
نگرانی از تسلط وزارت بهداشت بر بیمههای اجتماعی
یک کارشناس تامین اجتماعی می گوید وزیر بهداشت تمایل دارد عدم توفیق در تحقق اهداف طرح تحول سلامت را به گردن تامین اجتماعی بیاندازند.
یک کارشناس تامین اجتماعی می گوید وزیر بهداشت تمایل دارد عدم توفیق در تحقق اهداف طرح تحول سلامت را به گردن تامین اجتماعی بیاندازند.
تامین ۲۴/ وی در عین حال تاکید دارد که استعمار تامین اجتماعی توسط وزارت بهداشت نگران کننده است.
«عباس اورنگ»، کارشناس تامین اجتماعی، اظهار کرد: طرح تحول سلامت در توازن دخل و خرج دچار بی نظمی شده و منابع طرح عمدتا به حقوق و مزایای پزشکان اختصاص یافته است.
وی افزود: طرح تحول سلامت به مثابه چاه عمیقی است که اگر کل بودجه بخش رفاه و تامین اجتماعی نیز به آن تزریق شود، مشکل حل نخواهد شد، چرا که این طرح عظیم در دام سیرناپذیری حقوق و مزایای برخی پزشکان طرح و هزینه های غیرضرور وزارت بهداشت گرفتار شده است.
اورنگ در گفت و گو با ایلنا، با بیان اینکه به دلیل اجرای بد، طرح تحول سلامت در ورطه شکست و سرنوشتی مبهم قرار دارد، تصریح کرد: وزیر بهداشت تمایل دارد کاستی ها و عدم توفیق در تحقق اهداف طرح تحول سلامت را به گردن دیگر دستگاه ها و وزارتخانه ها بیاندازند. از این رو به وی توصیه می کنیم که خویشتن داری کند.
اورنگ مباحثات مطرح شده توسط وزیر بهداشت در رسانه ها را عوام پسند و تبلیغاتی دانست و افزود: نقد و تخطئه مداوم سازمان های بیمه گر خصوصا سازمان تامین اجتماعی و وزارت رفاه دردی از مشکلات طرح تحول سلامت، دوا نمی کند و تنها روشن می شود که در منازعات رسانه ای مباحث کارشناسی جایگاهی ندارد.
این کارشناس تامین اجتماعی با بیان اینکه برون رفت طرح تحول سلامت از مشکلات مالی نیازمند روش ها و مکانیزم های منصفانه تر دیگری است، افزود: باید توجه داشت مطرح کردن برخی مسایل در تریبون های عمومی، که حساسیت برانگیز است، تنها موجب گسترش بی اعتمادی در جامعه می شود که این به ضرر منافع ملی است.
اورنگ با تاکید بر بی مبنا بودن بدهی 12 هزار میلیارد تومانی بیمه ها به وزارت بهداشت، تصریح کرد: وزارت بهداشت در رویکردی تجاری و بازاری و تضایف در حساب و کتاب گرفتار شده است. به همین خاطر متوقع بیش از 12 هزار میلیارد تومان از حق بیمه های استحصالی برای هزینه در بخش درمان شده است.
وی افزود: اعلام این محاسبات بی مبنا از طریق رسانه ملی این ذهنیت را ایجاد می کند که وزارت بهداشت در گیر و دار یک رقابت است و باید از هر وسیله ای برای تخطئه طرف مقابل استفاده کند.
اورنگ با اشاره به ادعای وزیر بهداشت برای تملک ۹/۲۷ (نه بیست وهفتم) حق بیمه های دریافتی از تامین اجتماعی، تصریح کرد: مطابق قانون تامین اجتماعی ۹/۲۷ حق بیمه های دریافتی به منظور تامین مالی تعهداتی از قبیل حوادث و بیماری ها و حقوق ایام بیماری و بارداری برای بیمه شدگان و بارنشستگان است و البته قسمت عمده ای از آن نیز باید صرف هزینه های ناشی از بروز حوادث و پرداخت حقوق ایام بیماری و بارداری شود.
این کارشناس تامین اجتماعی بهانه وزارت بهداشت در این خصوص را مربوط به جبران کسری منابع طرح تحول سلامت دانست و افزود: حال وزارت بهداشت با چه مکانیزمی می خواهد به افراد مشمول حقوق ایام بیماری و بارداری را پرداخت نماید، مشخص نیست.
وی ادامه داد: البته پاسخ تا حدودی معلوم است؛ چرا که وزارت بهداشت اساسا برنامه ای برای پرداخت این قبیل تعهدات ندارد و صرفا در نظر دارد به طور یکجا منابع حق بیمه مذکور را صرف کسری بودجه طرح تحول کند.
اورنگ با اشاره به بدهی 120 هزار میلیارد تومانی دولت به سازمان تامین اجتماعی تاکید کرد: علی القاعده حدود ۹/۲۷ آن مربوط به تعهدات بیماری ها و حوادث و حقوق ایام بیماری و بارداری است. از این رو توصیه می شود که وزارت بهداشت به عنوان متولی سلامت، مجدانه حامی بازپرداخت سریع این مطالبات توسط دولت و تقویت مالی سازمان تامین اجتماعی برای بهینه سازی بیش از پیش در ارائه خدمات شود.
اورنگ با بیان اینکه خاطرات تلخی از دوران استعمار تامین اجتماعی توسط وزارت بهداشت وجود دارد، تصریح کرد: بررسی سوابق نشان می دهد تا قبل از دهه 80 که وزارت بهداشت سکاندار و حکمران سازمان تامین اجتماعی بود، عمده کسری بودجه وزارت بهداشت خصوصا در احداث مراکز درمانی از محل حقوق بیمه شدگان و منابع سازمان تامین اجتماعی جبران می شد.
این کارشناس تامین اجتماعی با اشاره به اینکه بیمه شدگان و کارشناسان تامین اجتماعی از تکرار تاریخ نگران هستند، تصریح کرد: لازم به یادآوری است که در آن دوران مراکز درمانی و بیمارستان های فاقد توجیه بسیاری با اموال و دارایی های که حاصل عرق جبین بیمه شدگان بود احداث شد.