به گزارش تامین 24، سازمان تأمین اجتماعی که تکالیف ذاتی خدماترسانی به حدود ۵۰ میلیون بیمهشده و مستمریبگیر تحت پوشش در قالب ۵۳ درصد جامعه را به عهده دارد؛ در چنین شرایطی مدیریت سازمان از دی ماه سال گذشته اجرای طرحهای بیستگانه را طراحی کرده که باید در بهترین شرایط زمینه اجرایی این طرحهای تحولمحور فراهم شود تا توسعه برنامهها و سیاستهای سازمان در قبال همه ذینفعان به مرحله اجرا برسد.
۲۰ طرح تحولی سازمان تأمین اجتماعی در حوزههای بیمهای، هوشمندسازی و تحول دیجیتال با ۱۳ مورد، بخش درمان با سه طرح و چهار طرح دیگر در حوزه اقتصادی و سرمایهگذاری برنامهریزی شده تا با تحقق این طرحها آینده این نهاد بیمهگر تضمین شود و حیات پایدار این سازمان پایدارتر شود.در همین رابطه۲۰ طرح تحولی با عناوین «اجرای نظام ارجاع و پزشک خانواده»، «رسیدگی الکترونیکی به اسناد پزشکی»، «اصلاح ساختار مدیریت درمان سازمان تأمین اجتماعی»، «بیمه متمرکز و یکپارچهسازی شعب بیمهای»، «خدمات بیمهای فضای کسب و کار»، «سازماندهی بیمهای کسبوکارهای نوین»، «تحول دیجیتال و هوشمندسازی خدمات بیمهای»، «مدیریت تعهدات بیمهای»، «ارتقای مدیریت وصول منابع و سازماندهی مشاغل سختوزیانآور و اصلاح عناوین شغلی» طراحی و تدوین شده است.همچنین «هوشمندسازی و ارتقای بهرهوری بازرسی دفاتر قانونی»، «چشمانداز تأمین اجتماعی نوین»، «ضابطه استعدادیابی و شناسایی و جذب نخبگان»، «ساماندهی و اصلاح روند انتصابات»، «پرداخت مبتنی بر عملکرد و بهبود پرداخت به کارکنان»، «رضایتمندی مبتنی بر نظارت مردمی و ارتقای نظام پاسخگویی»، «نظام یکپارچه مالی_تعهدی»، «بهرهوری منابع مالی سازمان»، «سرمایهگذاری و خروج از بنگاهداری» و «ساماندهی شرکتها و املاک» تحت عنوان دیگر طرحهای تحولآفرین تأمین اجتماعی است.
۱۳ طرح تحولی در حوزه بیمهای
سازمان تأمین اجتماعی که بخش عمدهای از خدمات گسترده خود را در حوزه بیمهای به همه گروههای مشمول ارائه میدهد، این بار هم در برنامههای تحولآفرین خود به موضوع بیمه توجه خاص داشته به طوری که ۱۳ مورد از طرحهای تحولی به این بخش اختصاص دارد.
تحول دیجیتال و هوشمندسازی خدمات بیمهای
طرح تحول دیجیتال و هوشمندسازی خدمات بیمهای (توسعه خدمات غیرحضوری) یکی از طرحهای تحولی تأمین اجتماعی است که با هدف توسعه خدمات بیمهای بر مبنای فناوری و الزامات دیجیتال، گسترش خدمات غیرحضوری و تحول دیجیتال هدفگذاری شده است. اجرای این طرح میتواند به ایجاد یک ساختار هوشمند، یکپارچه و دیجیتال برای مدیریت تمامی خدمات بیمهای منجر شود.
طرح بیمه متمرکز و یکپارچهسازی شعب
یکی دیگر از طرحهای حوزه بیمهای در جهت اجرای برنامههای تحولی سازمان تأمین اجتماعی، طرح بیمه متمرکز و یکپارچهسازی شعب است که برای تمرکز اطلاعات بیمهشدگان، کارفرمایان و مستمریبگیران در یک پایگاه داده جامع و ارائه خدمات بدون وابستگی به مکان و زمان طراحی شده است.تحقق ارتقای کیفیت خدماترسانی و کاهش مراجعات حضوری، بهبود شفافیت، دقت و کارایی فرایندهای بیمهای، حذف همپوشانی فرایندها و کاهش هزینههای اداری، بهروزرسانی ساختارها و بخشنامههای قدیمی بر پایه تحلیل دادههای متمرکز و تقویت حکمرانی داده و زمینهسازی برای نظارت هوشمند در راستای اجرای این طرح هدفگذاری شد.
