تامین ۲۴/ دکتر محمد تقی خسروانی مقدم مدیر کل درمان استان تهران اظهار کرد: به منظور حفظ سلامتی و رفاه حال شهروندان و بیمه شدگان تهرانی در چهارشنبه آخر سال و همچنین ایام تعطیلات نوروزی، اداره کل درمان استان تهران تدابیر ویژهای را در نظر گرفته است که از آن جمله آماده باش کامل اورژانس بیمارستانها و همچنین آمبولانسهای مستقر در سطح بیمارستانها و مراکز درمانی تابعه به ویژه در مراکز درمانی تخصصی و مناطق پرازدحام شهری برای به حداقل رساندن آسیبهای احتمالی به خصوص در چهارشنبه آخر سال است.
به گزارش روابط عمومی اداره کل درمان استان تهران؛ مدیر کل درمان استان تهران با بیان این که ١٠ اورژانس بیمارستانهای تابعه اداره کل درمان استان تهران برای مراسم چهارشنبه آخر سال آماده باش هستند، افزود: بیمارستان شهید دکتر لبافی نژاد به عنوان یکی از مراکز درمانی تابعه فوق تخصصی چشم این اداره کل در چهارشنبه آخر سال بصورت آماده باش می باشند و بیماران نیازمند به خدمات تخصصی سوختگی چشم به این بیمارستان منتقل میشوند.
وی همچنین از برقراری کشیکهای نوروزی در سطح مراکز درمانی تابعه توسط این اداره کل خبر داد و گفت: با برقراری کشیکهای نوروزی مسئولان، پزشکان و کادر درمانی در سطح بیمارستانها و مراکز درمانی شبانه روزی تابعه سعی داریم تمام خدمات درمانی مورد نیاز را به بهترین وجه ممکن به بیمه شدگان و همچنین مسافران نوروزی و بیماران نیازمند ارائه دهیم و به همین منظور بطور مستمر در ایام تعطیلات فروردین ازمراکز درمانی و پایگاهها بازدید به عمل میآید.
مخاطبان محترم می توانند پیشنهادات و نظرات خود را به آدرس «tamin.tehran@gmail.com» ارسال کنند.
برنامههای توسعهای و تحولآفرین در هر سازمان یا صندوق بیمهگری میتواند مسیر روشنی برای آن صندوق بیمهای ترسیم کرده و از طرفی دیگر ارائه خدمات باکیفیتتر و مطلوبتر به جامعه تحت پوشش اجرایی شود، حال سازمان تأمین اجتماعی در اقدامات توسعهمحور خود ۲۰ طرح تحولی طراحی کرده و در روزشمار هفته تأمین اجتماعی به موضوع تأمین اجتماعی؛ اجرای طرحهای بیستگانه برای توسعه و تحول پرداخته است.
گفته می شود، حدود ۳.۵ میلیون راننده فعال تاکسی اینترنتی در کشور وجود دارد که بیشتر از تعداد راننندگان تاکسی «اوبر» در جهان گزارش شده است. بی تردید همه 3.5 میلیون نفر راننده تاکسی اینترنتی در ایران به طور حرفه ای و تمام وقت دراین کار اشتغال ندارند و بخش قابل توجهی از آنها به عنوان شغل های دوم یا سوم به این کار مبادرت می کنند و از همین رو است که شرکت های تاکسی اینترتی از اعطای حقوق اجتماعی این دسته از رانندگان از جمله حق برخورداری از «بیمه تامین اجتماعی» طفره می روند. در این حال، حقوق مادی رانندگان تمام وقت تاکسی های اینترنتی نادیده گرفته می شود، حال آن که این دسته از رانندگان نیز مانند سایر شاغلان به عنوان شهروندان کشور دارای حقوق شهروندی از جمله برخورداری از پوشش بیمه ای و درمانی هستند. در چنین شرایطی چگونه می توان حقوق اجتماعی و بیمه ای رانندگان تمام وقت تاکسی های اینترنتی را به آنها اعطا کرد؟