تجارب چند استان پایلوت اولیه طرح حذف دفترچه و صدور نسخه الکترونیکی شامل سمنان و خراسان رضوی را در زمینه استقرار طرح از زبان مدیران درمان این استانها پیشرو دارید. این طرح علاوه بر استانهای یادشده، در ۱۲ استان دیگر در حال اجرا است.
تامین ۲۴/ حذف دفترچه و صدور نسخه الکترونیکی ابتدا در سه مرکز درمانی تهران و سپس 6 استان به اجرا درآمد. در این جا تجارب چند استان پایلوت اولیه طرح شامل سمنان و خراسان رضوی را در زمینه استقرار طرح از زبان مدیران درمان این استانها پیشرو دارید. یادآوری میشود، این طرح علاوه بر استانهای یادشده، در 12 استان دیگر درحال اجرا است.
حذف دفترچه درمان، راهگشای نظام جامع سلامت
مدیردرمان تأمیناجتماعی استان سمنان، طرح حذف دفترچه در مراکز ملکی را نخستین گام در راستای استقرار طرح بزرگ و ملی کارت هوشمند سلامت دانست که در جای خود مولفه بسیار مهمی در زمینه نظام جامع سلامت به شمار میرود.
دکتر مجتبی اکرم با اعلام اینکه بسترسازی فرهنگی مهمترین پیشنیاز اجرایی شدن طرح حذف دفترچه درمان است، افزود: با توجه به اینکه این طرح در ارتباط مستقیم با مراجعهکنندهها و بیماران قرار دارد، بسترسازی فرهنگی برای پذیرش این طرح از اهمیت بسزایی برخوردار است. خوشبختانه با توجه به وجود زیرساختهای فرهنگی در این استان، استقرار این طرح در مراکز درمانی استان به خوبی ساماندهی شد و درحال حاضر با استقبال پزشکان و بیماران مواجه است.
وی یکی از مهمترین مسائل اجرای این طرح در ابتدای کار را طولانی شدن فرآیند ویزیت پزشک بیان کرد و با تاکید براینکه حل این مسئله در دو وجه امکانپذیر است، گفت: بخشی از آن مربوط به همکاران پزشک و غیرپزشکان درگیر در این طرح است که باید به طور جدیتر سعی در تطبیق با این سیستم نمایند. بخش دیگر نیز به اطلاع رسانی و آگاه کردن افکار عمومی در خصوص منافع بلندمدت این طرح مربوط میشود.
مدیردرمان استان سمنان اظهار داشت: از دیگر مشکلات این طرح میتوان به مشکلات سختافزاری و نرمافزاری اشاره کرد که این مسئله در استان ما با برنامه ریزیهای انجام شده از سوی دفتر راهبری سیستمها درحال پیگیری و رفع است.
دکتر اکرم، با یادآوری اینکه پس از سه مرکز درمانی تهران، استان سمنان نخستین استان در کشور است که این طرح را عملیاتی کرده است، تصریح کرد: هم اکنون طرح حذف دفترچه بیش از یک ماه است که در تمامی مراکز درمانی این استان عملیاتی شده و با تمهیدات صورت گرفته، عملکرد مثبت و رضایتبخشی نیز داشته است.
وی افزود: برنامههای در دست اجرای این مدیریت در حوزه فناوری اطلاعات، طرح نظام ارجاع داخلی و تشکیل پرونده الکترونیکی بیماران مزمن است که مقدمات این کار فراهم شده و به زودی در تمامی مراکز درمانی استان عملیاتی میشود.
نسخه الکترونیکی، حلقه نظام ارجاع داخلی
مدیردرمان تامیناجتماعی استان خراسان رضوی، استقرار طرح حذف دفترچههای درمانی در این استان را با توجه به فراهم بودن زیرساختهای لازم این طرح، به عنوان یکی از حلقههای نظام ارجاع داخلی برشمرد و تاکید کرد، این طرح به طور پیشروندهای رضایت پزشکان و بیماران را در پی دارد.
دکتر حمید داستانی با بیان اینکه این طرح اقدامی بموقع بود و در زمان مناسبی عملیاتی شده است، افزود: زیرا پیشنیازهای اولیه آن که در نظام ارجاع داخلی کلید خورده بود، در استان وجود داشت و آن تشکیل پروندههای الکترونیک برای بیماران مزمن بود. از اینرو این طرح توانست با سرعت مناسبی استقرار یابد. وی با اعلام اینکه خراسان رضوی، اولین استانی بود که موفق شد این طرح را در 12 روز مستقر کند، گفت: مهمترین نتیجهای که این طرح تاکنون داشته است، صرفهجویی در وقت و هزینههای سازمان است. با توجه به اینکه بسیاری از مراحل ارائه خدمات به صورت الکترونیکی انجام میشود، نه تنها صرفهجویی در وقت و نیروی انسانی میسر شده، بلکه سرعت ارائه خدمات نیز افزایش یافته است.
مدیردرمان خراسان رضوی اظهار داشت: این طرح همچنین فرآیندهای درمانی را مانند نسخهنویسی و تجویز دارو بسیار آسان کرده و صحت و دقت نسخهنویسی را افزایش داده است و نیز شرایطی را فراهم کرده تا تجویز داروها به درستی انجام شود. همچنین در این طرح مشکل تداخل دارویی برای حفظ سلامتی بیشتر بیماران و نیز جلوگیری از هدررفت هزینههای درمان، برطرف شده است.
دکتر داستانی یکی دیگر از دستاوردهای مهم این طرح را امکان پایش فرآیندهای درمان برشمرد و افزود: در قالب این طرح امکان نظارت و پایش امور به خوبی میسر شده و فرصت ارزیابی دقیق مسائل فراهم میشود. این مسئله در جای خود میتواند به ارتقای ارائه خدمات و اتخاذ تصمیمهای مدیریتی کمک کند.
وی با اشاره به اجرای این طرح در تمامی مراکز درمانی تامیناجتماعی استان، گفت: در این استان، صددرصد نسخههای مراکز ملکی به صورت الکترونیکی صادر میشود و دفترچه درمان حذف شده است.
مدیردرمان خراسان رضوی اظهار داشت: برای اجرای این طرح، خوشبختانه روز به روز توانستهایم توانایی و توانمندی پزشکان و کاربران را افزایش دهیم. همچنین موارد اصلاحی این طرح که بر اساس پیشنهادهای کاربران مطرح شده است، با برگزاری ویدئوکنفرانس و جلسات مرتب، احصاء و به تهران ارسال شده است تا در نسخههای جدید اصلاح شود.
دکتر داستانی با بیان اینکه برای اجرای این طرح، حتی در آغاز کار با مشکلات عمدهای مواجه نبودیم، تصریح کرد: با توجه به اینکه این طرح از ابتدا دارای طراحی مناسبی بود و از طرفی پشتیبانی مناسبی نیز از سوی همکاران IT ستاد مرکزی ارائه شد، به نحوی که تعدادی کارشناس به مدت ده روز برای آموزش به همکاران در این استان حضور داشتند، این طرح به خوبی راهاندازی شد. به ویژه اینکه بسیاری از پزشکان با شمای کلی طرح در سیستمهای الکترونیکی آشنا بودند.
وی اظهار امیدواری کرد: انشاءا... مسئولان سازمان با تداوم این روشها در حوزه درمان غیرمستقیم نیز بتوانند یک طرح بزرگ ملی را اجرایی کنند.
منبع: هفته نامه تامین
خدمات درمانی تامین اجتماعیطرح کارت هوشمند سلامتنسخه الکترونیکی