نود و پنجمین شماره « آتیه نو»، هفته نامه تخصصی بیمه های اجتماعی در ایران با مجموعه مطالبی در خصوص مذاکرات و بحثهای شورای عالی کار برای تعیین حداقل دستمزد سال آینده کارگران، تبعات جداسازی بودجه درمان بیمهشدگان تامین اجتماعی و واریز آن به یک حساب جدید، بودجه سازمان تامیناجتماعی در سال آتی و دیگر موضوعات مرتبط با حوزه های رفاه و تامین اجتماعی، صبح امروز یکشنبه ۱۵ اسفند ماه ۱۳۹۵ منتشر شد.
تامین ۲۴/ داستان جلد این شماره از «آتیه نو» با عنوان «چانهزنی برای افزایش مزد» به بررسی فراز و نشیبهای افزایش سالانه دستمزد اختصاص دارد.
درمان بیمهشدگان را دولتی نکنید!
«آتیهنو» در شماره اخیر خود از تبعات جبرانناپذیر جداسازی بودجه درمان بیمهشدگان تامین اجتماعی و واریز آن به یک حساب جدید گزارشی تهیه کرده است که در بخشی از آن آمده است: تصمیم اخیر نمایندگان مجلس برای ایجاد حساب مجزا جهت واریز سهم درمان بیمهشدگان دغدغههایی را میان صاحبنظران حوزه رفاه و تامیناجتماعی شکل داده است. نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی 9 اسفندماه، در جریان بررسی جزئیات هزینهای لایحه بودجه سال 96، به بند الحاقی 2 تبصره 7 مبنی بر ایجاد حسابی برای تفکیک سهم درمان بیمهشدگان سازمان تامیناجتماعی رأی مثبت دادند. مطابق این بند الحاقی، سازمان تامیناجتماعی موظف میشود سهم درمان از مجموع ماخذ کسر حقبیمه موضوع مواد 28 و 29 قانون تامیناجتماعی و سایر منابع مربوط را در حسابی جداگانه و با نام بیمه درمان تامیناجتماعی واریز کند. در این میان، قرار شده دیوان محاسبات کشور هم عملکرد این حساب را در چارچوب قانون تامیناجتماعی بررسی کند و هر سه ماه یکبار درباره جزئیات این حساب جدید به مجلس شورای اسلامی گزارش دهد. شاید از نگاه افرادی که از ریزهکاریهای حوزه بیمه و درمان آگاهی ندارند، این اتفاق نوعی شفافسازی به نظر برسد، اما کارشناسان نظام بیمهای و درمان در گفتگو با آتیهنو، اتفاقنظر دارند که جداسازی سهم درمان بیمهشدگان میتواند بخش درمان تامیناجتماعی را به ورطهای بکشاند که هم استقلالش را از دست بدهد و همتوان خدمترسانی به بیمهشدهها کاهش پیدا کند.
اروپاییها: ترامپ به روابط ما با تهران عادت کند!
باوجود سیاستهای تازه آمریکا، مناسبات اقتصادی ایران و اروپا ادامه دارد. ژان کریستوف کِمار، مدیر امور خاورمیانه و آفریقای شرکت پژو، درباره سفرش به ایران گفت: «در کمتر از دو سال گذشته 25 بار از ایران دیدن کرده است.» او درباره اینکه آیا سفر اخیرش تحت تاثیر سیاستهای ترامپ بوده است، گفت: «زمان تغییر کرده و باید به دیدن چهرههای ما در تهران عادت کنید.» البته دشواری فاینانس یا تامین مالی قراردادهای تجاری با ایران به اندازهای جدی است که خارجیها در سفرهای اخیر به ایران بارها بر آن تاکید کردهاند.
جداسازی سهم درمان، منطق بیمهای ندارد
به باور رزاق صادق، عضو پیشین هیئتمدیره سازمان تامیناجتماعی طرح تحول سلامت بهلحاظ تامین منابع، دارای برخی اشکالات ساختاری است که در طراحی اولیه این طرح و از همان گامهای نخست به آنها توجهی نشده است. این تصمیم جدید که حساب درمان کارگران جداگانه باشد نیز از نظر منطق بیمهای قابلقبول نیست، زیرا درمان ویترین توسعه بیمه است که اگر خوب و منصفانه ارائه نشود، از اساس اعتماد مردم به سازمانهای بیمهگر سلب میشود. همچنین نباید از خاطر برد که جداسازی حساب درمان کارگران میتواند شائبه حسابسازی را پیش بیاورد، به طوری که نسلهای بعدی مجبور به افشاگری بیحاصل شوند. از سوی دیگر، بیمهشده از سازمان بیمهگر انتظار پاسخگویی دارد، ولی در شکل جدید و با جداسازی سهم درمان بیمهشدهها، پاسخگویی از بیمهها خط میخورد و شفافیت هم بهشدت زیر سوال میرود. علاوه بر این، جداسازی سهم درمان بیمهشدهها، پرداختهای دوگانه را شکل میدهد، در حالی که همواره وحدت پرداختها مد نظر است. نکته مهم اینجاست که سهم درمان بیمهشدهها از چند فرض خارج نیست. اگر فرض کنیم سهم درمان بیمهشدهها زیاد است، باید آن را اصلاح کنیم، اما اگر بر فرض، سازمانهای بیمهگر تمامی آن را برای درمان هزینه نمیکنند، باید بهطور مشخص بازخواست و رسیدگی کنیم، نه اینکه سهم درمان بیمهشدهها را جدا کنیم.
