تامین۲۴/ حسین حبیبی، دبیر کانون شورای اسلامی کار استان تهران گفت: گاهی اوقات در برخی کارگاه ها طرح طبقه بندی به گونه شده است که جای رشد برای افراد نیست و مزد آنان نیز تغییر نمی کند و در واقع فریز مزدی و فریز شغلی صورت گرفته است، این مرحله ای است که نماینده کارگران و مدیریت کارگاه در اقدامی هماهنگ به سمت و سوی تغییر در طرح طبقه بندی مشاغل اقدام و حرکت می کنند .
حبیبی با اشاره به اینکه طبقه بندی مشاغل فاقد تاریخ است ادامه داد: در واقع طبقه بندی مشاغل تاریخ اتمام ندارد و می تواند تا هر زمان ادامه داشته باشد .
وی افزود: بازنگری در طبقه بندی مشاغل باید دارای یکسری دلایل باشد و مثال آن این است که افراد به گونه ای در طرح فریز شوند که قادر به رشد نباشند یا مشاغل در کارگاه عوض شده باشد و یا ضریب مزدی افراد پایین باشد و از دستمزد کمتری برخوردار باشند و عوامل مذکور و مواردی از این دست باعث می شود که طرح ها مورد بازنگری قرار گیرند .
حبیبی در گفتگو با تامین24 اضافه کرد: در برخی کارگاه ها که از لحاظ ساختاری تغییری صورت نمی گیرد، قاعدتاً نیازی به اجرای بازنگری نیست و در برخی دیگر که شکل کار عوض می شود می بایست در رابطه با طرح طبقه بندی مشاغل تغییراتی در ساختار کارگاه ایجاد شود .
دبیر کانون شورای اسلامی کار استان تهران تصریح کرد: در طرح مذکور گاهی موضوع ارتقای شغلی مطرح می شود و آنچه که در آیین نامه طرح طبقه بندی مشاغل مطرح است، موافقت مدیریت را یکی از شروط اصلی ارتقا بشمار می آورد و پس از این موافقت کمیته طبقه بندی مشاغل وارد جریان کار می شود .
این فعال کارگری گفت: در بحث اجرا یا بازنگری طرح طبقه بندی مشاغل مکانیزم یا الزام قانونی برای کارفرما وجود ندارد که این طرح را به مرحله اجرا درآورد .
وی افزود: در موضوع ارتقای بحث طبقه بندی مشاغل در کارگاه ها موافقت مدیریت در جهت اعمال ارتقای شغلی مطرح است که با مواد 48 و 49 قانون کار مغایرت دارد .
حبیبی با ذکر این نکته که ماده 48 قانون کار هدف از اجرای طرح طبقه بندی مشاغل را جلوگیری از بهره کشی از نیروی کار می داند اضافه کرد: در واقع بهره کشی به این معنا است که شخصی کاری را انجام دهد و مزد آن را ناقص و یا اصلا دریافت نکند و طرح طبقه بندی مشاغل در واقع این موضوع را مورد اصلاح قرار می دهد .
وی عنوان کرد: در بحث فصل 11 قانون کار (فصل جرایم و مجازات ها) به مواد 48 و 6 قانون کار اشاره شده است .
وی عدم اجرا یا بد اجرا کردن طرح طبقه بندی مشاغل را به این معنا دانست که انگیزه ها را در افراد کشته ایم، افراد رشد فکری، رشد کاری و رشد مالی ندارند .
این فعال حوزه کار و کارگری گفت: عدم توجه به افراد در طرح طبقه بندی و ارتقای شغلی که در واقع یعنی بالا بردن انگیزه کار و بالا بردن بهره وری، بالا بردن سطح درآمد سازمان، شرکت، کارگاه و در واقع بالا بردن منابع تامین اجتماعی، موجبات رشد تملق در کار را فراهم می آورد .
وی افزود: عدم اجرای این طرح مساوی است با رشد واژه هایی مانند تملق و چاپلوسی در جهت اینکه افراد بتوانند در سازمان جای ثابتی داشته باشند و در واقع با این اتفاق شایسته سالاری از بین خواهد رفت .
دبیر کانون شورای اسلامی کار استان تهران اضافه کرد: تمامی افراد شاغل در یک کارگاه اعم از شاغلان رسمی، قرارداد موقت و پیمانکاری مشمول طرح طبقه بندی مشاغل می شوند و به صلاح کارفرمایان است که طرح طبقه بندی مشاغل را اجرا کنند .
اختتامیه نمایشگاه صندوق های بازنشستگی باحضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی عصر دیروز ۲۶ بهمن ماه در مصلی تهران برگزار شد.
در هفته ملی جمعیت، زایشگاه بیمارستان تامین اجتماعی شهید دکتر بهشتی به عنوان برترین زایشگاه سطح استان فارس شناخته شد.