
شماره ۹۶ هفته نامه آتیه نو منتشر شد
آخرین شماره هفته نامه «آتیه نو» در سال ۹۵، صبح امروز، یکشنبه ۲۲ اسفندماه منتشر شد.
آخرین شماره هفته نامه «آتیه نو» در سال ۹۵، صبح امروز، یکشنبه ۲۲ اسفندماه منتشر شد.
تامین۲۴/ «حال ما خوب است باور کن» عنوان داستان جلد این شماره از آتیه نو، هفته نامه تخصصی حوزه رفاه و تامین اجتماعی است که به همراه طرحی از کارگران با نمادهای نوروزی، به موضوع تلخ و شیرین های سالی که گذشت می پردازد. در این مطلب می خوانیم: سال ۹۵ را که نگاه میکنی، سال خوبی بود یا سال بد؟ سال خوبی بود آنقدر که به خودت بگویی «بهترین سال زندگیام» یا آنقدر ناامیدکننده که پیش خودت تکرار کنی: «ما را از این همه ناخوشی چه سود»؟ حقیقت این است که نه امسال و نه هیچ سال دیگری را نمیشود با یک چوب راند و برچسب خوب یا بد روی آن زد. نمیشود برایش نسخهای تمامعیار پیچید و در مقابلش موضع خاصی گرفت. شاید اگر امکانپذیر بود، میتوانستیم در مواجههای واقعی با زندگی قرار بگیریم و برای دل خودمان هم که شده حساب کار را یکسره کنیم و از این امکان سیاهوسفید دیدن جهان به نفع آرامش شخصیمان استفاده کنیم. اما نه کار جهان بر مبنای سیاهوسفید میگذرد و نه اوضاع و احوال زندگی ما بهجز حرکت روی نوار رنگهای خاکستری چارهای دارد. با این حال در سال ۹۵، اتفاقهای بهتآور فراوان پیش آمد. دیدیم که آیتالله هاشمی رفسنجانی از دنیا رفت یا خبر آمد که عباس کیارستمی در پاریس درگذشت. شنیدیم که دونالد ترامپ، بهعنوان رئیسجمهور تندروی آمریکا به کاخ سفید رفت و با چشمهای خودمان تصویر فروریختن برج پلاسکو را دیدیم. دیدیم که چه اتفاقهای ناخوشایندی سال 95 را تبدیل به سال ناخوش و سخت کرد. در همان حال اما اتفاقهای خوشایند هم کم نبودند. اتفاقهایی که شاید کمتر به چشم ما میآیند، صرفا به این خاطر که ذهن ما تمایل بیشتری به غصه خوردن دارد و فجایع را بیشتر از اتفاقهای مثبت رصد میکند. از آنجایی که در بیشتر ویژهنامههای نوروزی دست روی نقاط منفی میگذارند و روایتهایشان از تمام آن روزهای ناخوشایند را آبوتاب میدهند، در اینجا به سراغ مواردی میرویم که برای ما شادمانی به ارمغان آوردند.
ایستادگی پای منافع بیمهشدگان!
گفتگوی نوروزی با مدیرعامل سازمان تامیناجتماعی از بخش های خواندنی آخرین شماره آتیه نو در سال جاری است. در این گفتگو به چالشها و مشکلات پیش روی سازمان پرداخته شده است، به این که سازمان چه تدابیری برای برونرفت از دشواریهای مورد انتظار در سال 96 اندیشیده است؛ دشواریهایی که در اغلب موارد از شرایط بیرونی و خارج از مجموعه تامیناجتماعی به این سازمان تحمیل میشود.
چتر بیمهای بر سر ۱۰۰ هزار کارگر جدید ساختمانی
مدیرعامل سازمان تامیناجتماعی از پوشش بیمهای این سازمان برای ۱۰۰ هزار کارگر ساختمانی جدید طی هفته جاری خبر داد. دکتر سیدتقی نوربخش در نشستی خبری با اصحاب رسانه اعلام کرد که سازمان تامیناجتماعی در جهت ایفای تعهد خود در ارتباط با پوشش بیمهای کارگران ساختمانی، با همکاری انجمن صنفی کارگران ساختمانی، اقدام به طراحی و استقرار سامانهای برای شناسایی کارگران ساختمانی و انطباق آن با قوانین و ضوابط کرده است که کارگران ساختمانی میتوانند در آن ثبتنام کنند. وی گفت: «آن دسته از کارگرانی که در این سامانه ثبتنام کرده و صلاحیت آنها از نظر اشتغال به کار ساختمانی و دارا بودن گواهینامه فنیوحرفهای تایید شده باشد، تحت پوشش بیمهای سازمان تامیناجتماعی قرار میگیرند.» مشروح این خبر را در آتیه نو بخوانید.