تسهیل خدمات بیمه فضای کسب و کار
طرح تسهیل خدمات بیمه فضای کسب و کار در قالب طرحهای بیستگانه تحولآفرین و توسعهای سازمان تأمین اجتماعی موضوعاتی همچون تسهیل خدمات بیمه فضای کسب و کار» در چارچوب بیستگانههای تحولآفرین و توسعهای در راستای کاهش پیچیدگی، ابهام و تعارض در تعاملات بیمهای و بازآفرینی رابطه اعتماد با شرکای اجتماعی را دنبال میکند.کاهش هزینههای غیررسمی و حقوقی برای کسبوکارها، افزایش شفافیت، عدالت اجرایی و اعتماد اجتماعی نسبت به تأمین اجتماعی، افزایش رضایت کارفرمایان و کاهش دعاوی قضایی، ارتقاء شاخص سهولت کسب وکار در حوزه بیمهای، گسترش خدمات هوشمند، سریع، دقیق و متناسب با نیازهای اقتصاد نوین و توانمندسازی مشارکتی و پایداری بلندمدت منابع سازمان از رهگذر تقویت رابطه با شرکای اجتماعی، خروجی اجرایی این طرح به حساب میآید که در نهایت به تسهیل خدمات بیمه فضای کسب و کار و همچنین تسهیلگری در محیط کسبوکار منجر میشود.
ارتقای مدیریت وصول منابع
طرح ارتقای مدیریت وصول منابع سازمان از طرحهای تحولآفرین و توسعهای سازمان تأمین اجتماعی بر ارتقاء توان سازمان تأمین اجتماعی در شناسایی و وصول به هنگام مطالبات از دولت و کارفرمایان، واقعیسازی حق بیمهها، کاهش فرار بیمهای و بهبود پایایی منابع مالی بیمهای تأکید دارد.
پیادهسازی ساختار شناسایی و احصاء دیجیتال مطالباتی بین سازمان تأمین اجتماعی و دولت، ساماندهی نحوه تقسیط بدهیهای کارفرمایان و ارائه خدمات به مخاطبان سازمانی به ویژه کارفرمایان از طریق هوشمندسازی لیستهای حق بیمه، ابلاغ الکترونیکی اوراق و تعیین هوشمند ضریبهای قراردادهای پیمانکاری از اهداف و برنامههای تحققی این طرح محسوب میشود.جذب حداکثری منابع بیمهای مربوط به حق بیمه جاری کارکنان شاغل در کارگاههای تحت پوشش، گسترش پوشش بیمهای شاغلان کارگاههای مشمول قانون تأمین اجتماعی بدون حمایتهای بیمهای و ایجاد عدالت در بهرهمندی از تسهیلات معافیتهای بیمهای برای کارگاههای مشمول و کاهش هزینههای مالی دولت، تدوین و ارائه شده است.
ساماندهی بیمه کسبوکارهای نوین
طرحهای بیستگانه تحولآفرین و توسعهای سازمان تأمین اجتماعی حتی به مسئله ساماندهی بیمه کسبوکارهای نوین توجه جدی دارد زیرا این طرح با اهدافی همچون گسترش فراگیری بیمهای در پاسخ به تغییرات ساختاری بازار کار و حفاظت از گروههای جدید شغلی تأکید دارد.شناسایی کسبوکارهای نوین، اصلاح فرایند پوشش بیمهای متناسب با این نوع کسب و کارها و مشاغل سخت پوشش، ساماندهی بیمه رانندگان پلتفرمهای حملونقل و پیادهسازی و اجرای برنامههای گسترش پوشش بیمهای کسب و کارهای نوین، اولویتهای راهبردی این طرح تحولی سازمان است.این طرح در راستای بند چ ماده ۲۸ قانون برنامه هفتم توسعه، ماده ۴ و ۳۱ قانون تأمین اجتماعی، اصل ۲۹ قانون اساسی و اسناد بالادستی در حوزه عدالت اجتماعی صورت میگیرد. هدفگذاری اساسی در این چارچوب بهجای تمرکز بر طبقهبندی شاغلان در قالب سنتی کارگر/کارفرما، به سمت طراحی سازوکارهای انعطافپذیر حمایت اجتماعی حرکت میکند و این کارکرد اساسی در حوزه بیمه کسب و کارهای نوین به شمار میرود.
