست و ششم تیرماه ۱۳۹۶ توسط موسسه فرهنگی هنری آهنگ آتیه منتشر شد.
یکصد و یازدهمین شماره آتیه نو، هفته نامه تخصصی حوزه رفاه و تامین اجتماعی، صبح امروز، دوشنبه بیست و ششم تیرماه ۱۳۹۶ توسط موسسه فرهنگی هنری آهنگ آتیه منتشر شد.
تامین ۲۴/ «گفتوگوی شفاف با مـردم» عنوان اصلی صفحه نخست این شماره از هفته نامه آتیه نو است. چون به طور معمول در هفتههای مناسبتی با موضوعات خاص و ملی، آنقدر حجم افتتاح یا کلنگزنی طرحها و پروژههای مختلف زیاد است که لابهلای آنها کمتر فرصتی برای مدیران و مسئولان پیش میآید تا خود را در معرض نقد و نظرهای کارشناسانه قرار دهند یا رودررو با مردم سخن بگویند. هفته تامیناجتماعی نیز از این قاعده مستثنا نبوده و نیست. امسال اما شرح آنچه مدیران و کارکنان صف و ستاد سازمان تامیناجتماعی در چهار سال گذشته انجام دادهاند بیش از دورههای گذشته با مردم در میان گذاشته شد. دکتر سیدتقی نوربخش، مدیرعامل سازمان تامیناجتماعی، با مقامات و شخصیتهای سیاسی و مذهبی ازجمله حجتالاسلاموالمسلمین سیدحسن خمینی دیدار و در رادیو و تلویزیون ملی با مردم صحبت کرد. محمدحسن زدا، معاون بیمهای این سازمان، از تریبون نماز جمعه اقدامهای زیربنایی این سازمان را برای نمازگزاران شرح داد و سایر مدیران نیز هر یک به طریقی از کارنامه خود برای مخاطبان گفتند. از این رو، هفته نامه آتیه نو در اولین شماره پس از هفته تامین اجتماعی، در دو صفحه به انعکاس سخنان مقامات و شخصیت های مختلف در خصوص سازمان تامین اجتماعی پرداخت است.
اصلاحات در صندوقهای بازنشستگی
در این شماره «آتیهنو» راهحلهای پیشنهادی برای حل مشکل صندوقهای بازنشستگی را بررسی کرده است، چون اوضاع در صندوقهای بازنشستگی به هر حال خوب نیست و می توان گفت رو به بحران گذاشته اند. بحرانی که تازه سر از آب برآورده و دو سه سالی است که بالاخره با ورود مدیران جدید به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی دیگر پرداختن به این مشکلات خط قرمز نیست. این اواخر راهحلهایی نیز برای این موضوع اندیشیده شده و تامین منابع مالی تازه از ردههای مختلف در دستور کار قرار گرفته است. در این گزارش مروری بر مشکلات صندوقها شده، کارشناسان طی یادداشتهایی نظراتشان را مطرح کرده اند و راهحلهایی نیز برای حل این مشکلات مورد نظر قرار گرفته است.
هشدار درباره بازنشستگیهای سخاوتمندانه!
برآورد بانک جهانی از نظام بازنشستگی ایران و چهره جمعیتی آن نشان میدهد، صندوقهای بازنشستگی باید دست به اصلاحات بزنند. بانک جهانی محاسبه مستمری بر مبنای حقوق سالهای پایانی را سالهاست بهعنوان روشی سخاوتمندانه اما منسوخ کنار گذاشته و آن را یکی از مهمترین عوامل ناپایداری منابع در صندوقهای بازنشستگی معرفی کرده است. با وجود سخاوتمندیهایی از این دست، کفایت مستمری بیمهشدگان بهعنوان یکی دیگر از چالشهای نظام بازنشستگی در ایران عنوان شده است. بررسی آمارها نشان میدهد که حدود 77 درصد از بازنشستگان شرکتهای خصوصی و حدود 35 درصد از بازنشستگان ادارههای دولتی، حقوقی کمتر از خط فقر دریافت میکنند و این حقوق دریافتی به علت عدم تجانس با تغییرات قیمتها، قابلیت پیشبینی اقتصادی را در زندگی بازنشستگان به حداقل رسانده است. در این گزارش تجربه روسیه در خصوص بازنشستگیهای سخاوتمندانه! و نیز نظام سهلایه بازنشستگی انگلیس مورد مقایسه قرار گرفته اند.