پشتیبانی از هویت سازمانی
در هفته ای که گذشت همایش سراسری روسا و کارشناسان روابط عمومی و موسسات و شرکتهای تابعه سازمان تامیناجتماعی برگزار و در آن اعلام شد این حوزه در دولت یازدهم بیشترین تعامل را با رسانههای جمعی جهت بازسازی وجهه این سازمان داشته است. گزارش کامل این همایش در شماره اخیر آتیه نو درج شده است.
۱۳ میلیون بیمهشده، چشمانتظار افزایش دستمزد سالانه
این که آیا افزایش مناسب دستمزدها میتواند بر بهبود خدمات تامیناجتماعی اثر بگذارد؟ موضوع گزارشی تحلیلی در این شماره آتیه نو است. در این مطلب میخوانیم: پس از آنکه کارگروه تعیین مزد شورای عالی کار، عدد 2 میلیون و 489 هزار تومان را حداقل سبد معیشت خانوار کارگری تعیین کرد و شورای عالی کار هم اولین جلسه خود را با بحث بر سر چگونگی ترمیم سطوح دستمزدی کارگران برگزار کرد، حال بسیاری بر این امیدند که بار دیگر شورای عالی کار به روال پیش از دولت یازدهم برگردد و حداقل دستمزدها را با توجه به شاخصهای جدید تعیین کند. تورم افسارگسیخته سالهای دولت نهم و دهم اگرچه شکاف هزینه و درآمد را به بالاترین میزان خود رساند اما از آنسو نیز بدعتی را باب کرد که افزایش حداقلها لزوما نباید تابعی از نرخ تورم موضوع بند اول ماده 41 قانون کار باشد. در آن زمان بهانه دولت این بود که یارانههای نقدی افزایش هزینههای زندگی ناشی از نرخ بالای تورم را پوشش میدهد و نیازی به افزایشی بیش از نرخ تورم نیست. دولت مسیر خود را در پیش رفت و زندگی هم برای کارگران روزبهروز سختتر شد. سه سال و نیم بعد، حالا دولت یازدهم در آخرین سال فعالیت خود و در شرایطی که تورم را کنترل کرده و نیمنگاهی هم به رکود حاکم دارد، بار دیگر باید با کارگران و کارفرمایان بر سر موضوع دستمزد به چانهزنی بپردازد. اینبار البته این خواستههای کارگران است که قدری متفاوت از گذشته است. آنها بر این نظرند که افزایش حداقل دستمزد آنها لزوما نباید تابعی از نرخ تورم اعلامی بانک مرکزی باشد و فاصله چشمگیر میان حقوق دریافتی و سطح معیشت را مورد استناد قرار میدهند. فاصلهای که با تعیین سبد معیشت حداقلی، شورای عالی کار هم بر آن صحه گذاشته است. گرچه تعیین و توافق بر سر سبد معیشت به معنای آن نیست که سال آینده حداقل مزد کارگران مطابق با نرخ سبد تعیین میشود و اتفاقا هیچکس هم این موضوع را تضمین نکرده، اما بسیاری پذیرش اختلاف سه برابری حداقل مزد کنونی و سبد معیشت را یک گام به جلو میشمارند که احتمال انعطاف بیشتر دولت و کارفرمایان در جلسات تعیین مزدی را بیشتر میکند. با این حال موضوع تعیین دستمزد جنبههای دیگری را هم در برمیگیرد و آن پیام و تاثیری است که بر سازمان تامیناجتماعی و عملکرد آن دارد.
اعاده اعتبار ساختارها و سیاستهای رفاهی
نگاهی تحلیلی به اقدامات و برنامههای حوزه رفاه و سیاستگذاری اجتماعی در سال 95 از دیگر مطالب خواندنی این شماره آتیه نو است. کارنامه رفاهی دولت یازدهم در سال 95 موضوعی است که فارغ از برخی موانع میتواند در ترازوی کارشناسی مورد بررسی قرار گیرد. به هر ترتیب، عمدهترین فعالیتهای دولت در سال جاری را میتوان افزایش پلکانی حقوق بازنشستگی، تلاش برای حل مسئله صندوقهای بازنشستگی، تلاش برای پررنگتر شدن تحقق نظام چندلایه رفاه اجتماعی، ادامه فعالیت و گسترش خدمات طرح بیمه سلامت، تشکیل پایگاه داده و ایجاد نقشه فقر پایگاه رفاه ایران، تصویب طرح مسکن اجتماعی، و طرح سبد غذایی دانست. این مسائل و موارد دیگر در ادامه مطلب مورد واکاوی قرار گرفته اند.
