تامین ۲۴/طرح تحول نظام سلامت اصولیترین راهبرد رفاهی دولت در حوزه درمان بوده که با همکاری سازمانهای بیمهگر و سهم چشمگیر آنها در مشارکت از یک طرف بار هزینههای سنگین بهداشتی و درمانی را از دوش مردم برداشته و از طرفی هم دسترسی به خدمات درمانی را بیشتر کرده است. اما سازمان تامیناجتماعی همگام با سیاستهای دولت در حوزه بهداشت و درمان چه اقداماتی در چهار سال گذشته انجام داده است؟ در ادامه سلسله گزارشهایی که سازمان تامیناجتماعی درباره عملکرد حوزههای مختلف خود منتشر میکند، این بار عملکرد بخش درمان و اقدامات ساختاری و زیربنایی در این حوزه واکاوی شده که در ادامه خلاصهای از آن منعکس میشود. بخش درمان سازمان تامیناجتماعی در دولت یازدهم به جایگاه اصلیاش برگردانده شد و عدالت در خدمترسانی به بیمهشدگان تامیناجتماعی، اولویت حوزه درمان قرار گرفت.
حوزه درمان سازمان تامیناجتماعی با ۹ هزار و ۱۴ تخت فعال در مراکز درمانی ملکی، ۳۶۴ مرکز درمانی ملکی دارد و با ۴۶ هزار و ۵۴۹ مرکز طرف قرارداد است. این حوزه طی چهار سال دولت یازدهم، با توسعه ظرفیتهای خدماتدهی بر مبنای نظام سطحبندی، درمجموع ۸۲۴ تخت عادی و ۱۴۰ تخت ویژه را افزایش داد و ۷ بیمارستان جدید، یک بیمارستان جایگزین، ۱۲ مرکز سرپایی جدید و ۱۳ مرکز سرپایی جایگزین را افتتاح کرد. ایجاد ۸۷ ردیف تشکیلاتی تحت عنوان پزشک معتمد در مراکز درمانی بستری و دیکلینیکها و بهکارگیری پزشکان معتمد از محل ردیفهای مذکور در جهت تقویت نظارت بر نحوه ارائه خدمات درمانی در مراکز بستری ملکی و... اهم اقدامات حوزه درمان تامیناجتماعی برای توسعه نیروی انسانی محسوب میشوند.
توسعه همکاری مشترک با موسسه عالی پژوهش تامیناجتماعی در حوزههای مطالعاتی و تحقیقاتی بهویژه تدوین راهنماها و دستورالعملهای دارویی یکی از مهمترین اقداماتی است که در چهار سال گذشته هزینههای دارویی سازمان تامیناجتماعی را به نحو چشمگیری کم کرده است. همچنین حوزه درمان تامیناجتماعی اقدامات زیادی برای بهبود مستمر کیفیت خدمات انجام داده که اهم آنها به این قرار است: پیگیری و نظارت بر استقرار سیستم بیمارستانهای دوستدار مادر، کودک و ایمنی در مراکز ملکی، ارتقای کیفیت ارائه خدمات درمانی به مستمریبگیران سالمند، بازطراحی طرح سلامت سالمندان و طراحی درمانگاه خاص آنها، راهاندازی برنامه ارزیابی علمی ارائه خدمات در مراکز درمانی بستری ملکی، استقرار نظام اعتباربخشی در تمامی بیمارستانهای تابعه و کسب رتبه درجهیک اعتباربخشی طی دو دوره ارزیابی اعتباربخشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در بیش از ۹۰ درصد بیمارستانهای تابعه. استانداردسازی فضای فیزیکی و تجهیزات بخش اورژانس ۱۳ بیمارستان، استقرار نظام مراقبت عفونتهای بیمارستانی، اجرای بازنگریها و ارتقای خدمات دندانپزشکی در تعهد بیمههای پایه و اجرای کنترل کیفی داخلی نیز از دیگر اقدامات مهم بخش درمان تامیناجتماعی به شمار میرود.
در حوزه فناوری اطلاعات نیز اقدامات زیادی در بخش درمان تامیناجتماعی انجام شده است، ازجمله استقرار HIS (سیستم اطلاعات بیمارستانی) در کلیه مراکز درمانی ملکی، حذف نسخههای کاغذی و جایگزینی نسخههای الکترونیک، اجرای برنامه ارجاع و بازخورد الکترونیک در ۵ استان، تشکیل ۱۸۰ هزار پرونده الکترونیک بیماریهای مزمن برای پیشگیری و کنترل عوارض کوتاه و بلندمدت اینگونه بیماریها، طراحی و برنامهریزی پرداخت برخط به پزشکان، داروخانهها و سایر مراکز طرف قرارداد به هنگام تجویز و تایید اینترنتی نسخ و... علاوه بر اینها، این حوزه برای اولینبار کتابهای «راهنمای ارتقای هتلینگ بیمارستانی» و «راهنمای حفظ و نگهداشت هتلینگ بیمارستانی» را در کشور منتشر کرده که گامی مهم در ارتقای هتلینگ بیمارستانهای ملکی این سازمان محسوب میشود. بسترسازی به منظور عملیاتی کردن طرح گردشگری درمانی در ۱۵ بیمارستان منتخب سازمان، امضای تفاهمنامه همکاری بین سازمان و هلدینگ گردشگری تامیناجتماعی (هگتا) ، رئوس کلی اقدامات سازمان تامیناجتماعی در استفاده از ظرفیتهای درمان و گردشگری است. حوزه درمان تامیناجتماعی به اقدامات فراسازمانی زیادی نیز در چهار سال گذشته دست زده که مهمترین آنها به این قرار است: همکاری نزدیک با وزارت بهداشت در اجرای طرح تحول نظام سلامت، مشارکت فعال در تدوین و ارزیابی احکام پیشنهادی برنامه ششم توسعه، مشارکت در بازبینی و تدوین کتاب ارزش نسبی مراقبتهای درمانی، مشارکت مستمر با وزارت بهداشت و سازمانهای بیمهگر پایه و... .
منبع: هفته نامه آتیه نو
خدمات درمانیدرمان تامین اجتماعیسازمان تامین اجتماعی