گردشگری در ایران جان گرفته است
در ایران ۲۱ اثر تاریخیِ بهثبترسیده در فهرست جهانی آثار باستانی وجود دارد که پتانسیل ارزشمندی برای جذب گردشگر و کسب درآمد به شمار میرود.
در ایران ۲۱ اثر تاریخیِ بهثبترسیده در فهرست جهانی آثار باستانی وجود دارد که پتانسیل ارزشمندی برای جذب گردشگر و کسب درآمد به شمار میرود.
تامین۲۴/این پتانسیل سالها در دولت قبل نادیده گرفته شد و روابط متشنج با جامعه بینالمللی نیز انگیزه گردشگران خارجی برای سفر به ایران را کاهش میداد. اما پس از روی کار آمدن دولت یازدهم، توجه به بخش گردشگری با توجه به هدف فاصله گرفتن از درآمدهای نفتی در دستور کار قرار گرفت و اقدامات متعددی به منظور جذب گردشگران خارجی و تسهیل ورود آنها به ایران انجام شد. رشد سفرهای اروپاییان به ایران بهویژه پس از توافق هستهای و تقویت روابط تهران با پایتختهای غربی، ۱۰ میلیارد تومان کمک به زیرساختهای گردشگری، ورود 800 میلیون دلار سرمایه خارجی، لغو روادید با برخی کشورها و احداث هتل 4 و 5 ستاره ازجمله دستاوردهای دولت یازدهم در حوزه گردشگری است که به گفته معاون سازمان گردشگری تعداد توریستهای خارجی را، که به ایران سفر میکنند، چندین برابر کرده است.
مرتضی رحمانی موحد، معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری میگوید: «در فاصله تابستان 2013 (زمان روی کار آمدن دولت روحانی) تا مارس 2016، 20 میلیون گردشگر خارجی به ایران سفر کردهاند و 32 میلیارد دلار به اقتصاد ایران تزریق کردهاند. تنها در سال گذشته 5/5 میلیون گردشگر خارجی به ایران آمده است. مقامات سازمان گردشگری قصد دارند تا سال 2025 شمار گردشگرانی که سالیانه به ایران میآیند را به 20 میلیون نفر برسانند. از نظر معیارهای بینالمللی، گردشگر کسی است که دستکم 24 ساعت را در یک کشور خارجی بگذراند. آمار سازمان ملل نشان میدهد که گردشگران خارجی در کشورهای آسیایی بین 1520 تا 1720 دلار هزینه میکنند و مجموع این درآمدها کمک خوبی به اقتصاد ایران است که برای تنوع در منابع درآمدی تلاش میکند.
نگاه نهادهای بینالمللی
مجله فوربس ایران را در فهرست 10 مقصد گردشگری جذاب در سال جاری میلادی طبقهبندی کرده است. شرکت مسترکارت نیز در تازهترین گزارش خود از شاخص شهرهای مقصد گردشگری جهانی تهران را در فهرست شهرهایی طبقهبندی کرده که با شتاب بسیار زیاد در حال بهبود بخشیدن جایگاه جهانی خود هستند. این شاخص میگوید ایران نهمین کشور از ده کشوری است که در بین 132 کشور جهان بهسرعت در حال تبدیل شدن به مقصد محبوب گردشگری هستند. بنا بر این گزارش، تعداد گردشگرانی که به تهران سفر میکنند و دستکم یک شب را در این شهر میگذارند، 13 برابر شده است. از سوی دیگر سازمان ملل میگوید ایران از نظر نرخ رشد سهم گردشگری در تولید ناخالص داخلی چهارمین در جهان است. نرخ این رشد هماکنون 10 درصد است و سهم گردشگری از تولید ناخالص داخلی ایران 6 درصد برآورد میشود.
نشریه الجزیره در این زمینه مینویسد: «در دو سال گذشته، تعداد گردشگران ورودی سه برابر میزان قبل از توافق هستهای بوده است. از سال 2013 و انتخاب حسن روحانی به سمت رئیسجمهوری و اجرای توافق هستهای، ارقام مربوط به گردشگری افزایش را نشان میدهند؛ به طوری که تعداد گردشگران خارجی ایران از 8/3 میلیون نفر در سال 2012 به 2/5 میلیون نفر در سال 2015 رسیده است».