مدیریت تعهدات بیمهای
طرح مدیریت تعهدات بیمهای سازمان تأمین اجتماعی در قالب تعهدات بلندمدت و کوتاهمدت، از دیگر طرحهای بیستگانه تحولآفرین و توسعهای سازمان تأمین اجتماعی است. در چارچوب این طرح، کنترل مصارف بلندمدت و کوتاهمدت و نیز حفظ تعادل مالی این سازمان به عنوان اهداف برنامهریزی شده است. مدیریت تعهدات بیمهای بر مبنای تحقق توازن و تعادل منابع و مصارف تأمین اجتماعی تعریف شده تا منجر به ایجاد نظامی پایدار در مدیریت تعهدات این سازمان شود.همچنین با کاهش مصارف غیرضروری، افزایش بهرهوری منابع و بهبود کنترلهای سیستمی، به تعادل مالی صندوقها کمک کند. اهداف اشاره شده در پیوند با اصول قانون ساختار نظام جامع رفاه و تأمین اجتماعی، ماده ۶۶ قانون تأمین اجتماعی و سیاستهای کلی تأمین اجتماعی است.
طرح ساماندهی مشاغل سخت و زیانآور
تدوین برنامههایی در جهت اجرای طرح ساماندهی مشاغل سخت و زیانآور و اصلاح عناوین شغلی به عنوان یکی دیگر از طرحهای بیستگانه سازمان تأمین اجتماعی محسوب شده که در راستای آسیبشناسی و تبیین چالشهای مرتبط با مشاغل سخت و زیانآور مانند عدم سالمسازی محیط کار توسط کارفرما بهدلیل نبود ضمانت اجرایی در این مسئله، نبود وحدترویه در عملکرد کمیتههای استانی مشاغل سخت و زیانآور، ارائه راهکار با رویکرد صیانت از نیروی کار و منابع سازمان، سالمسازی محیط کار جهت یکسانسازی قواعد و مقررات و پایبندی به حقوق و رعایت تعهدات بیننسلی، دنبال خواهد شد.
هوشمندسازی و ارتقاء بهرهوری بازرسی دفاتر
طرحهای تحولی بیستگانه به موضوع طرح هوشمندسازی و ارتقاء بهرهوری بازرسی دفاتر پرداخته است تا به اهدافی همچون استقرار نظام هوشمند و الکترونیکی برای بازرسی دفاتر قانونی با محوریت خوداظهاری کارفرمایان، عبور از بازرسی متمرکز و دستی و حرکت به سمت الگویی شفاف، مشارکتمحور و فناورانه دست یابد.
طرح چشمانداز تأمین اجتماعی نوین (۱۴۳۰)
تدوین برنامههایی براساس سند چشمانداز کشور برای بزرگترین سازمان بیمهگر کشور تحت عنوان طرح چشمانداز تأمین اجتماعی نوین (۱۴۳۰) از دیگر طرحهای بیستگانه تحولی سازمان تأمین اجتماعی است.در چارچوب طرح چشمانداز تأمین اجتماعی نوین ۱۴۳۰، تبیین نقش سازمان تامین اجتماعی در چشمانداز آینده کشور و اسناد ملی هدفگذاری شده است تا در نهایت تأمین اجتماعی از سازمانی صرفاً بیمهگر به یک کنشگر آیندهساز اجتماعی-اقتصادی تبدیل شود.
تدوین ضابطه شناسایی طرح استعدادیابی و جذب نخبگان
یکی دیگر از برنامههای راهبردی سازمان تأمین اجتماعی در راستای اجرای طرحهای بیستگانه تحولی تعریف طرح تدوین ضابطه شناسایی طرح استعدادیابی و جذب نخبگان است که در چارچوب این طرح برنامهای جامع برای یکپارچهسازی فرآیندهای شناسایی و جذب نخبگان تدوین شده تا از تمامی ظرفیتهای انسانی داخل و خارج سازمان تأمین اجتماعی به شیوهای مطلوب مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
اجرای نظام انتصابات بر مبنای شایستهسالاریدر ۲۰ طرح تحولی سازمان تأمین اجتماعی همچنین طرح اجرای نظام انتصابات بر مبنای شایستهسالاری گنجانده شده است تا در نهایت در یک فرایند مثبت انتخاب و انتصاب مدیران سازمان ساماندهی شود.
