تامین ۲۴/ در حالی که آمار رشد اقتصادی 3ماهه نخست سال جاری خبرهای خوشی به همراه داشت، اما همچنان قدرت این رشد اقتصادی به اندازهیی نیست که بتواند اشتغالآفرین باشد. دستیابی به رشد اقتصادی 4.4درصدی در بهار امسال، کشور را از مرز رکود خارج کرد اما تا رسیدن به رونق اقتصادی هنوز راه زیادی در پیش داریم و بدون رونق اقتصادی هم اشتغال پایداری ایجاد نخواهد شد.
به گزارش روزنامه تعادل، با این حال، این موضوع پیشتر هم توسط کارشناسان مورد تاکید قرار گرفته است که هر رشد اقتصادی الزاما اشتغالآفرین نخواهد بود. با این حال، رشد اقتصادی پایدار اثرات خود را در تمام زیربخشهای اقتصادی نمایان خواهد کرد و به این ترتیب میتوان انتظار ایجاد اشتغال داشت. از اینرو میتوان گفت گرچه دولت موفق شد به وعده خود درخصوص رشد اقتصادی عمل کند اما دستیابی به عملکردی قابل قبول در حوزه اشتغال به میزان پایداری رشد اقتصادی بستگی دارد. در همین رابطه معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی با تاکید بر اینکه مداخله توسعهیی با پرداخت وام و تسهیلات بانکی نیست و اشتغال با این نگرش پایدار نخواهد بود، گفت: اولویت دولت رشد اقتصادی فراگیر با عبور از مسیر اشتغال پایدار است. بهگزارش ایرنا، عیسی منصوری روز گذشته در کارگروه تخصصی اشتغال استان البرز افزود: در برنامههای توسعهیی کشور سیاست اشتغالمحور نداشتهایم و اگر قرار است رشد اقتصادی فراگیر داشته باشیم، باید از مسیر اشتغال ورود کنیم.
وی یادآور شد: امروز سیاستهای مکملی در این زمینه به اجرا درآمده که ازجمله آن میتوان به سیاست مبتنی بر دینامیک اشتغال در هر استان اشاره کرد که بر این اساس چگونگی جهتگیری اشتغال در هر استان و اینکه در بخش خدمات یا کشاورزی باشد، مورد توجه قرار میگیرد. سیاست مکملی دیگر، درنظر گرفتن مختصات نیروی بیکار است چراکه امروز شاهد عدم تطابق بین نیروی کار آموزشدیده و نیازهای استانها هستیم. وی خاطرنشان کرد: توجه به رشتههای اولویتدار زیر دینامیک اشتغال از دیگر سیاستهای مکملی است که در این زمینه مورد توجه قرار میگیرد.
معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: امروز در فرآیند جدید سیاستگذاری وزارت کار 3طرح در قالب اقتصاد مقاومتی مورد توجه قرار میگیرد که طرح اشتغال فراگیر، کارآفرینی و تکاپو ازجمله آنها به شمار میرود. در بحث طرح تکاپو اقدامات موثری صورت گرفته که امروز نیز در استان البرز پس از مطالعات انجام شده فعالیتهایی در این زمینه اجرایی خواهد شد.
منصوری گفت: بحث اقتصاد مقاومتی فرصتی برای ما ایجاد کرده و با نگاهی به گذشته میبینیم در دوران بحران و رشد اقتصادی از بازاری به نام وام استفاده شده است. وی اضافه کرد: اگر رشد اقتصادی حاصل شود در کوتاهمدت اشتغال نمیآورد، بنابراین اگر از بحران وارد رشد اقتصادی شویم، بهطور قطع اشتغالی نداریم. در تایید همین مطلب، براساس گزارشهای امسال، رشد اقتصادی داشتیم ولی در اشتغال اتفاقی نیفتاده است.
منصوری خاطرنشان کرد: در سال گذشته در حوزه صنعت بالای 10نفر ریزش جدی نیروی کار داشتیم که قابل پیشبینی در کشور بوده و تکرار هم شده است. بنابراین باید در دوران رشد اقتصادی منفی به سمت صنایع پررونق رفت که صنایع پتروشیمی، کفش، صنایع تبدیلی کشاورزی و پوشاک ازجمله این صنایع هستند.
منصوری تاکید کرد: باید به سمت صنایعی رفت که وابسته به بیرون کشور نیستند و بازار خوبی در داخل دارند که این موارد نیروی محرکی برای اقتصاد محسوب میشوند. معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: وقتی رشد اقتصادی اتفاق میافتد اما اشتغالی نیست، در این زمینه پیشنهاد این است که با حفظ رشد محور لایههایی که موجب بهبود معیشت مردم میشوند را مورد توجه قرار داد.
عدم تعادل بازار کار با ورود فارغالتحصیلان
در حالی نگرانیها از اشتغالزا نبودن رشد اقتصادی مطرح میشود که هر روز با افزوده شدن بر آمار فارغالتحصیلان، بر تعداد بیکاران نیز افزوده میشود. در همین رابطه مدیرکل کاریابیهای وزارت کار با اعلام اینکه ورود خیل عظیم دانشآموختگان دانشگاهی به بازار کار منجر به عدم تعادل در این بازار شده است، گفت: اکنون اشتغال برای افراد دیپلمه یا فوقدیپلم دارای مهارت وجود دارد.
محمد اکبرنیا در گفتوگو با فارس، با اشاره به اینکه عرضه نیروی کار در شرایط فعلی بیش از ورودی و پذیرشهاست، تصریح کرد: این شرایط در طول سالهای گذشته به وجود آمده است. حمایت مالی خانوادهها در سالهای گذشته از جوانان و ترغیبشان به ادامه تحصیل، هماکنون منجر به افزایش تعداد فارغالتحصیلان شده و این در حالی است که رشتههای تحصیلی با نیازهای بازار کار همخوانی ندارد.
این مقام مسوول وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینکه فارغالتحصیلان دانشگاهی باید از مهارتهای فنی و حرفهیی برای ارتقای توانمندیهای خود استفاده کنند، تصریح کرد: در بسیاری از کشورها برای مبارزه با بحران و معضل بیکاری، موضوع مشاغل عمومی را مطرح میکنند که بهعنوان یک مسکن عمل کرده است.
مدیر کل کاریابیهای وزارت کار با ارائه راهکارهایی ازجمله حمایت از شرکتهای دانشبنیان و سیاستهای کوتاهمدت برای افزایش سطح عمومی اشتغال در کشور، خاطرنشان کرد: افرادی که در حوزه شرکتهای دانشبنیان و مشاغل نوظهور فعالیت میکنند، باید مورد حمایت قرار گیرند.
وی افزود: صنایع و بخشهای کشاورزی نیز از دیگر مواردی هستند که میتوانند برای ارتقای اشتغال در کشور به کمک اقتصاد بشتابند.