
پروژه PCI ذوب آهن اصفهان پیشرفت موفقیت آمیز دارد
مهران قمی، مدیر مهندسی ناحیه چدن از پیشرفت موفقیت آمیز پروژه PCI در ذوب آهن اصفهان خبر داد.
مهران قمی، مدیر مهندسی ناحیه چدن از پیشرفت موفقیت آمیز پروژه PCI در ذوب آهن اصفهان خبر داد.
تامین ۲۴/مهران قمی مدیر مهندسی ناحیه چدن از پیشرفت موفقیت آمیز پروژه PCI در ذوب آهن اصفهان خبر داد و گفت : قرار داد این پروژه در دی ماه ۱۳۹۵ فعال شده است. مهندسی پایه آن به اتمام رسیده و مهندسی تفصیلی نیز بیش از ۹۵ درصد پیشرفت داشته است. همزمان با انجام مهندسی طرح، خاک برداری و بتن ریزی پروژه با توان داخلی ذوب آهن از اواخر اسفند سال ۱۳۹۵ آغاز شده و رو به اتمام است .
به گزارش پایگاه خبری ذوب آهن اصفهان ، وی در خصوص اهمیت این پروژه افزود : کک متالورژی به عنوان ماده اصلی تولید کننده انرژی و عامل احیا کننده ، سهم عمده ای را در قیمت تمام شده محصول کارخانه های تولید فولاد که از فن آوری کوره بلند –کنورتور استفاده می کنند، به خود اختصاص داده است. از اینرو از دیرباز تلاش های گسترده ای جهت کاهش مصرف کک در کوره بلند و جایگزینی آن با سوختهای کمکی به عمل آمده است. از جمله این سوخت ها می توان به پودر زغال سنگ، گاز طبیعی ، مازوت، روغن سوخته، قطران، زباله های پلاستیکی، گاز کک و امولسیون مازوت و قطران اشاره نمود. از میان این موارد، گاز طبیعی، مازوت و پودر زغال سنگ از اهمیت بیشتری برخوردار بوده و کاربرد صنعتی یافته اند.
مدیر مهندسی ناحیه چدن اظهار کرد: گاز طبیعی در حال حاضر در کوره بلند های ذوب آهن اصفهان به عنوان جایگزین بخشی از کک مصرفی مورد استفاده قرار می گیرد و تزریق مازوت نیز در مقاطعی صورت پذیرفته است.
مهندس قمی بیان کرد: بر آساس آمار ارائه شده توسط شرکت کوتنر آلمان ارائه شده است ، در 7/47 درصد از کوره بلند های دنیا از فن آوری تزریق پودر زغال سنگ استفاده می شود، 11/4 در صد از کوره بلند ها از تزریق مازوت بهره می برند ،9/11 در صد آنها مجهز به تزریق گاز طبیعی می باشند و در 2/0 درصد از کوره بلند ها از تزریق ضایعات پلاستیکی استفاده می شود. 9/35 درصد از کوره بلند های موجود در دنیا نیز از فن آوری تزریق سوخت های کمکی بی بهره اند که عمدتاً کوره بلند های کوچک می باشند.
وی یاد آور شد: سی سال پیش، مازوت و گاز طبیعی عمده ترین سوخت های کمکی مورد استفاده در کوره بلندها بودند اما به دلیل افزایش قیمت نفت به دنبال بحران نفتی دوم در سال 1980، بهره برداران از کوره بلند در جستجوی سوخت کمکی جایگزین هیدروکربن های قبلی بودند و تصمیم به استفاده از پودر زغال سنگ گرفتند. قیمت پودر زغال سنگ در مقایسه با گاز طبیعی و مازوت در بسیاری از مناطق دنیا پایین تر بود و از این رو توجه بسیاری بر روی توسعه فناوری تزریق پودر زغال سنگ به کوره بلند به عنوان سوخت کمکی که تفاوت قیمت عمده ای با کک متالورژیکی داشت، معطوف گردید.
مهندس قمی اظهار داشت: از مزایای تزریق پودر زغال سنگ نسبت به گاز طبیعی، قابلیت تزریق مقدار بیشتر سوخت کمکی می باشد به نحوی که گاز طبیعی، به طور میانگین به میزان 80 کیلو گرم ( کمتر از 120 متر مکعب )به ازای هرتن چدن تولیدی، قابل تزریق به کوره بلند می باشد و این مقدار در مازوت برابر با 90 کیلو گرم به ازای هر تن چدن است. اما امروزه میزان تزریق پودر زغال سنگ به کوره بلند به طور میانگین 170 کیلو گرم به ازای هر تن چدن است و حد اکثر مصرف آن در کوره بلند از 200کیلوگرم به ازای هر تن چدن مذاب نیز فراتر رفته است. این موضوع موید آن است که با تزریق پودر زغال سنگ به کوره بلند، امکان صرفه جویی به مراتب بیشتری در مصرف کک نسبت به گاز طبیعی و مازوت فراهم می شود.