تدوین شیوهنامه جامع انتصابات، آزمونهای سراسری شایستهیابی، تدوین دستورالعمل جانشینپروری و طراحی نظام شناسایی و توسعۀ استعدادهای آینده مدیریت، کانونهای ارزیابی چندبُعدی، کمیتههای تخصصی انتصابات و فرایندهای پس از انتصابات در این طرح تعریف شده است.
سه طرح حوزه درمانی در قالب طرحهای بیستگانه
اجرای طرحهای بیستگانه توسعهمحور و تحولآفرین به موضوع درمان نیز توجه ویژه دارد که در همین راستا سه طرح تحت عنوان طرح پزشک خانواده، نظام ارجاع و حفاظت مالی بیمهشدگان، طرح پذیرش رسیدگی و پرداخت الکترونیکی اسناد پزشکی و طرح اصلاح ساختار مدیریتی درمان از این موارد حوزه درمانی است.
طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع
نخستین برنامههای تحولی سازمان تأمین اجتماعی در راستای اجرای طرحهای تحولمحور اجرای طرح پزشک خانواده، نظام ارجاع و حفاظت مالی بیمهشدگان است تا اهدافی همچون پاسخگویی شایسته به افراد تحت پوشش، برقراری عدالت در دسترسی درمانی و بهینه کردن منابع و مصارف بخش درمان، تدوین و اجرای طرح «پزشک خانواده، نظام ارجاع و حفاظت مالی از بیمهشدگان» را محقق کند.سازمان تأمین اجتماعی با استناد به ماده ۳۳ آییننامه اجرایی قانون الزام، استقرار سیستم ارجاع داخلی را برای کاهش مراجعه غیرضروری به پزشکان متخصص، پایش بیماران مزمن از طریق تشکیل پرونده الکترونیک سلامت و ثبت سوابق بالینی بیمار جهت کنترل و کاهش عوارض این بیماریها، دسترسی عادلانه به خدمات درمانی تخصصی، مصرف بهینه دارو و سایر خدمات پاراکلینیکی و درمانی، افزایش کیفیت خدمات تخصصی و عمومی و کاهش هزینههای درمانی را در برنامههای این حوزه گنجانده است.
رسیدگی و پرداخت الکترونیکی اسناد پزشکی
۲۰ برنامه تحولمحور تأمین اجتماعی در بخش درمان طرح پذیرش، رسیدگی و پرداخت الکترونیکی اسناد پزشکی را با تمرکز بر راهنماهای بالینی و قواعد بیمهگری به خوبی دیده است.ارسال برخط و الکترونیکی اسناد پزشکی مراکز درمانی ملکی، رسیدگی الکترونیکی این اسناد و تخصیص بودجه مراکز درمانی براساس این رسیدگی و اختصاص آن به مدیریت درمان استانها از ویژگیهای طرح «پذیرش، رسیدگی و پرداخت الکترونیکی اسناد پزشکی به حساب میآید.
اصلاح ساختار مدیریتی درمان
طرحهای بیستگانه تحولآفرین و توسعهای سازمان تأمین اجتماعی به طرح اصلاح ساختار مدیریتی درمان نیز اشاره کرده است تا در راستای اجرای این طرح، سیاستگذاری یکپارچه برای ارتقاء کارآیی ساختار درمانی سازمان تأمین اجتماعی بیشتر مورد توجه باشد.ساماندهی ساختار مدیریتی درمان ملکی تأمین اجتماعی با رویکرد تفکیک کارکردهای حکمرانی از بخش اجرا، بهینهسازی زنجیره تأمین مالی و افزایش بهرهوری در نظام ارائه خدمات سلامت در چارچوب اهداف کلان و کارکردهای طرح اصلاح ساختار مدیریتی درمان، در سازمان تأمین اجتماعی دنبال میشود.
