
شماره ۸۹ هفته نامه آتیه نو منتشر شد
تازه ترین شماره هفتهنامه آتیه نو، نشریه تخصصی حوزه رفاه و بیمههای اجتماعی، با صفحات ویژه ای برای «بزرگداشت آتشنشانان قهرمان» صبح امروز، یکشنبه ۳ بهمن ماه منتشر شد.
تازه ترین شماره هفتهنامه آتیه نو، نشریه تخصصی حوزه رفاه و بیمههای اجتماعی، با صفحات ویژه ای برای «بزرگداشت آتشنشانان قهرمان» صبح امروز، یکشنبه ۳ بهمن ماه منتشر شد.
تأمین ۲۴/ روی جلد این شماره از هفته نامه آتیه نو، با تیتر «احترام ملی به جانفشانان» به حادثه آتش سوزی و آوار در ساختمان پلاسکو و فعالیت های آتش نشانان اختصاص یافته است.
اولین صفحه ویژه «بزرگداشت آتشنشانان قهرمان» نیز به گزارشی از نشست خبری دکتر سید تقی نوربخش اختصاص دارد. مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی در این نشست آخرین تدابیر حمایتی این سازمان در حادثه ساختمان پلاسکو را تشریح کرد.
روایت میدانی آتیهنو از روزی که پلاسکو فروریخت، عنوان دومین صفحه از بزرگداشت آتشنشانان قهرمان است. این روایت گزارشی تصویری از این واقعه اندوه بار است.
آتشنشانهای دیگر
در شماره اخیر هفته نامه آتیه نو، طی گزارشی به حقوق، مزایا و شرایط بازنشستگی یک شغل پرخطر در چند کشور صنعتی دنیا پرداخته شده است: شغل آتش نشانی که گفته می شود دومین شغل پراسترس دنیاست. آتشنشانها مانند کارگران معدن در معرض ابتلا به انواع بیماریهای تنفسی قرار دارند و خطر ابتلای آنها به بیماریهایی مانند سرطان بیش از سایر شغلهاست. آتشنشانها برای نجات جان دیگران، جان خود را به خطر میاندازند و از همین رو نرخ آسیبدیدگی و مرگومیر در این شغل در مقایسه با بسیاری از مشاغل پرخطر دیگر بالاست. به همین دلیل حقوق و مزایای بازنشستگی و ازکارافتادگی و همچنین بیمه درمانی و بیمه عمر آتشنشانها از اهمیت زیادی برخوردار است. آتشنشانها در مقایسه با شغلهای دیگر ساعت کار رسمی بیشتری دارند و به طور متوسط 45 ساعت در هفته کار میکنند. در مقابل دستمزد ساعتی آنها با توجه به سطح مهارت و ریسکها کم است. همچنین احتمال مرگ آتشنشانها به دلیل موقعیت شغلی سه برابر دیگران است. در سال 2016 متوسط دستمزد آتشنشانها در جهان 45 هزار و 970 دلار و متوسط سن بازنشستگی آتشنشانها نیز 55 سال بوده است. آمریکا، استرالیا، انگلیس، کانادا، فرانسه، فنلاند، آلمان، کره، ایتالیا، اتریش، جمهوری چک و کویت بالاترین دستمزدها را به آتشنشانان پرداخت میکنند.
حمایت عملی از اقتصاد مقاومتی
آتیهنو از جزئیات قانون بخشودگی جرایم دیرکرد بیمهای و استقبال کارفرمایان از آن نیز گزارش داده است. در این گزارش می خوانیم: دولت یازدهم برای خروج بنگاهها از رکود، طرحهای مختلفی ارائه کرده است. از سویی برای خروج صنعت مسکن از رکود، تسهیلات متعدد و متنوعی در حوزه خرید و ساخت بنیان گذاشته است و از سوی دیگر وزارت صنعت، معدن و تجارت در کارگروه رفع موانع تولید، در حال پرداخت 16 هزار میلیارد تومان تسهیلات به 7500 بنگاه تولیدی است. وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان تامین اجتماعی نیز در این میان یک قانون امتحانپسداده را دوباره به تصویب رسانده تا به بنگاههای مشکلدار یا بدهکار کمک کرده باشد. قانون بخشودگی جرائم دیرکرد بیمهای کارفرمایان جدیدترین اقدامی است که این وزارتخانه برای کمک به بنگاههای اقتصادی اجرا کرده است. قانونی که به موجب آن 50 تا 100 درصد جرائم مربوط به دیرکرد در پرداخت حقبیمه کارکنان توسط کارفرمایان بخشیده میشود. در گزارش پیش رو، آتیهنو تلاش کرده جزئیات این قانون را منتشر و نظرات مخالف و موافق آن را مطرح کند.