وی تصریح کرد: از این رو ذوب آهن اصفهان بر آن شد که ضمن حفظ امکان استفاده از پتانسیل تزریق گاز طبیعی از مزیت استفاده از تزریق پودر زغال سنگ نیز بهره ببرد و بدین وسیله مصرف کک را به حد اقل میزان ممکن کاهش دهد.
مدیر مهندسی ناحیه چدن خاطر نشان کرد: پس از برگزاری مناقصه، از میان شرکت های مختلف، شرکت ساینواستیل چین حائز شرایط لازم شناخته شد و به عنوان پیمانکار پروژه انتخاب گردید.قرار داد این پروژه از نوع EPS است . به این معنی که مهندسی، ساخت و تامین تجهیزات و نظارت بر نصب و راه اندازی بر عهده پیمانکار بوده و ذوب آهن اصفهان مسئولیت بررسی و تایید نقشه ها و مدارک فنی و کلیه عملیات اجرایی و راه اندازی طرح را عهده دار می باشد. بر اساس قرار داد، این واحد دارای ظرفیت تزریق 200 کیلوگرم پودر زغال به ازای هر تن چدن مذاب بوده و قابلیت تزریق به هر سه کوره بلند را داراست. علاوه بر آن امکان تزریق همزمان گاز طبیعی نیز در آن فراهم می باشد.
در ادامه مهندس سعید رفیعی مدیر پروژه PCI هدف از انجام این پروه را کاهش مصرف کک در کوره بلند ها ، افزایش تولید چدن ، کاهش قیمت تمام شده ، کاهش واردات کک و گاز طبیعی در کوره بلندها عنوان کرد و گفت : کارهای اجرایی این پروژه بر اساس آماده سازی و آزاد سازی محوطه اجرایی پروژه در تاریخ 26 اسنفد 1395 با خاکبرداری ، اتاق برق و کنترل آغاز شده و بر اساس گراف مشخص شده به مدت 13 ماه ، اجرا و به بهره برداری خواهد رسید.
وی با اشاره به اینکه پیمانکار این طرح شرکت SiNO STEEL چین است افزود : کلیه کارهای اجرایی پروژه مذکور توسط نیروهای داخلی از جمله نت ساختمان ، نت مکانیک و برق انجام می گیرد .
مدیر پروژه PCI احجام و اوزان این پروژه بر اساس نقشه ها و لیست تجهیزات را تاکنون بدین شرح عنوان کرد : تناژ کلی اسکلت فلزی و تجهیزات به میزان 6458/8 تن و ساختمانی شامل : خاکبرداری 16255 متر مکعب ، آرماتور بندی 452300 کیلوگرم ، بتن مگر و پر کننده 6089 متر مکعب ، بتن اصلی 5783 متر مکعب ، نصب پولت 1128 عدد .
مهندس رفیعی در پاسخ به این سوال که چه حجمی از فعالیت های مورد نظر ، انجام شده است چنین گفت : خاکبرداری 10850 متر مکعب ، تخریب بتن 72 متر مکعب ، بتن مگر و پر کننده 985 متر مکعب ، آرماتور بندی 207500 کیلوگرم ، بتن سازه ای 1500 متر مکعب ، نبشی کشی و جوشکاری 690 کیلوگرم ، قالب بندی 2850 متر مکعب ، داربست فلزی 1550 متر مکعب ، نصب بولت 15170 کیلوگرم یا 476 عدد ، عایق کاری 420 مترمکعب ، آجر چینی 400 متر مربع و خاک ریزی برگشتی 690 متر مکعب در حال حاضر انجام شده است .
وی بیان کرد : این طرح به دلیل صرفه جویی بسیار بالا ، اهمیت ویژه ای دارد و تاکنون بر اساس نقشه های دریافت شده از پیشرفت قابل توجهی برخوردار است .
مهندس رفیعی در ادامه گفت : در این پروژه به میزان 180 گرم پودر زغال سنگ به ازای هر تن چدن مذاب به کوره بلند شارژ می شود . پودر زغال مورد استفاده از زغال های غیر کک شو تامین می شود که قبلاً کاربرد مفید نداشتند اما در این پروژه به نحو مطلوب مورد بهره برداری قرار می گیرند .
مباحث زیست محیطی طرح تزریق پودر زغال نیز از جمله سایر سوالات بود که مهندس رفیعی در این خصوص اظهار کرد : به دلیل کاهش مصرف کک در باتری های کک سازی ، پروژه تزریق پودر زغال یک طرح حافظ محیط زیست محسوب می شود .
مهندس سعید رفیعی مدیر پروژه تزریق پودر زغال در پایان از معاونت پشتیبانی و ساخت ، معاونت برنامه ریزی و توسعه ، مدیر ارشد اجرایی توسعه و مدیریت های نت راه و ساختمان ، مکانیک و برق ، دفتر فنی ، نظارت و کنترل ، خرید، مهندسی کارخانه و کلیه پرسنلی که به نحوی در این پروژه همکاری دارند تشکر و قدردانی نمود .