
شماره ۱۰۹ هفتهنامه «آتیه نو» منتشر شد
یکصد و نهمین شماره «آتیه نو»، هفتهنامه تخصصی رفاه و تامین اجتماعی صبح امروز یکشنبه ۱۱ تیر ماه ۱۳۹۶، از سوی موسسه فرهنگی و هنری آهنگ آتیه منتشر شد.
یکصد و نهمین شماره «آتیه نو»، هفتهنامه تخصصی رفاه و تامین اجتماعی صبح امروز یکشنبه ۱۱ تیر ماه ۱۳۹۶، از سوی موسسه فرهنگی و هنری آهنگ آتیه منتشر شد.
تامین ۲۴/ داستان جلد این شماره هفته نامه آتیه نو با تیتر «هزینههای پیدا و پنهان بیاحتیاطی» به بررسی آثار و تبعات تصادفات مرگبار رانندگی بر منابع بیمه شدگان تامین اجتماعی اختصاص دارد. بر اساس این گزارش که داستان جلد این شماره هفته نامه آتیه نو را به خود اختصاص داده است، سازمان ملل پیشبینی کرده تا ۳ سال آینده سوانح رانندگی به سومین علت مرگ و میر و معلولیت در جهان تبدیل شود. در ایران مطابق آمار وزارت بهداشت، حوادث رانندگی دومین عامل فوت و اولین عامل «عمر از دست رفته» است که 50 درصد بیش از آمارهای جهانی است. در همین رابطه، وزارت کشور خسارات سالیانه تصادفها را 4 درصد تولید ناخالص داخلی اعلام کرده و مرکز پژوهشهای مجلس نیز در آخرین مطالعهای که در سال 92 انجام داده، این رقم را تا حدود ۸ درصد تولید ناخالص داخلی برآورد کرده است. با همه اینها، کمتر پژوهش و مطالعهای درباره جنبههای ایجابی خسارتهای رانندگی و تبیین دقیق ارتباط آن با سازمانهای بیمهگر صورت گرفته است.
بهترین جایگزین یارانههای نقدی
با نزدیک شدن به هفته تامین اجتماعی، آتیهنو طی سلسله مطالبی، راههای پاسخگویی به خواستهای رفاهی جامعه را در ۴ سال آینده بررسی کرده و میکند. بسیاری معقولترین راهحل را جراحی اساسی در سیاستهای اجتماعی و به طور مشخصتر برنامهمحور و هدفمند کردن برنامههای رفاهی میدانند که تغییر سیاست توزیع یارانههای نقدی هم ذیل آن قرار میگیرد. حالا در کمتر از یک ماه مانده به معرفی کابینه دوازدهم، دولت آشکارا گفته برنامهاش ایجاد رفاه حداکثری و ریشهکن کردن فقر مطلق است و در مقابل هم آنچه ناظران پیشنهاد میکنند، اصلاح مسیر توزیع نقدی یارانهها و هدایت آن به مقصد حذف گروههای درآمدی دهکهای بالاست. با این حال دستیابی به هدف از کدام مسیر ممکن است؟ راهی که گذشتگان رفتهاند یا آنچه به هدفمند کردن مزایای اجتماعی معروف است؟
نقطه امید کارگران را دریابیم
سالهاست 19 تا 25 تیرماه به نام هفته تامیناجتماعی شناخته میشود. هفتهای که در آن از دستاوردها و کارهای کرده و نکرده سازمانی مردمی در طول یک سال صحبت میشود. آن هم از زبان مقامها، شخصیتها و مسئولانی که یا لباس خدمتگزاری این سازمان را بر تن دارند یا در زمره نمایندگان شرکای اجتماعی این سازمان محسوب میشوند. اما هفته تامیناجتماعی امسال تفاوتی اساسی با سالهای قبل دارد. از یکسو، چهار سال گذشته را پشت سر داریم که این اجازه را میدهد به جمعبندی و تحلیلی از عملکرد این سازمان دست یابیم، و از جهتی هم دولت دوازدهم تا چندی دیگر بر سر کار میآید و طبیعتا انتظارات از او کم نیست. در این گزارش سلمان خدادادی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، آرمان خالقی، عضو هیاتمدیره خانه صنعت، معدن و تجارت، ابوالفضل بیات، رئیس اتحادیه کارگران پیمانی و قراردادی، و حمید حاجاسماعیلی، کارشناس بازار کار، تحلیلهای خود را درباره سازمان تامیناجتماعی در این دو بازه زمانی بیان کردهاند.
