یکی از شاخصهای مهمی که بهعنوان معیار توسعه جنسیتی و نیز توانمندسازی زنان مورد توجه قرار میگیرد، میزان مشارکت زنان در تصمیمگیریهای کلان کشور و حضور آنان در پستهای مدیریتی است و با وجود برنامهریزیهایی که در این حوزه انجام شده است، حضور زنان در پستهای مدیریتی یکی از موضوعهای مورد توجه بوده است که در سالهای اخیر شاهد افزایش انتصاب بانوان در سمتهای مدیریتی بودهایم.
تامین۲۴/خوشبختانه با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، ظرفیت مدیریتی زنان بیش از گذشته ارتقاء یافت و در عمل زنان در دولت یازدهم، سهم بیشتری از مدیریت را به خود اختصاص دادند.
سازمان تامین اجتماعی نیز به عنوان بزرگترین سازمان بیمهگر کشور، دومین تولید کننده درمان و حامی اصلی نیروی کار، نگاه ویژهای به بانوان داشته و با توجه به اهمیت و نقش زنان در تحکیم بنیان خانواده، برای بهبود مستمر خدمات به بانوان تحت پوشش اهتمام جدی ورزیده است.
نگاه به فعالیتهای زنان شاغل در سازمان تامین اجتماعی در چندسال گذشته، نویدبخش توجه به شایستگیهای مدیریتی زنان در این سازمان است.
براساس آخرین آمار از ٦٥ هزار نفر همکار سازمان تأمیناجتماعی، ٣٠ هزار نفر آنها را زنان تشکیل میدهند که در زیرمجموعه مدیران کل ستادی و استانها، دارای مسئولیتهایی تحت عنوان مدیر کل، رئیس گروه، معاون، رئیس درمانگاه و بیمارستان، مسئول امور و رئیس و کارشناس مشغول فعالیت هستند. به عبارت دیگر حدود 50 درصد کارکنان سازمان را زنان تشکیل میدهند که این آمار نشاندهنده آن است که سازمان تامیناجتماعی در زمینه به کار گرفتن زنان در پستهای مختلف عزم جدی داشته و برخلاف بیشتر سازمانها و ارگانها، تبعیض جنسیتی در مسئولیتهای مختلف را از میان برداشته و نوعی عدالت استخدامی را حاکم کرده است.
براساس آمارهای اداره کل امور اداری سازمان تامیناجتماعی، در حال حاضر 4 زن به عنوان مدیرکل و 16 زن به عنوان روسای یکی از شعب سراسر کشور مشغول خدمت هستند، علاوه بر این تعداد زیادی از بانوان به عنوان روسای گروه یا رئیس اداره واحدهای مختلف صف و ستاد در بخشهای بیمهای و درمانی مشغول ارائه خدمات هستند، اما در سایر مسئولیتها، حوزه درمانی از نظر اشتغال زنان پیشروتر است. زیرا براساس آمارها از 23 هزار و 155 همکار در حوزه بیمهای 6154 زن مشغول خدمت و در بخش درمانی از 47 هزار و 291 همکار، 23 هزار و 628 همکار زن در مسئولیتهای مختلف در حال خدمت رسانی هستند.
همچنین در ستاد مرکزی سازمان از 1183 همکار، 341 نفر از آنها را زنان تشکیل میدهند.
براساس آخرین آمارها از اداره کل امور اداری سازمان، بیشترین تعداد همکار زن در مدیریت درمان استان تهران بوده و اداره کل تامین اجتماعی قم و خراسان جنوبی کمترین تعداد همکار زن را دارا هستند.
مدیرعامل سازمان بارها بر ایجاد زمینه ارتقای شغلی بانوان در سازمان تأمین اجتماعی تاکید کرده و به اعتقاد مشاور مدیر عامل سازمان در امور زنان و خانواده، این امر تا حد زیادی محقق شده است.
دکتر فرهادی در طی مدت خدمت خود تا کنون اقدامات مهمی در زمینه امور بانوان سازمان انجام داده است که از جمله میتوان به این اقدامات اشاره کرد؛ در گذشته تعداد فرزندان در امتیاز وام مسکن برای بانوان همکار سازمان لحاظ نمیشد که با پیگیریهای دکتر فرهادی این امر محقق شد. همچنین پرداخت کمک هزینه دندانپزشکی به فرزندان بانوان همکار، کاهش ساعت کاری بانوان دارای شرایط خاص و لحاظ شدن تستهای تشخیصی سرطان در بانوان مانند پاپاسمیر و ماموگرافی در معاینات ادواری از جمله اقدامات امور زنان و خانواده سازمان تامیناجتماعی است.تحقیقات نشان میدهد که روشهای زنانه و مردانه در راه بری میتواند مؤثر باشد؛ یعنی هر دو روش دارای تأثیرگذاری خاص خود هستند، اما تجربه نشان داده است روش زنانه راهبری سازمانها دارای امتیازهای بیشتری است.
