تامین ۲۴/ دکترمحمدعلی همتی در این مراسم، ضمن تبریک روز پرستار، با بیان اینکه این دوره از مدیریت سازمان تامین اجتماعی، فرصت مناسبی برای تحقق برنامه های اصولی است، گفت: حذف دفترچه و جایگزینی کارت هوشمند سلامت به صورت مطلوبی در سازمان اثر گذار بوده است.
به گزارش اداره کل روابط عمومی سازمان تامین اجتماعی، وی افزود: طرح حذف دفترچه در ١٩استان شروع شده است و در برخی مناطق پایان یافته و در برخی استان ها نیز در حال کامل شدن است.
معاون درمان سازمان تامین اجتماعی با بیان اینکه اقدامات انجام شده در حوزه درمان این سازمان از جمله اجرای سیستم HIS نمونه است، اظهار داشت: ایجاد پرونده الکترونیک نیز در ١٠استان کشور آغاز شده و این طرح به کل استانها تسری می یابد.
دکتر همتی ادامه داد: ٢٢٢برنامه عمیاتی در حوزه درمان سازمان تدوین کرده ایم و در نهایت می توان گفت در طول ٣سال گذشته رضایتمندی مراجعه کنندگان مراکز درمانی سازمان رو به افزایش بوده است.
وی با بیان اینکه کتاب نگهداشت ارتقاء هتلینگ سازمان بزودی تکمیل می شود، گفت: این اقدام با هدف افزایش دوام و طول عمر وسایل بیمارستان انجام می شود.
مدیر کل درمان تامین اجتماعی استان تهران نیز در این مراسم گفت: در کشور در حوزه درمان سازمان، پروژه های ملی ارتقای هتلینگ و حذف دفترچه اجرایی می شود.
دکتر محمد تقی خسروانی مقدم افزود: ٣٠درصد خدمت درمانی این سازمان در استان تهران تولید و ارائه می شود.
وی گفت: ارتقای هتلینگ تاکنون بیش از ١١میلیارد تومان هزینه داشته است.
دکتر خسروانی مقدم افزود: ارتقای هتلینگ کار بسیار بزرگی و ملی بود که به بهترین وجه انجام شد.
رئیس بیمارستان تامین اجتماعی امام رضا(ع) اسلامشهر نیز در این مراسم با بیان اینکه این مرکز درمانی ٥هکتار مساحت دارد، گفت: ١٣٥تخت، بخشهای ویژه و تخصص های مختلف در این مرکز فعال است.
دکتر معدنی پور افزود: ٦تخصص بیمارستان تامین اجتماعی اسلامشهر ٢٤ساعته فعال هستند.
وی افزود: در ٩ماه امسال ٣٣٨هزار مورد ویزیت پزشکان درمانگاه این بیمارستان انجام شده و در همین مدت ٨٢٢٦ مورد بستری انجام شده است.
دکتر معدنی پور گفت: در تمامی شاخص ها وضعیت بیمارستان تامین اجتماعی اسلامشهر مناسب است.
وی افزود: تعداد ٦٧٣٠مورد عمل جراحی در این بیمارستان انجام شده است.
رئیس بیمارستان تامین اجتماعی اسلامشهر گفت: بازسازی بخش جراحی عمومی در این بیمارستان انجام شده که در راستای ارتقای هتلینگ است و بخش های داخلی نیز مورد بازسازی قرار گرفت.
دکتر معدنی پور گفت: اورژانس بیمارستان اصلاح شده و استانداردهای آن ارتقاء یافته و تغییرات لازم در آن بوجود آمده است.
معاون درمان سازمان تامین اجتماعی به همراه سایر مدیران و شرکای اجتماعی از بخش های مختلف بیمارستان تامین اجتماعی امام رضا(ع) بازدید و با بیماران و مراجعه کنندگان گفتگو کرد.
برنامههای توسعهای و تحولآفرین در هر سازمان یا صندوق بیمهگری میتواند مسیر روشنی برای آن صندوق بیمهای ترسیم کرده و از طرفی دیگر ارائه خدمات باکیفیتتر و مطلوبتر به جامعه تحت پوشش اجرایی شود، حال سازمان تأمین اجتماعی در اقدامات توسعهمحور خود ۲۰ طرح تحولی طراحی کرده و در روزشمار هفته تأمین اجتماعی به موضوع تأمین اجتماعی؛ اجرای طرحهای بیستگانه برای توسعه و تحول پرداخته است.
ضریب اشغال تختهای مراکز درمانی تأمین اجتماعی کرمانشاه به ۷۵.۳ درصد رسید؛ رقمی بالاتر از میانگین کشوری که به گفته مدیر درمان استان، نشانه اعتماد مردم به این خدمات است.
گفته می شود، حدود ۳.۵ میلیون راننده فعال تاکسی اینترنتی در کشور وجود دارد که بیشتر از تعداد راننندگان تاکسی «اوبر» در جهان گزارش شده است. بی تردید همه 3.5 میلیون نفر راننده تاکسی اینترنتی در ایران به طور حرفه ای و تمام وقت دراین کار اشتغال ندارند و بخش قابل توجهی از آنها به عنوان شغل های دوم یا سوم به این کار مبادرت می کنند و از همین رو است که شرکت های تاکسی اینترتی از اعطای حقوق اجتماعی این دسته از رانندگان از جمله حق برخورداری از «بیمه تامین اجتماعی» طفره می روند. در این حال، حقوق مادی رانندگان تمام وقت تاکسی های اینترنتی نادیده گرفته می شود، حال آن که این دسته از رانندگان نیز مانند سایر شاغلان به عنوان شهروندان کشور دارای حقوق شهروندی از جمله برخورداری از پوشش بیمه ای و درمانی هستند. در چنین شرایطی چگونه می توان حقوق اجتماعی و بیمه ای رانندگان تمام وقت تاکسی های اینترنتی را به آنها اعطا کرد؟