ماموریت ملی برای اشتغالزایی فراگیر
۷دستگاه دولتی با کمک مجلس میخواهند گره کور بیکاری را در اقتصاد ایران باز کنند. آنها برای این کار بودجهای معادل 20 هزار میلیارد تومان در نظر گرفتهاند تا بتوانند پایهگذار ایجاد 970 هزار شغل باشند. در سال گذشته، یعنی سال 95، بالغ بر 600 هزار شغل ایجاد شد که با توجه به بیکاری انباشته در سالهای گذشته، ایجاد 600 هزار فرصت اشتغال نتوانست گام بلندی در کاهش نرخ بیکاری به حساب آید. اما دستورالعمل جدید معاون اول رئیسجمهور، که انعکاسدهنده عزم جدی تصمیمسازان اقتصاد ایران است، نشان میدهد این بار گویا هدف رفیعتری برای اشتغالزایی ترسیم شده که این مهم، همکاری دستگاههای مختلف را میطلبد. در همین رابطه، ۷ دستگاه دولتی با همکاری مجلس شورای اسلامی درگیر «برنامه اشتغال فراگیر در سال 96» هستند. منتقدان میگویند این طرح هنوز خام است و تا رسیدن به نقطهای که بتوان از طریق آن غول بیکاری را مهار کرد نیاز به کار کارشناسی زیادی دارد. مساله اصلی آنها هم بحث زمانبندی این طرح است. زیرا بیشتر زمانبندیها معطوف به اقدامات اولیه دستگاهها در تیرماه جاری است.
تهدید سلامت مردم با تجهیزات پزشکی قاچاق
به گفته محمدنعیم امینیفرد، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، از ۱۵ میلیارد دلار کالای قاچاقی که سالانه به کشور وارد میشود، تخمین زده میشود که حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیون دلار مربوط به تجهیزات پزشکی باشد. اگر قاچاق کالاهای مصرفی، تولید داخلی را به گل مینشاند و تبعات اقتصادی سنگینی را به جامعه تحمیل میکند، قاچاق در حوزه سلامت علاوه بر اینکه دامنهای از مشکلات اقتصادی را بر جای میگذارد، سلامت جامعه را هم تهدید میکند. هفته نامه آتیه نو در این گزارش، طی گفتگوهایی با مسئولان و مدیران مختلف به جنبه های مختلف قاچاق تجهیزات پزشکی در کشورمان پرداخته است.
ایران- اروپا: فصل تازه تجارت
آتیه نو در گزارشی به رشد مبادلات تجاری ایران و قاره سبز و امیدها برای بازگشت اقتصاد ایران به عرصه جهانی پرداخته است. بر اساس این گزارش صادرات اتحادیه اروپا به ایران در ماههای ژانویه تا مارس 2017، با رشد 57 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل به 2.53 میلیارد یورو رسیده است. واردات اتحادیه اروپا از ایران در ۳ ماهه نخست سال جاری میلادی، با رشد 7 برابری نسبت به مدت مشابه سال قبل (396 میلیون یورو)، به 2.77 میلیارد یورو رسیده است. تحلیلگران بر این باورند که لغو تحریم نفتی ایران از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر رشد روابط تجاری ایران و اتحادیه اروپا بوده است. مبادلات تجاری ایران و اتحادیه اروپا در سه ماهه نخست سال جاری میلادی با افزایش 5/2 برابری نسبت به مدت مشابه سال قبل به بیش از 5 میلیارد یورو رسید. آمار منتشر شده از سوی اداره اطلاعات اقتصادی اتحادیه اروپا، حاکی از آن است که مبادلات دو طرف از 2 میلیارد یورو در سه ماهه نخست 2016، با رشد 165 درصدی به 5.3 میلیارد یورو در سه ماهه نخست امسال رسیده است.
فراخوان نظرسنجی آتیه نو
هفتهنامه آتیهنو بهعنوان تنها نشریه هفتگی حوزه رفاه و تامیناجتماعی، به مناسبت هفته تامیناجتماعی (19 تا 25 تیرماه)، تلاش دارد نظرات کارشناسان حوزه رفاه و تامیناجتماعی، اقتصاددانان و استادان دانشگاه، فعالان کارگری و متصدیان تولید و اقتصاد و دیگر اقشار مردم را درخصوص مسیر اصولی رسیدن به رفاه و عدالت اجتماعی در قالب گفتگو، میزگرد، یادداشت و نظرسنجی جویا شود. از اینرو از همه علاقهمندان به این مباحث تقاضا میشود با شرکت در نظرسنجی آتیهنو، که از طریق سامانه نترای (netray.ir) برگزار میشود، نظر خود را درباره این مساله مهم با ما در میان بگذارند. نتیجه این نظرسنجی در شماره 111 آتیهنو، مقارن با 18 تیرماه، منتشر خواهد شد. همچنین میتوانید از طریق ارسال پیام به ادمین کانال هفتهنامه آتیهنو در تلگرام (https://t.me/atiyeno) و یا ارسال فکس به شماره 88517087 نظرات خود را به صورت مکتوب (حداکثر 500 کلمه) به تحریریه آتیهنو ارسال کنید.