اینفوگرافی
در شماره اخیر آتیه نو مهمترین رویدادهای حوزه رفاه وتامین اجتماعی در سال 95طی یک اینفوگرافی به تصویر کشیده شده اند.
شمایل اقتصاد در سال 96
آتیهنو در شماره اخیر خود وضعیت بازارهای مهم اقتصادی را در سال آینده بررسی کرده است. این که اوضاع بازارهای اقتصاد ایران در سال 96 چه خواهد بود؟ برای پاسخ به این سوال باید ابتدا به سوال دیگری پاسخ داد. بازارهای مالی در سال جاری چه کارنامهای داشتهاند؟ طبیعتا تحلیلهای اقتصادی بر پایه رفتار گذشته و نگاه به آینده انجام میشود، بنابراین در صورتی که بخواهیم بدانیم رشد قیمتها در بازار سال آینده به چه میزان خواهد بود، ابتدا باید کارنامه سال جاری بازارها را مرور کنیم. در گزارش پیش رو نگاهی داشتیم به چهار بازار مالی اقتصاد ایران در سال 95 و 96. بازار مسکن در رکود به سر میبرد، بیماریای که چهار سال است اقتصاد ایران به آن مبتلاست. اما در سال 95 بارقههای امید دیده شد و بر همین اساس میتوان پیشبینی کرد بازار سال آینده شاهد رونق نسبی و نه مطلق معاملات این بازار و بهتبع آن، افزایش ملایم قیمتها خواهد بود. بازار طلا در سال جاری ناامیدکننده بود. رشد کمجان قیمت این فلز زرد موجب شد دیگر رونق گذشته را نداشته باشد. دلار در نیمه دوم سال جاری رشد سرسامآوری را به چشم دید اما دخالت مثبت بانک مرکزی باعث شد اتفاقات سال 90 بازار ارز بار دیگر تکرار نشود. بازار سرمایه که امید زیادی به آن میرفت، در سال 95 وضعیت خوبی نداشت. توقف نمادهای مهم بانکی، تاخیر در تعیین تکلیف نمادهای شیمیایی و از همه مهمتر، انتشار پرحجم اوراق بدهی باعث شد بازار سرمایه آن رمق لازم را نداشته باشد. در سال آینده میتوان به قطع گفت به خاطر انتخابات ریاست جمهوری، شاهد رشد شاخص کل بورس خواهیم بود. این تحلیلها را به طور مفصلتر در گزارش آتیهنو بخوانید.
حذف دفترچهها: تحقق یک آرزو!
نهضت ارتقای هتلینگ در مراکز ملکی را میتوان دیگر اقدام مهم و راهبردی تامین اجتماعی در سال جاری دانست و از همین رو، آتیه نو به بررسی فرایند انجام این کار و موانع آن پرداخته است.
خروج سیاستهای اجتماعی از انزوا
اولین همایش سیاستگذاری اجتماعی در ایران با هدف بررسی روندها و الزامات سیاستگذاری اجتماعی در تاریخ 15 و 16 اسفندماه سال 1395 در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد. مهمترین محورهای این همایش در حوزهها و موضوعاتی از قبیل سیاستگذاری سالمندی و بازنشستگی، سیاستگذاری جنسیت و خانواده، سیاستگذاری امور کودکان و جوانان، سیاستگذاری اجتماعی و دین، سیاستگذاری حمایتهای اجتماعی و فقرزدایی، سیاستگذاری اشتغال، سیاستگذاری بهداشت و سلامت، چالشهای سیاستگذاری اجتماعی در ایران، سیاستگذاری اجتماعی و نشاط اجتماعی، سیاستگذاری آسیبهای اجتماعی و سیاستگذاری مسکن و توسعه شهری بود. گزارش آتیهنو از سمینار دو روزه سیاستگذاری اجتماعی در ایران در دانشگاه علامه طباطبایی را در این شماره بخوانید.
دیگر مطالب هفته نامه آتیه نو
تاثیر رشد دستمزد و مستمری بر تامین اجتماعی
منابع و مصارف، راهکارهای ایجاد تعادل
در جستجوی زمان از دست رفته
اولویت های درمانی تامین اجتماعی در سال ۹۶
آماده سازی بستر پرداخت تسهیلات رهن مسکن از سال ۹۶
و ...