چشم به بازارهای بینالمللی داریم
آتیهنو در شماره اخیر خود با مدیرعامل پتروشیمی فنآوران، به بهانه موفقیت در جشنواره رتبهبندی شرکتهای شستا گفتگو کرده است. پتروشیمی فنآوران سومین واحد بزرگ متانول کشور بعد از پتروشیمی شیراز و پتروشیمی خارک است. این پتروشیمی با ظرفیت یک میلیون تن در سال 80 تاسیس شد و در سال 85 نیز اولین واحد آن به بهرهبرداری رسید. پتروشیمی فنآوران که اولین و تنها واحد تولیدکننده اسید استیک کشور است، در سایت 3 منطقه ویژه ماهشهر واقع شده و پنج مجتمع پتروشیمی پاییندست را تامین خوراک میکند. تامین کل نیاز داخلی اسید استیک کشور هم بر عهده این پتروشیمی است. این مجتمع یکی از شرکتهای سرآمد و پیشرو شستا و هلدینگ تاپیکو به حساب میآید. پتروشیمی فنآوران را میتوان یکی از موفقترین و بزرگترین شرکتهای تابعه شستا به حساب آورد که توانسته است سهمی جدی در توسعه کشور داشته باشد. گفتگو با بهمن بهزادی، مدیرعامل پتروشیمی فنآوران، درباره وضعیت فعلی شرکت و دورنمای آن را در «آتیه نو» بخوانید.
اشتغال زنان؛ علیه فقر
زنان در ایران و بسیاری از کشورهای خاورمیانه محدودیتهای فراوانی برای تحصیل و اشتغال دارند. در چند سال اخیر و با برداشتن برخی محدودیتها و افزایش سطح تحصیلات، مطالبات زنان نسبت به اشتغال و تصاحب مشاغل مدیریتی به صورت فزایندهای روندی صعودی به خود گرفته است. بر این اساس «آتیه نو» نگاهی داشته به سه مقاله پژوهشی درباره وضعیت و اثرات اشتغال زنان در جامعه و تلاش کرده تا در سه یادداشت جداگانه جنبههای عمدتا آسیبشناسانه حضور زنان در محیطهای کار مورد تدقیق و واکاوی قرار دهد. بر این اساس و با استناد به نتیجه پژوهشی که در سطح شهر تهران صورت پذیرفته، تاثیر اشتغال بر سلامت جسمانی و روحی زنان تبیین شد. درواقع زنان شاغل تا حدود زیادی کمتر در معرض آسیبهای جسمی و روحی هستند. همچنین سعی شد با نگاهی آسیبشناسانه مخاطرات کار برای زنان سرپرست خانوار بر مبنای تحقیقی که بر روی زنان سرپرست خانوار در شهر اراک انجام پذیرفته، تشریح شود. بر اساس این تحقیق فقر درآمدی فقط یکی از انواع فقری است که زنان سرپرست خانوار با آن روبهرو هستند. همچنین در یادداشت سوم که در ستون کنار صفحه آن را میخوانید، به امکان پیشرفت زنان در محیطهای کاری و محدودیتهای پیش روی آنان در جامعه ایران، برای تصاحب مشاغل مدیریتی پرداخته شده است.
از شاگردی زیر پل چوبی تا تدریس در دانشگاه
سالی که ناهید خواست طراح و سازنده مبلمان شود، هنوز درودگری عرصهای مردانه بود. در دانشگاه نیز رشتهای در این حوزه وجود نداشت. اما او میخواست با ابزار کار کند و کارگاه داشته باشد. برای همین آستینهایش را بالا زد. ابتدا به کلاسهای فنیوحرفهای رفت اما به دلیل زن بودن او را نپذیرفتند. بهناچار سراغ نجاران زیر پل چوبی رفت. به هر کارگاهی برای کارآموزی سر میزد، روی خوش نشانش نمیدادند. مردان به او میگفتند: «این کار به درد زنان نمیخورد.» ناهید اما هرگز ناامید نشد. عزمش را جزم کرده بود. سرانجام علیآقا، یکی از نجارهای قدیمی پل چوبی، راضی شد به او بیاموزد. کارگاه محیطی مردانه داشت و کارگری. علیآقا به او گفت باید خودش کار را بیاموزد و این ابتدای راه پرفرازونشیب ناهید رحمانپور بود. زنی که خیلی زود توانست با ابزارهای نجاری آشنا شود و در استفاده از آنها ماهر. اما چطور شد که او از کارگاه نجاری پل چوبی، توانست یکی از استادان دانشگاه الزهرا شود و نامش در فهرست زنان کارآفرین برتر ایران جای بگیرد؟ پاسخ را در گزارشی از شماره اخیر «آتیه نو» بخوانید.
همه آن چه باید درباره عیدی و سنوات سال 95 بدانید
در انتهای سال هستیم و طبیعتا سوالات متعددی در مورد عیدی کارگری و سنوات پایان خدمت در جامعه مطرح است. مشاور آتیهنو تلاش کرده با پاسخ دادن به مهمترین آنها در این شماره به دغدغههای مربوط به این موارد که از قضا در اسفندماه فراگیری زیادی هم دارند بپردازد.
دیگر عناوین شماره 95 آتیه نو:
کمپینی برای سفر به سیستانوبلوچستان
تجهیزات را پشتوانه شجاعت قراردهیم
دانشگاه خوشبختی میآورد؟
چانهزنی برای افزایش مزد
مارپیچی از دستمزد و تورم
هزینه 4 هزار میلیاردی تامیناجتماعی در حوزه دارو
تشکلهای صنفی و موانع چانهزنی
چشمانداز روابط تجاری ایران و آلمان
نقش مدیران در زوال و سقوط سازمانها
روزهای جنجالی تلویزیون
و ...
سازمان تامین اجتماعیسهم درمان بیمه شدگانموسسه فرهنگی و هنری آهنگ آیتههفته نامه آتیه نو