سندی ملی برای بهبود رفاه سالمندان
آتیه نو در شماره اخیر خود به سند ملی سالمندی پرداخته است، سندی که پس از یک دهه انتظار، تدوین شد و بهزودی به هیات وزیران تقدیم میشود. خبر تدوین این سند شاید نشانهای قابلاعتنا باشد از اینکه مسئولان و تصمیمگیران و کارشناسان در مورد این گزاره که جمعیت ایران رو به سالمندی میرود، همنظر شدهاند. کمتر از دو هفته پیش بود که انوشیروان محسنیبندپی، رئیس سازمان بهزیستی کشور، خبر از تدوین این سند داد و آن را نقشه راهی برای عملی کردن برنامههای سالمندی توصیف کرد. سندی که تلفیقشده دو سندی است که پیشتر وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزارت بهداشت هر یک درباره رتق و فتق مسائل سالمندان تدوین کردهاند. اما با وجود نزدیک به یک دهه تلاش برای تدوین سندی که هدف آن سازماندهی امور سالمندی است، نه نهادها و سازمانهای رسمی و دولتی برای مواجهه با دامنه این پدیده و نیازهای کنشگران آن آمادگی دارند و نه نارساییهای برنامهای در این حوزه مرتفع شده است. هنوز این پرسش پابرجاست که چرا در حالی که همه علائم هشدار دهنده از قبل مشخص بود، دیر به موضوع سالمندی پرداخته شد. واقعیتهای تلخ بحران سالمندی را میشود بیش از این هم گوشزد کرد. واقعیتهایی چون زنانه شدن سالمندی، شرایط و کیفیت نامطلوب زندگی سالمندان از نظر نیازهای روانی، وضع اسفناک صندوقهای بازنشستگی به نوبت رخ نشان دادهاند. ارزشهای پیش بینی و مبتنی بر تکریم و احترام سالمندان دستخوش تغییرات جدی شده و حتی زمزمههایی از اوج گرفتن میزان سالمند آزاری در کشور شنیده میشود. در مقابل همه اینها اما برنامهریزیها هنوز در حال طی کردن پلههای اول است و راه زیادی پیش رو دارد.
میوه 5 میلیارددلاری برجام
این که شرایط سرمایه گذاری در کشورمان پس از امضای «برنامه جامع اقدام مشترک» بین ایران و 5+1 در چه وضعیتی قرار دارد موضوع یکی دیگر از گزارش های تحلیلی این شماره هفته نامه آتیه نو است. در این گزارش به نقل از فرانس پرس آمده: «در صورتی که یک بانک بینالمللی اقدامی شبیه توتال انجام دهد و ریسک همکاری با ایران را به جان بخرد، آن موقع میتوان شاهد سرازیر شدن سرمایهگذاران خارجی به این کشور بود.» در ادامه این گزارش با اشاره به تحولات مثبتی که در زمینه سرمایهگذاری در ایران پس از برجام شکلگرفته، آمده است: شرکت خودروسازی پژو سیتروئن فرانسه در ژوئن 2016 قراردادی 400 میلیون یورویی برای ساخت خودروهای پژو با همکاری شرکت ایرانخودرو منعقد کرد. این شرکت همچنین در ماه اکتبر قراردادی 300 میلیون یورویی با شرکت سایپا برای تولید خودروهای مدل سیتروئن امضا کرد. گروه هتلهای زنجیرهای آکور نیز میگوید در حال کار روی 10 تا 15 پروژه در ایران است تا بتواند از بازار رو به رشد گردشگری ایران بعد از برجام منتفع شود.
چالشها و فرصتهای توسعه رفاه ملی
مدیریت ساختار رفاهی در جامعه ایران، مدیریتی چندساحتی و چندبعدی است. مهم است که هر دولتی چه رویکردی برای سیاستگذاریهای اجتماعی و چه دستورالعملهایی برای مدیریت حوزه رفاه اجتماعی تعریف کند. از این منظر وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی اهمیتی دو چندان مییابد و حساسیت کارشناسان در خصوص مدیریت این فضای مهم، قابلدرک میشود. نظیر این مسائل را بیش و کم در هفته تامین اجتماعی شنیدهایم و اهمیت حوزه رفاه اجتماعی و ظرفیتهای این عرصه مهم از طریق دیدگاههای مختلف کارشناسان گوشزد شده است. آتیه نو در این شماره نیز طی صفحه و در ادامه ویژهنامه هفته گذشته، ضمن یادآوری عملکرد رفاهی دولت یازدهم به طور ویژه از قبل بحث و نظر کارشناسان و فعالان حوزه رفاه و تامین اجتماعی و اقتصاددانان، نگاهی کرده است به کارنامه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و نیز سازمان تامین اجتماعی. در این دو صفحه کارشناسان حوزه رفاه و تامین اجتماعی بر ضرورت حفظ دستاوردهای این حوزه و چگونگی تقویت آن در چهار سال پیشرو تاکید کرده اند.
دیگر عناوین شماره 111 هفته نامه آتیه نو
زنگزدایی از رسوب های مدیریتی در تامین اجتماعی
انتظار بازنشستگان، تداوم آرامش و ثبات در سازمان تامیناجتماعی است
نظام ارجاع واقعی هنوز اجرا نشده است
ژاک قضا و قدری و اربابش
اصلاح شیوه مدیریت بیمارستانی در سازمان تامیناجتماعی
وقتی هر تبلیغ یک برگ از دفترچه بیمه میکند!
هزار خشت، هشتهزار تومان!
و ...