مهمترین ماموریت تامین اجتماعی
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی در سفر به استان خراسانرضوی و دیدارهای جداگانه با تولیت آستان قدس رضوی و نیز نماینده ولیفقیه و امامجمعه مشهد، مهمترین ماموریت این سازمان را مشارکت در تحکیم پایههای امنیت اجتماعی جامعه توصیف کرد. بنا به این گزارش، دکتر سیدتقی نوربخش، مدیرعامل این سازمان، در دیدار با حجتالاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی، تولیت آستان قدس رضوی، گفت: «فعالیتهای اقتصادی سازمان تامین اجتماعی در راستای نفع جمعی ذینفعان این سازمان و ارتقای کمی و کیفی خدمات این سازمان به جامعه تحت پوشش صورت میگیرد.» نوربخش افزود: «شفافیت فعالیتهای اقتصادی، یک اصل و راهبرد مهم مدیریتی در حوزه فعالیتهای اقتصادی سازمان تامین اجتماعی است و بر همین اساس در حال حاضر بالغ بر ٧٠ درصد سرمایهگذاری این سازمان در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی و همچنین ٣٠ درصد سایر سرمایهگذاریها، در بورس عرضه شده است.»
طعم فشار بر صندوقهای بازنشستگی
آتیه نو در شماره اخیر خود به پیشنهادی که در واپسین لحظات به برنامه ششم توسعه الحاق شد، نیز پرداخته است. نمایندگان مجلس شورای اسلامی، در واپسین لحظات بررسی لایحه برنامه ششم توسعه، با تصویب پیشنهادی، تصویب کردند که زنان با 20 سال سابقه بیمهپردازی و بدون شرط سنی، میتوانند بازنشسته شوند. نمایندگان زن مجلس میگویند این مسئله یک مطالبه عمومی در جامعه زنان است اما بسیاری از کارشناسان معتقدند با این کار، نهتنها فرصت شغلی جدیدی ایجاد نمیشود، بلکه بار مالی سنگینی به صندوقهای بازنشستگی کشور تحمیل میشود.
در تکاپوی فرهنگسازی و سهجانبهگرایی واقعی
نیمه دوم سال 1392 هنگامیکه تیم مدیریتی منتخب دولت تدبیر و امید، سکان هدایت سازمان تامیناجتماعی بهعنوان مهمترین سازمان اقتصادی و اجتماعی کشور را در دست گرفت، یکی از نخستین تصمیمات دکتر سیدتقی نوربخش مدیرعامل این سازمان، احیای معاونت فرهنگی و اجتماعی سازمان بود که نشان از توجه ویژه تیم جدید مدیریت سازمان به مقوله تحقیق و پژوهش و نیز فرهنگسازی داشت. اندکی پس از اعلام تصمیم مدیریت سازمان تامیناجتماعی برای احیای معاونت فرهنگی و اجتماعی، دکتر منصور اعتصامی که دارای دکتری علوم اقتصادی در سه گرایش توسعه اقتصادی و برنامهریزی، اقتصاد منابع و اقتصاد پولی است، به عنوان معاون فرهنگی و اجتماعی این سازمان انتخاب و معرفی شد. در طول بیش از سه سالی که از احیای این معاونت میگذرد، سازماندهی نظام تعامل و ارتباط با شرکای اجتماعی و برگزاری جلسات و نشستهای مختلف با مسئولان تشکلهای صنفی کارگری، کارفرمایی و بازنشستگان، از جمله مهمترین راهبردهای مورد توجه این معاونت بوده است. تلاش برای وارد کردن مفاهیم بیمه اجتماعی و تامیناجتماعی به کتاب های درسی و دانشگاهی و ترویج و نهادینه سازی این مفاهیم در نظام آموزش کشور از دیگر رویکردهای اصلی این معاونت بوده است. آتیه نو در شماره اخیر خود برای اطلاع از دستاوردها، جهتگیریها، برنامهها و تلاشهای این معاونت، با دکتر منصور اعتصامی گفت و گو کرده است.
صفحه ای برای تشکلها
صفحه تشکلها، فضای جدیدی است در آتیهنو برای انعکاس دیدگاهها، خبرها و گفتوگوی شرکای اجتماعی سازمان تامین اجتماعی. از اینرو دغدغهها، مسائل و آخرین تحولات انجمنها، اتحادیهها، کانونها، کانونهای عالی و سایر نهادهای صنفی کارگری و کارفرمایی به عنوان ذینفعان اصلی صندوق تامین اجتماعی در این صفحه مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت. در این شماره دیدگاه های دلاور نظری، مدیرکل سازمانهای کارگری و کارفرمایی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی؛ حسن محتشم، رئیس انجمن صنفی کارفرمایی انبوهسازان مسکن تهران و حمیدرضا سیفی عضو کانون عالی تشکلهای صنفی کارفرمایان منعکس شده است. سایر فعالان کارگری و کارفرمایی نیز برای انعکاس اخبار و دیدگاههای صنفی خود میتوانند با تحریریه آتیهنو ارتباط برقرار کنند.
