تامین ۲۴/ دکتر محمدعلی همتی با اعلام این خبر اظهار کرد: به منظور ارتقای سطح کیفی و کمی خدمات سازمان تامیناجتماعی در ایام نوروز و برای رفاه حال مراجعهکنندهها به ویژه بیمهشدگان، با هماهنگی ریاست دانشگاه علوم پزشکی، طرح آمادهباش نوروزی واحدهای درمانی تامیناجتماعی با تشکیل ستاد نوروزی مدیریت درمان، به اجرا درمیآید.
به گزارش اداره کل روابط عمومی سازمان تامین اجتماعی، وی افزود: بر اساس این طرح، فعالیت تمام وقت بیمارستانها و مراکز درمانی شبانهروزی باید کماکان ادامه یابد و متناسب با تعداد مسافران نوروزی استانها، یک یا چند مرکز درمانی در هر شهرستان طبق روال سالهای گذشته در طول روز آماده ارائه خدمات به مراجعه کنندگان احتمالی باشند.
دکتر همتی با تاکید بر اینکه آماده باش مراکز درمانی تامیناجتماعی به بیمهشدگان و مسافران هرشهر اطلاعرسانی شود، اظهار کرد: از طریق رسانههای محلی و نیز نصب پلاکاردهای پارچهای در سطح شهر و ورودیهای هر شهر لازم است بیمهشدگان و مسافران از ارائه خدمات درمانی و نشانی این مراکز مطلع شوند.
معاون درمان سازمان تامین اجتماعی تصریح کرد: همچنین لازم است مدیران درمان و روسای بیمارستانها و مراکز درمانی در طول مدت اجرای طرح آمادهباش نوروزی، به صورت مستمر نحوه ارائه خدمت به بیماران را نظارت کرده و درخصوص رفع مشکلات احتمالی به سرعت اقدام کنند. بدیهی است، خروج مدیران درمان از حوزه خدمتی در ایام عید، مستلزم هماهنگی قبلی، تعیین و معرفی جانشین و کسب مجوز از این معاونت است.
دکتر همتی با تاکید بر گرفتن مرخصی کارکنان و کادر تخصصی مراکز درمانی با هماهنگی دانشگاههای علومپزشکی، افزود: این اقدام باید به نحوی برنامهریزی شود تا ضمن فراهم بودن امکان دسترسی کامل بیماران به خدمات درمانی، از بروز هرگونه کاستی و اختلال در زمینه خدمترسانی به بیماران به ویژه در بخش اورژانس پیشگیری شود.
برنامههای توسعهای و تحولآفرین در هر سازمان یا صندوق بیمهگری میتواند مسیر روشنی برای آن صندوق بیمهای ترسیم کرده و از طرفی دیگر ارائه خدمات باکیفیتتر و مطلوبتر به جامعه تحت پوشش اجرایی شود، حال سازمان تأمین اجتماعی در اقدامات توسعهمحور خود ۲۰ طرح تحولی طراحی کرده و در روزشمار هفته تأمین اجتماعی به موضوع تأمین اجتماعی؛ اجرای طرحهای بیستگانه برای توسعه و تحول پرداخته است.
ضریب اشغال تختهای مراکز درمانی تأمین اجتماعی کرمانشاه به ۷۵.۳ درصد رسید؛ رقمی بالاتر از میانگین کشوری که به گفته مدیر درمان استان، نشانه اعتماد مردم به این خدمات است.
گفته می شود، حدود ۳.۵ میلیون راننده فعال تاکسی اینترنتی در کشور وجود دارد که بیشتر از تعداد راننندگان تاکسی «اوبر» در جهان گزارش شده است. بی تردید همه 3.5 میلیون نفر راننده تاکسی اینترنتی در ایران به طور حرفه ای و تمام وقت دراین کار اشتغال ندارند و بخش قابل توجهی از آنها به عنوان شغل های دوم یا سوم به این کار مبادرت می کنند و از همین رو است که شرکت های تاکسی اینترتی از اعطای حقوق اجتماعی این دسته از رانندگان از جمله حق برخورداری از «بیمه تامین اجتماعی» طفره می روند. در این حال، حقوق مادی رانندگان تمام وقت تاکسی های اینترنتی نادیده گرفته می شود، حال آن که این دسته از رانندگان نیز مانند سایر شاغلان به عنوان شهروندان کشور دارای حقوق شهروندی از جمله برخورداری از پوشش بیمه ای و درمانی هستند. در چنین شرایطی چگونه می توان حقوق اجتماعی و بیمه ای رانندگان تمام وقت تاکسی های اینترنتی را به آنها اعطا کرد؟