
بار اصلی طرح تحول سلامت روی دوش تامین اجتماعی بود
برای تداوم طرح تحول سلامت، نیاز به شفافسازی بیشتری داریم تا حداقل فقیر از غنی مشخص باشد و به همه شهروندان خدمات درمانی با قیمت یکسان ارائه نشود.
برای تداوم طرح تحول سلامت، نیاز به شفافسازی بیشتری داریم تا حداقل فقیر از غنی مشخص باشد و به همه شهروندان خدمات درمانی با قیمت یکسان ارائه نشود.
دکتر ابراهیم شیرزاده
کارشناس نظام سلامت و مدیر بازنشسته درمان تامیناجتماعی استان آذربایجان غربی
تامین ۲۴/ طرح تحول سلامت یک طرح ملی است که موجب آسایش و رفاه شهروندان بهخصوص اقشار کمدرآمد شده است اما باید توجه کرد که برای تداوم این طرح، میبایست به فکر منابع تامیناجتماعی هم بود. مثلا نباید افراد متمکن جامعه از خدمات تقریبا رایگان طرح تحول سلامت بهره ببرند، بلکه باید مکانیسمی تعریف شود که افراد ثروتمند حداقل بخشی از هزینههای درمانشان را پرداخت کنند تا یارانههای درمانی فقط به نیازمندان واقعی اختصاص پیدا کند.
اگرچه با اجرای طرح تحول سلامت، اقدامات بسیار خوبی در نظام سلامت انجام شد، اما انتظار داشتیم که خود دولت هم برای مدیریت منابع و مصارف این طرح، نقش جدیتری بازی کند و سازمان تامیناجتماعی را یاری دهد تا هزینههای مضاعف به دوش تامیناجتماعی تحمیل نشود.
البته نباید از خاطر برد که تا قبل از اجرای طرح تحول سلامت، مشکل زیرمیزی در نظام سلامت مشهود بود، که در شان کشور ما نبود. خوشبختانه در حال حاضر پدیده زیرمیزی بسیار کاهش پیدا کرده، اما در کنار این دستاوردهای خوب باید اذعان داشت که هماکنون بخش زیادی از هزینههای اجرای طرح تحول سلامت، که تامیناجتماعی آنها را پوشش میدهد، هزینههای غیرضروری است که با کمی تدبیر و کار کارشناسی قابلکنترل هستند. درواقع، میتوان گفت در برهه فعلی کاهش هزینههای غیرضروری درمان بزرگترین کمک دولت به تامیناجتماعی است.
برای تداوم طرح تحول سلامت، نیاز به شفافسازی بیشتری داریم تا حداقل فقیر از غنی مشخص باشد و به همه شهروندان خدمات درمانی با قیمت یکسان ارائه نشود. الان حدود 12 میلیون نفر دفترچه بیمه رایگان گرفتهاند و از خدمات طرح تحول سلامت بهره میبرند، در حالی که باید غربالگری علمی اعمال شود و افراد متمکن از دریافت دفترچه بیمه رایگان منع شوند.
تنها با این شکل از مدیریت علمی در هزینههاست که میتوان به تداوم طرح تحول سلامت امیدوار بود. در این مسیر، اجرای نظام ارجاع، جدی گرفتن برنامه پزشک خانواده، ابلاغ و اجرایی شدن راهنماهای بالینی، تشکیل پرونده الکترونیک سلامت برای همه ایرانیان و افزایش دامنه نظارتها برای کنترل مصارف میتواند هزینه اجرای طرح تحول سلامت را معقول و منطقی سازد، در غیر این صورت به وجود آمدن پدیده بدهی بیمهها غیرقابلاجتناب خواهد بود، زیرا با روند فعلی همواره مصارف از منابع در حال پیشی گرفتن است.
منبع: هفته نامه آتیه نو