به گزارش تامین 24 به نقل از ایسنا، امروزه اهمیت تناسب بین رشتههای دانشگاهی با نیاز بازار کار بر کسی پوشیده نیست زیرا عدم تناسب رشته تحصیلی با نیاز بازار کار موجب عدم جذب فارغ الحصیلان و افزایش بیکاری در جامعه میشود.تحقیقات نشان داده که در ایران این تناسب با چالشهایی روبهروست به نحوی که تناسب بین رشتههای تحصیلی و نیازهای بازار کار در ایران کمتر از ۱۰ درصد است.به گفته کارشناسان، نبود ارتباط موثر میان مراکز علمی و دانشگاهی با بازار کار یکی از علل عدم جذب فارغ التحصیلان دانشگاهی به شمار میرود و به دلیل آنکه دانشجویان بعد از فارغ التحصیلی از توانایی و مهارت لازم برای ورود به بازار برخوردار نیستند، صنایع و بنگاههای تولیدی از پذیرش آنها خودداری می کنند.
طبق گزارشها، طی سه سال گذشته نرخ بیکاری فارغ التحصیلان روند کاهشی را طی کرده است به نحوی که این عدد از ۱۱.۶ درصد به ۱۰.۷ درصد رسیده است هرچند که این ریزش چندان محسوس نیست و بسیاری از کارجویان و فارغ التحصیلان همچنان به سختی میتوانند شغل مرتبط با رشته تحصیلی خود را پیدا کنند.
او میگوید: در یک برههای با توجه به هرم سنی جمعیتی که داشتیم، سیاستهایی برای توسعه ظرفیتهای آموزش عالی در قالب به تاخیر انداختن موج ورود نیروی کار انجام گرفت زیرا افراد را وارد بازار کردیم بدون آنکه مشاورههای لازم را به آنها ارائه کرده باشیم ولی دیدیم که بسیاری از فارغالتحصیلان در رشتههایی تحصیل کردند که بازار کار مناسبی برایشان وجود نداشت.
حسینی با بیان اینکه تقاضایی که صنعت دارد برخی رستههایی که بازار کار دارد را سامان میدهد و تقویت میکند، اظهار کرد: باید روی این موضوع به طور جدی تمرکز کنیم. خوشبختانه نظام فنی و حرفهای کار را به طور جدی شروع کرده است و جزو برنامههای وزارت کار است که باید با جدیت پیش ببریم تا ورودیهای جدید این چالش را نداشته باشند.
از نگاه کارشناسان و تحلیلگران بازارکار برای آنکه بین شاخصههای اقتصادی،صنعت و دانشگاهها تناسب برقرار شود لازم است برنامهها، سرفصلها یا رشتههای درسی دچار تغییر اساسی شود و آموزش عالی در این زمینه به طور جدی ورود کند.هم اکنون بسیاری از دانشگاههای دنیا به تغییر رشتههای خود روی آوردهاند زیرا معتقدند که نمیتوان یک رشته تحصیلی را تا ۵۰ سال حفظ کرد از این رو با تغییر رشتههای خود به تناسب رشتهها با بازار کار کمک کردهاند.
بر اساس گزارشها، بیش از ۸۰ درصد کارجویانی که دورههای آموزش فنی و حرفهای را میگذرانند وارد بازار کار میشوند و به درآمدزایی میرسند.آموزش مهارتی افراد را به سمت اشتغالپذیری هدایت و بستر ورود به بازار کار را برای کارجویان فراهم میکند.
بر اساس گزارش، امروز بسیاری از واحدهای اقتصادی به جهت بهرهگیری از مدلهای آموزش مهارت متناسب با نیاز بازار به آموزش مهارتی روی آوردهاند تا از این طریق کارگران خود را در کنار آموزشهای سنتی به فراگیری آموزشهای مهارتی ترغیب و تجهیز کنند و بهرهوری بنگاه خود را ارتقا دهند.