وقتی نبض زندگی روی خیاطی کوک میشود
عینک تهاستکانی، چروکهایی پیچ در پیچ در اطراف چشمها، سرانگشتان پفکرده که بیشتر به رنگ زرد و قهوهای درآمده، قامتی خمیده و البته کماکان پرتلاش؛ سوزنی و نخی در دست و چشمانی گردکرده و کوکهایی که تا ابد و هزاران روز ادامه داشت. اینها بخشی از تصویری که از آنها به یاد داریم. مادر بزرگها را میگویم. انگار تا دنیا دنیاست میخواستند محل اتصال همه نقطههای جدا از هم باشند. خیاطی میکردند. به همین سادگی. از مادرانشان فرا میگرفتند و به دخترانشان میآموختند تا هم اوقاتشان بگذرد و هم امور خانه راستوریست شود. اما این هنر زنانه بازمانده از اعصار دور و دراز امروز به منشأ درآمدزایی و گذران زندگی آن هم از نوع جدیاش تبدیل شده است. هنری که وجهه صنعتی گرفته، در کلاسهای آموزشی تدریس میشود و کارگاههای ریز و درشت زیادی در این رابطه ایجاد شدهاند که در کسری از ثانیه انبوهی از لباسها را تولید و روانه بازار میکنند. در شماره این هفته آتیهنو، رفتهایم در کوک به کوک، خیاطی و زیر و رویش بررسی شده است.
بذری که صدها جوانه داد
حمید امیرسیدی از اهالی جنوب ایران است. زاده یکی از روستاهای بم، بزرگشده جیرفت. همه کودکی و جوانیاش در گرمای کویر بوده و با بادگیرها و آبانبارها آشنایی دیرینه دارد. پیشهاش در جیرفت کشاورزی بوده و خوب میداند چگونه باید با دیو خشکی درآویزد و آن را به زیر بکشد. او بهراستی پهلوان کشاورزی ایران است و در کارزار نبرد با خشکی پنجه انداخته. از بادگیرها و آبانبارهای دیارش الهام گرفته و دست به خلق و آفرینش در زمینه کشاورزی زده، تلفیقی از تهویه برآمده از معماری دیرینه ایرانی با پیشهاش یعنی کشاورزی. آتیه نو در این شماره با امیرسیدی، کارآفرین بخش کشاورزی گفتگو کرده است.
پلاسکو؛ 5 ماه بعد!
بیش از 160 روز از حادثه فرو ریختن پلاسکو میگذرد. روزی که اولین نماد مدرن شهری تهران با خاک یکسان شد. حالا بعد از گذشت اینهمه روز، آدمهای درگیر در این حادثه یعنی آتشنشانها، کسبه، باربرها، نگهبانها، کارگران مغازههای پیراهندوزی، معلوم نیست هر کدام را دست سرنوشت به کدام سمت برده. عدهای از کسبه پلاسکو که داروندارشان را از دست دادهاند با ماشینهایشان مسافرکشی میکنند یا با سرمایهای که برایشان مانده زندگیشان را میچرخانند و حال و حوصله ندارند از خانه بیرون بیایند. البته بعضی از کسبه هم که چندین واحد تجاری در پاساژهای مناطق دیگر تهران داشتهاند به کسبوکارشان ادامه میدهند. نزدیک به ۳ هزار کارگر بیکار شدند که اغلب آنها پیراهندوز بودند. از میان ۱۰ نگهبانی که پلاسکو داشت ۴ نفرشان زیر آوار ماندند و بقیه که نوبت کاریشان نبود جان سالم به در بردند. حالا از همه آن نگهبانها فقط خالق مانده. او ۲۰ سال در ساختمان پلاسکو نگهبانی داده و حالا که ساختمان ریخته دل ندارد از آن چشم بردارد. شورای پلاسکو ماهانه به او یک میلیون تومان حقوق میدهد تا شبها از ساعت ۹ شب تا ۹ صبح مراقب پلاسکوی تخریبشده باشد.
چرایی تفاوت مستمری در صندوقهای مختلف
مشاور آتیهنو در این شماره نیز به سوالات مخاطبان و خوانندگان پاسخ میدهد. محور سوالات در این شماره تفاوت دریافت مستمری از صندوق های مختلف است.
مطالب دیگر آتیه نو
در این شماره از هفتهنامه «آتیه نو» علاوه بر این، مخاطبان نشریه میتوانند مطالب متنوع دیگری را هم مطالعه کنند. عنوان برخی از مهمترین مطالب این شماره نشریه به این شرح است:
- عدالت، اولویت حوزه درمان تامیناجتماعی
- یارانه در مقابل برنامه
- حمایت از حادثهدیدگان کار بدون درنظرگرفتن سابقه حق بیمه
- آمادگی کرواتها برای سرمایهگذاری در ایران
- تولید ۶۰ قلم دارو و چند اقدام بزرگ دیگر
- منطق هزینه – فایده در تاسیس کارگزاریها
- هر 71 دقیقه، یک قربانی در تصادفات رانندگی
- صنایع؛ بسترساز اشتغالزایی
- اهمیت واقعگرایی در تعیین تعرفههای پزشکی
- از کاهش یا افزایش مقطعی تعرفههای پزشکی پرهیز شود
- بازگشت گردشگران به ایران
- هنری که فن درآمدزایی است
- اهمیت کار گروهی در دنیاینوین کسبوکار
- استانداردسازی انتخاب نیست، ضرورت است
- کارآفرینی زنانه چطور محقق میشود؟
و ...