
جایگاه اقتصاد پرتحرک ایران در خاورمیانه
نخستین گمانهزنیها در مورد وضعیت اقتصادی ایران در سال آینده میلادی حاکی از آن است که نرخ رشد اقتصادی ۵ درصد و تورم تکرقمی پیش رو خواهد بود.
نخستین گمانهزنیها در مورد وضعیت اقتصادی ایران در سال آینده میلادی حاکی از آن است که نرخ رشد اقتصادی ۵ درصد و تورم تکرقمی پیش رو خواهد بود.
تامین ۲۴/ واحد اطلاعات اکونومیست پیشبینی کرد ایران پرتحرکترین اقتصاد منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (MENA) در فاصله بین سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ خواهد بود.
احیای اقتصادی پس از دوران تحریم، ایران را قادر میکند در مقایسه با کشورهایی مانند عربستان سعودی و امارات متحده عربی مشارکت بیشتری در اقتصاد منطقه داشته باشد.
این واحد همچنین توضیح داده است که با وجود احتمال توافق اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) برای کاهش تولیدات خود، قیمت نفت همچنان پایین باقی خواهد ماند تا موجب احیای چشمگیر اقتصادهای وابسته به نفت منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا شود. بنا بر این گزارش، اقتصاد ایران در سالهای ۲۰۱۲ و ۲۰۱۳ به دلیل تشدید تحریمهای غرب علیه برنامههای هستهای، بهشدت افت کرد اما توافق ماه ژانویه برای لغو این تحریمها، درهای ایران را دوباره بهسوی اقتصاد جهان باز کرد و به صنایع نفت، گاز و خودروسازی آن جان تازهای داد.
از این نظر و بر اساس اعلام بانک جهانی در ماه ژوئن، این خوشبینی جدید در مورد پتانسیل اقتصاد ایران موجب عجله شرکتهای خارجی برای سرمایهگذاری در ایران شده است.
تحلیلگران نشریه اکونومیست نیز پیش از این در پیشبینی خود از وضعیت اقتصاد ایران اعلام کرده بودند، رشد اقتصادی ایران در سال 2017 به 4/5 درصد خواهد رسید. هرچند این رشد اقتصادی در مقایسه با سالهای ابتدایی دهه نود رشدی بالا محسوب میشود اما در مقایسه با پیشبینی صورتگرفته در خصوص سال جاری میلادی کاهشی در حدود 7/0 درصد را نشان میدهد.
بر اساس این گزارش، تورم ایران در سال آینده میلادی تکرقمی و برابر با 9 درصد برآورد شده است. تحلیلگران میگویند، سال آینده میلادی سالی بسیار بااهمیت برای ایران خواهد بود چراکه انتخابات پیشروی ریاست جمهوری از اهمیت بالایی برای تداوم یا تغییر سیاستهای کنونی برخوردار است.
همچنین پیشبینی میشود سرانه تولید ناخالص داخلی ایران در سال آینده میلادی برابر با 6144 دلار باشد (این رقم در سال 2016 برابر با 6 هزار و 130 دلار برآورد شده بود). تولید ناخالص داخلی سرانه از دید برابری قدرت خرید نیز برابر با 19 هزار و 520 دلار خواهد بود. همچنین گمانهزنیهای اکونومیست نرخ تورم ایران را حدود 9 درصد برآورد کرده و جمعیت کشور را تا پایان سال 2017 برابر با 81 میلیون نفر تخمین زده است. درنهایت، تراز بودجه نیز منفی 2/1 درصد تولید ناخالص داخلی ایران پیشبینی شده است.
اکونومیست در سال جاری میلادی نرخ تورم را 1/14 درصد برآورد کرده بود که به نظر میرسد وضعیت بهتر از پیشبینیهای این نهاد معتبر است چراکه از ابتدای امسال تا پایان آبانماه نرخ تورم تکرقمی و کمتر از 7 درصد از سوی مرکز آمار ایران برآورد شده است.
بر اساس این گزارش، اکونومیست سال 2016 را سالی بسیار مهم برای ایران تلقی و اعلام کرده است این سال به دلیل لغو تحریمها ایران را با موقعیتی تازه روبهرو کرده است. اکونومیست پیشبینی کرده با توجه به رفع تحریمها به دلیل پایین ماندن بهای نفت، دولت بر جذب سرمایهگذاری خارجی تمرکز خواهد کرد و به تخصصی کردن سریع تولید تا جایی که امکانپذیر باشد، اقدام میکند تا تولید را افزایش دهد.
برخی کارشناسان بر این باورند که در صورت اجرای این برنامه، اقتصاد ایران با رشدی قدرتمند به این اقدامات و افزایش بهای تدریجی نفت پاسخ خواهد داد. به این ترتیب نخستین گمانهزنیها در مورد وضعیت اقتصادی ایران در سال آینده میلادی حاکی از آن است که نرخ رشد اقتصادی 5 درصد و تورم تکرقمی پیش رو خواهد بود.
منبع: هفته نامه آتیه نو / اکونومیست