تامین ۲۴/عیسی منصوری معاون اشتغال وزارت کار اخیرا گفته است: «بررسی آخرین آمارها از ریزش میزان اشتغال کشور از بخش صنعت به خدمات حکایت دارد که نشان میدهد اشتغال در بخش خدمات در حال رشد است.»از سوی دیگر، قائم مقام وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از وجود پنجاه درصد ظرفیت خالی برای اشتغالزایی در بخش خدمات درکشور خبر داد. فیروزآبادی گفت:«به علت تغییر بافت اقتصادی در دنیا و حرکت به سمت اقتصاد خدماتی، دانش بنیان و خلاقیت محور، در طیده سال گذشته از تعداد شاغلین در بخش صنعت در کشورمان کاسته و به بخش خدماتی افزوده شده است.»
وی با اشاره به اینکه در دنیا اشتغال در بخش خدمات حدود هفتاد درصد و در کشور ما حدودپنجاه درصد است، افزود: «بخش خدمات هنوز ظرفیت خوبی برای اشتغال در کشور دارد.البته به رغم پتانسیل بالای بخش خدمات برای اشتغالزایی هنوز آمار اشتغال در این بخش به میزان مطلوبی نرسیده است.»
دولت مقررات را آسان تر کند
در همین حال، حسین وکیلی اقتصاددان در گفت وگو با آفتاب یزد تصریح کرد: بخش خدمات در پنج و شش سال گذشته به ویژه در بخش فناوری اطلاعات یا آیتی توسعه زیادی یافته است. با پیشرفت تکنولوژی ارتباطی از یک سو و وجود نیروهای متخصص در این زمینه از سوی دیگر نیاز به خدمات در حوزه آیتی روز افزون شده است. در تمام فعالیتهای اداری، تجاری و بازرگانی داخلی و بین المللی استفاده از خدمات آی تی به صورت یک الزام درآمده و
حتی این الزام پیش از آنکه از سوی مسئولان باشد به صورت خودجوش در بخش خدمات ایجاد شده است. وی افزود: نیاز قهری در اقتصاد و صنعت و استفاده از خدمات سخت افزاری و نرم افزاری در بخش صنعت خودش الزامی ایجاد کرد تا ما طرف 5 سال گذشته توسعه و گسترش زیادی را در بخش خدمات آی تی شاهد باشیم. وکیلی گفت: البته بخش خدمات بخشهای دیگر نظیر تولید و توزیع و تجارت نیز به خاطر نیاز به ارتباطات سریع بین نقاط مختلف جغرافیایی کشور و همچنین بین کشورمان با جهان، شرکتهای متخصصی با به کارگیری نرم افزارهای پیشرفته وارد صحنه فعالیت شدند و در مجموع یک پیشرفت چشمگیری در بخش خدمات به معنای عام کلمه شاهد هستیم.
این اقتصاددان گفت: اگر دولت مقررات مربوط به بخش خدمات بهخصوص آی تی را آسانتر و روانتر بکند و اجازه دهد که بخش خصوصی بتواند فعالیت بیشتری در این بخش داشته باشد طبیعتا
شاهد توسعه بیشتری در بخش خدمات و افزایش اشتغالزایی در این بخش خواهیم بود. البته برونسپاری بسیاری از خدمات دستگاههای مختلف نظیر شهرداریها، سازمان ثبت، نیروی انتظامی باعث شده که نوعی فضای جدید برای اشتغال ایجاد شود و از افزایش بدنه دولت جلوگیری گردد و ضمنا این خدمات با کیفیت بیشتر و روان سازی بهتر به مردم عرضه شود. وکیلی در عین حال گفت: البته با توجه به ظرفیتهای فراوان بالقوه ای که در بخش خدمات وجود دارد هنوز از بخش کمی از این ظرفیتها استفاده شده است. باید اختیارات بیشتری به بخش خصوصی داده شود تا با رشدی که این بخش پیدا میکند بتوانیم شاهد توسعه بیشتر بخش خدمات و ایجاد فرصتهای شغلی بیشتر باشیم.
خدمات در خدمت تولید باشد
از سوی دیگر، جعفر قادری کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه در این خصوص به آفتاب یزد گفت: باید درخصوص بخش خدمات به این نکته توجه کرد که یک قسمت از خدمات برای حمایت از تولید و در خدمت تولید است که قطعا باید این قسمت را توسعه داد اما یک بخش دیگر از خدمات مربوط به فعالیتهای واسطه ای و دلالی میشود. طبیعتا مشاغلی که در این بخشهای دلالی ایجاد میشود برای جامعه مفید به حساب نمیآیند.وی افزود:
در حال حاضر با توجه به توسعه فناوری اطلاعات در بخشهای مختلف اقتصاد کشور فرصتهای زیادی
برای اشتغالزایی در خدمات مربوط به این بخش ایجاد شده است. اکنون شرکتهای جدیدی با توجه به این موضوع ایجاد شده که میتوان به شرکتهای تاکسی اینترنتی اشاره کرده که هزینههای مشتریان را کاهش میدهند. این شرکتها زمینههای خوبی برای افزایش اشتغالزایی دارند. حتی در حوزه بانکی نیز میتوان با گسترش بیشتر فناوری اطلاعات کارکرد فعالیتهای بانکی را متنوع تر کرد.
بعد تحریر
شناسایی و حمایت از مشاغل جدید از جمله راهکارهایی است که میتواند موجب افزایش اشتغالزایی در بخش خدمات شود.از طرف دیگر با صرف پنج الی 10 درصد سرمایه مورد نیاز یک اشتغال صنعتی میتوان یک اشتغال در بخش خدمات ایجاد کرد بنابراین ایجاد فرصتهای شغلی بیشتر در بخش خدمات ضرورتی انکارناپذیر است.
منبع:آفتاب یزد- علی اکبر سمیعی
آمار اشتغال زاییاشتغال زاییبخش خدمات در اشتغال زاییتامین ۲۴