صیادان گیلانی چشم بهراه حمایتاند
گزارشی از وضعیت صیادی و صیادان در گیلان در شماره اخیر آتیه نو درج شده است. در بخشی از این گزارش می خوانیم: تا همین دهه پیش، بیش از 10 هزار نفر بودند، اما هرسال تعدادشان به دلیل درآمد پایین و سرانجام پیدا نکردن وعدههای مسئولان مربوطه کم و کمتر میشود تا آنها با دریا و تور ماهیگیری خداحافظی کنند. تا جایی که امروز گفته شود حدود 4 هزار صیاد در 300 کیلومتر نوار ساحلی گیلان کار صید ماهیان استخوانی را انجام میدهند.
قاب خاکستری عکاسباشیهای شهر
روایت زندگی و معیشت عکاسانی که وضعیت حرفهشان چندان روبهراه نیست سوژه گزارشی در شماره اخیر آتیه نو است.
نگاه ویژه به بیمهشدگان مناطق محروم
در شرایطی که برخی منتقدان تامیناجتماعی مدعی هستند بخش درمان این سازمان در مناطق مختلف کشور حضور ندارد و توزیع امکانات آن صرفا در مناطق برخوردار کشور متمرکز شده است، آمارهای رسمی کاملا خلاف این مدعا را نشان میدهد. بر اساس آمارهای رسمی که در کتاب سالنامه آماری سال 1394 سازمان تامیناجتماعی منتشر شده است، در استان محروم سیستان و بلوچستان 2 میلیون و 457 هزار و 844 مراجعه به پزشکان و مراکز پاراکلینیکی، آن هم فقط در مراکز ملکی این سازمان، ثبت شده است. در استان محروم لرستان هم 4 میلیون و 217 هزار و 604 بار مراجعه سرپایی به مراکز ملکی به ثبت رسیده که این آمار حتی از تعداد مراجعان در استانهای برخوردار مرکزی، فارس، سمنان، همدان، یزد، گیلان و قم بیشتر است. در استان محروم خراسان جنوبی هم بیمهشدهها یک میلیون و 157 هزار و 498 بار برای درمان سرپایی به مراکز ملکی این سازمان مراجعه کردهاند. در استان محروم کردستان هم آمار 2 میلیون و 228 بار مراجعه سرپایی به مراکز ملکی این سازمان ثبت شده است. در استان غیربرخوردار کهکیلویه و بویراحمد هم آمار یک میلیون و 520 هزار و 304 مراجعه سرپایی به مراکز درمانی سازمان تامیناجتماعی وجود داشته است. در استان هرمزگان هم آمار مراجعهکنندگان به مراکز ملکی برای دریافت خدمات سرپایی یک میلیون و 428 هزار و 11 مورد به ثبت رسیده است.
حقوقی برای همه شهروندان ایرانی
سیروس ظهیرمالکی، روزنامهنگار پیشکسوت و پژوهشگر مطالعات شهری در این شماره نگاهی دارد به پیشینه و ظرفیتهای منشور حقوق شهروندی در بهبود وضعیت زندگی افراد جامعه. به اعتقاد وی، منشور ارائهشده از سوی دولت یازدهم، در واقع نخستین گام مستقل دولت در تامین نیازهای «حقوق شهروندی» در ایران است که در 22 فصل و 115 ماده تدوین شده است و شامل تمامی عرصههای زندگی سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و... شهروندان میشود. این منشور، با تاکید بر مسئولیت دولت در حفاظت از جان و مال و حقوق و امنیت، تامین بهداشت و سلامت شهروندان را از ضرورتهای اساسی اعلام کرده است.
مطالب دیگر آتیه نو
در این شماره از هفته نامه آتیه نو، مطالب متعدد دیگری در حوزه های مرتبط با قلمروی رفاه و تامین اجتماعی منتشر شده است. عناوین برخی از این مطالب به این قرار است:
اهمیت مدیریت جامع بحران درحوادث بزرگ
تناقضات ساختاری یک قانون جذاب!
کارگر و کارفرما بدون هم کارایی ندارند!
آموزش شهروندی، رهیافتی برای تحقق حقوق شهروندی
فقط سردرد نشانه سینوزیت نیست!
نگاهی به 17 ماده از قانون کار که بر سلامت جسم و روان نیروهای کار تاکید دارد
اگر سوزش سر دل دارید ...
جدی نگرفتن نقش داروسازان در حوزه پیشگیری
دختر نوازنده و آرزوهایش
ادغام خدمات تاییدشده طب سنتی ایرانی در نظام سلامت
روایت کارگرانی که از رستورانهای ارزانقیمت غذا تهیه میکنند
راهکارهایی برای نجات صیادی در ایران
انتظاراتی که برآورده نشد
طرحی برای خروج بنگاهها از رکود
تکنولوژی در کنار آتشنشانهای لندن و سیدنی
و ...