متاسفانه حساسیت و دقت نظر جامعه در کارهای مدیریتی زنان ریزبینانهتر است و چنانچه یک زن باعث ایجاد خطایی در مدیریت خود شود، بیشتر نمایان میشود تا اینکه مردی در عرصه مدیریت دچار خطا شود.
مدیرکل ایلام:
زنان تواناییهای خود را نادیده نگیرند
سهیلا ملکشاهی مدیرکل تامیناجتماعی ایلام در یکی از استانهای محروم کشور مشغول فعالیت است. وی معتقد است، زنان نباید تواناییهای خود را در حرف مختلف و سطوح مدیریتی نادیده بگیرند و با خودباوری هرچه تمامتر وارد عرصه شوند و به فعالیت بپردازند.
ملکشاهی فوق لیسانس مدیریت بازرگانی است و 20 سال سابقه فعالیت در سازمان دارد. وی متاهل بوده و دارای دو فرزند است که از دی ماه سال گذشته به عنوان مدیرکل تامیناجتماعی استان ایلام برگزیده شده است.
وی میگوید: قبل از پذیرفتن این مسئولیت، ابتدا با همسر و فرزندانم مشورت کردم و خوشبختانه با حمایت کامل آنها مواجه شدم و از آنجاییکه زمینه این مسئولیت برایم فراهم بود و توانایی آن را نیز در خود میدیدم ،آن را پذیرفتم.
مدیرکل تامیناجتماعی ایلام انگیزه خود را از پذیرفتن این مسئولیت فارغ از انگیزههای مالی میداند و میگوید: قرار گرفتن من در این مسئولیت باعث ایجاد نوعی اعتماد به نفس در زنان بهویژه نسل جوانتر خواهد شد و درخواهند یافت که هیچگاه تواناییهای خود را دست کم نگیرند و با فراهم شدن شرایط بدون هیچ تردیدی وارد عرصه شوند.
وی معتقد است، تا هنگامیکه زنان به خودباوری نرسند و خود را قبول نداشته باشند، نمیتوانند در سطح جامعه حرفی برای گفتن داشته باشند.
ملکشاهی میگوید: همیشه در سطح جامعه حساسیت بر روی کار زنان بیشتر از مردان بوده است. لذا یک زن وقتی وارد میدان میشود باید تلاشی مضاعف داشته باشد تا بتواند به جامعه ثابت کند که میتواند در عرصههای مختلف نقش موثری داشته باشد و همچنین اگر نقصی در مدیریت یک زن مشاهده شود، بازتاب آن نسبت به مردان بیشتر است.
وی ادامه میدهد: خوشبختانه مدیرعامل سازمان فرد خوشفکری است و همواره در به کار گرفتن زنان در مسئولیتهای مختلف در سازمان تاکید داشته است و یکی از ملاکهای ارزیابی مدیران را انتخاب زنان در مسئولیتهای مختلف قرار داده، ازاینرو شرایط برای پیشرفت زنان در سازمان فراهم است.
کارشناس اجراییات شعبه شمیرانات:
زنان برای اثبات خود باید مشکلات بسیاری را از میان بردارند
حوزه اجراییات در سازمان یکی از بخشهای پرتنش و دشوار است که مشکلات خاص خود را دارد و از نظر بسیاری از افراد کاری مردانه تلقی میشود. زهرا سادات جاودان کارشناس اجراییات شعبه شمیران، 34 ساله و دارای مدرک لیسانس حقوق است. وی از سال 1385 وارد سازمان شده و همواره در بخش اجراییات مشغول فعالیت بوده است.میگوید: سعی میکنم تنش کاری را در حوزه شخصی و خانوادگی خود وارد نکنم، اما کار بسیار دشواری است و باید بسیار قوی بود؛ زیرا همه کارمندان سازمان بهخصوص همکاران زنان فشار مضاعفی را تحمل میکنند. حال کار در واحد اجراییات که جای خود دارد!
وی میگوید: اینکه به خاطر زن بودن در حوزه کاری مشکلی برایم پیش آید، هرگز نبوده است. چه بسا توانستهام بهتر از یک مرد وضعیت را سروسامان دهم و آرامش را برقرار کنم. زیرا کار ما با تنش و دعوا همراه است. متاسفانه تلاش زنان در جامعه کمتر از مردان دیده میشود و زنان برای اثبات خود باید مشکلات بسیاری را از میان بردارند که برای مردان این شرایط وجود ندارد.
منبع : هفته نامه تامین
بانوان شاغل در تامین اجتماعیتامین ۲۴کارکنان تامین اجتماعی