تسهیل ویزا و جذب سرمایهگذاری
یکی از مهمترین اقدامات دولت یازدهم در مسیر جذب گردشگر تشکیل کارگروه مشترک سازمان میراث فرهنگی، وزارت امور خارجه، وزارت کشور و وزارت اطلاعات برای تسریع در صدور ویزا است. افزایش زمان ویزای فرودگاهی، افزایش تعداد کشورهای بینیاز از روادید، حضور فعالتر در نمایشگاههای معتبر بینالمللی گردشگری و توجه به تبلیغات ازجمله راهاندازی دفاتر اطلاعرسانی و جذب گردشگر خارجی در کشورهای هدف، از دیگر اقدامات در این زمینه به شمار میرود.
این در حالی است بر اساس تازهترین آمار اعلامشده، حضور گردشگران در ایران در ششماهه اول سال 95 در مقایسه با 6 ماه سال 94 رشد چشمگیری داشته است. در این مدت شمار گردشگران فرانسه 104 درصد، چک 4/53 درصد، هلند 3/43 درصد، سوئیس 3/38، دانمارک 5/37، ایتالیا 8/33، انگلستان 33 درصد، لهستان 33، بلژیک 3/23، اتریش 28، اسپانیا 9/27، یونان 4/24، فنلاند 2/19، آلمان 6/16، و روسیه 6/13 رشد داشته است. درمجموع میتوان گفت ورود گردشگران اروپایی به ایران طی چهار سال اخیر 40 درصد رشد داشته است.
در همین حال معاونت برنامهریزی و سرمایهگذاری سازمان میراث فرهنگی نیز میگوید در دولت یازدهم یک میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی در بخش گردشگری جذب شده است. به گفته معاون دفتر تسهیلات و تامین منابع معاونت سرمایهگذاری سازمان میراث فرهنگی، در سه سال اخیر بیش از 100 هیئت و نماینده از شرکتهای خارجی برای سرمایهگذاری در بخش گردشگری به ایران آمدهاند که ازجمله این کشورها میتوان به ترکیه، لبنان، ژاپن، کره، امارات، آلمان، فرانسه، اسپانیا و کشورهای حومه خلیجفارس اشاره کرد. علی ملاییتوانی تصریح کرد: «بر همین اساس، تفاهمنامه همکاری با گروه هتلهای اشتایگنبرگر آلمان برای ساخت 10 هتل و سرمایهگذاران ترکیه برای ساخت 15 هتل چهارستاره و پنجستاره در ایران منعقد شده و تاکنون چندین همایش و نمایشگاه بینالمللی فرصتهای سرمایهگذاری، برای معرفی فرصتها و ظرفیتهای سرمایهگذاری در این بخش، با حضور شرکتها و سرمایهگذاران خارجی، برگزار شده است».
این معاونت همچنین تاکید کرده که بر اساس قانون تشویق و حمایت از سرمایهگذاری خارجی، مشوقهایی برای اینگونه سرمایهگذاریها در نظر گرفته شده است. در همین حال، سازمان میراث فرهنگی در طول دوره دولت یازدهم به 21 طرح در 9 استان کشور مجوز و تسهیلات سرمایهگذاری خارجی با ارزش یک میلیارد دلار نیز اعطا کرده است که این طرحها شامل مجتمعهای گردشگری، هتلها، هتلآپارتمانها، مهمانپذیرها، مناطق نمونه گردشگری، صنایعدستی و دفاتر خدمات مسافرتی و جهانگردی میشوند. به گفته مسئولان سازمان میراث فرهنگی، درحالیکه تا پایان دولت دهم تنها 125 هتل 4 و 5 ستاره به بهرهبرداری رسیده بودند، تا روزهای پایانی کار دولت یازدهم 25 هتل دیگر به این لیست اضافه شدهاند و انتظار میرود تا پایان سال جاری نیز 35 مورد دیگر در این لیست قرار بگیرند.
ناظران بینالمللی بر این باورند که اقدامات دولت ایران در جهت احیا و توسعه زیرساختهای گردشگری و جذب گردشگران خارجی بسیار قابلتوجه بوده است و ادامه این روند میتواند به افزایش درآمدهای غیرنفتی ایران، جذب گسترده سرمایههای خارجی و ایجاد اشتغال کمک کند که از مهمترین اهداف دولت روحانی به شمار میرود.
منبع: هفته نامه آتیه نو/آزاده افتخاری