طرح پرداخت مبتنی بر عملکرد و بهبود پرداخت به کارکنان
همچنین ۲۰ طرح تحولآفرین سازمان تأمین اجتماعی به طرح پرداخت مبتنی بر عملکرد و بهبود پرداخت به کارکنان نگاه ویژهای دارد زیرا با تحقق این طرح، ایجاد توازن عادلانه بین عملکرد واقعی و مزایای پرداختی با هدف ارتقاء انگیزش، بهرهوری، نگهداشت سرمایه انسانی و عدالت سازمانی اجرایی خواهد شد.
ایجاد نظام یکپارچه مالی تعهدی
طرح تحولی ایجاد نظام یکپارچه مالی تعهدی در قالب طرحهای بیستگانه تحولآفرین و توسعهای سازمان تأمین اجتماعی تعریف شده تا اهدافی همچون ساماندهی جریان دادههای مالی و تحول در فرآیندهای بیمهای را تعریف و هدفگذاری کرده و به این واسطه مسیر ارائه خدمات دقیق، سریع و هدفمندتر به ذینفعان فراهم شود.در راستای اجرای این طرح، تراکنشهای دارای اثر مالی بهصورت برخط به سامانه حسابداری سازمان تأمین اجتماعی انتقال داده میشود و بهطور مکانیزه سند مالی مربوطه صادر و ثبت میشود تا علاوه بر ارتقای یکپارچگی و دقت در ثبت اطلاعات مالی، بهبود فرآیندهای نظارتی و کنترلی را تحقق یابد.
بهرهوری منابع مالی سازمان
طرح بهرهوری منابع مالی سازمان نیز از دیگر طرحهای بیستگانه تحولآفرین و توسعهای سازمان تأمین اجتماعی است تا امکان بهرهبرداری از داراییها و مطالبات غیرفعال بهعنوان اعتبار دیجیتال بهرهبرداری در شرایط محدودیت نقدی وجود داشته باشد.اجرای موفق این طرح، میتواند الگوی نوینی از بهرهوری مالی، حکمرانی دیجیتال و ابزارهای مالی نوآورانه در بخش عمومی ایران باشد و جایگاه سازمان تأمین اجتماعی را در فضای تحول دیجیتال مالی کشور ارتقاء دهد.
رضایتمندی مبتنی بر نظارت مردمی
طرحهای تحولی بیستگانه همچنین ب رضایتمندی مبتنی بر نظارت مردمی و ارتقاء نظام پاسخگویی توجه داشته است زیرا نظام پاسخگویی این سازمان، بهدلیل ارتباط مستقیم با طیف وسیعی از جامعه، به عنوان یکی از اساسیترین شاخصهای ارزیابی کیفیت خدمات، دارای اهمیت دوچندان است. از اینرو، سازمان تأمین اجتماعی طی سالهای اخیر تلاش کرده با برنامهریزی هدفمند، اجرای اقدامات عملیاتی و تغییر رویکرد از سازوکارهای سنتی به ابزارهای نوین ارتباطی و فناورانه، نظام پاسخگویی خود را بهبود بخشد.
سرمایهگذاری و خروج از بنگاهداری
طرح سرمایهگذاری و خروج از بنگاهداری به عنوان یکی دیگر از طرحهای بیستگانه تحولآفرین سازمان تأمین اجتماعی است. اصلاح ساختار بنگاهداری، افزایش درآمدهای حوزه سرمایهگذاری، افزایش سهم درآمدهای حاصل از سرمایهگذاری از تعهدات و اجرای الزامات قانون برنامه هفتم توسعه و سایر قوانین بالادستی را محقق میکند.همچنین سیاستهای کلی تأمین اجتماعی، قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی و قانون برنامه هفتم پیشرفت مهمترین مبانی قانونی برای خروج سازمان تأمین اجتماعی از بنگاهداری است.
ساماندهی شرکتها و املاک
در طرحهای تحولی بیستگانه همچنین به طرح ساماندهی شرکتها و املاک پرداخته شده است که حفاظت از داراییهای تأمین اجتماعی از طریق ایجاد شفافیت و دادههای مربوط و نظارت بر حسن اجرای تکالیف مجامع شرکتهای تابعه این سازمان از اهداف مشخص این طرح است.با توجه به اراده قوی مدیریت سازمان تأمین اجتماعی برای اجرا و تحقق این طرحهای توسعهمحور و تحولی، امیدواریم حیات تأمین اجتماعی با استفاده از این برنامههای راهبردی و تحولمحور به سرانجام مطلوبتری برسد.