تأمین ۲۴/ این شماره از هفته نامه آتیه نو به همراه ویژه ای نامه ای ۸ صفحه ای منتشر شده است. روی جلد نیز به میزگرد آتیه نو برای بررسی وضعیت بیمه خبرنگاران در غرفه رسانه های تامین اجتماعی در نمایشگاه مطبوعات ایران اختصاص یافته است.
ترک بر پیکره صنعت کاشی
کاشی و سرامیک بهعنوان صنعت غالب استان یزد، اشتغال بسیاری با خود به همراه آورده، ارزشافزوده ایجاد کرده، تکنولوژی را بومی کرده، و نیروهای متخصص فراوانی پرورش داده است اما بهمرور زمان عوامل متعددی دستبهدست هم داده و این صنعت را دچار بحران کردهاند. در ﺣﺎل ﺣﺎﺿﺮ ﺣﺪود 17 شرکت کاشی و سرامیک در کشور تعطیل شده ولی ﻫﻤﺖ و ﺗﻼش صنعتگران ﯾﺰدی اﺟﺎزه ﻧﺪاده تاکنون ﺷﺮﮐﺘﯽ در این استان ﺗﻌﻄﯿﻞ ﺷﻮد. آتیهنو از مشکلات و دغدغههای کارگران و کارفرمایان صنعت کاشی و سرامیک یزد گزارش خواندنی تهیه کرده است.
اقتصاد بومی قربانی جذابیت واردات
در مناطق آزاد، با توجه به معافیتهای مالیاتی و الغای عوارض گمرکی، فضای بسیار خوبی برای واردات ایجاد شده که این امر میتواند در جهت کاهش قیمت تمامشده کالای عرضهشده در سطح کشور مفید باشد. اما از سوی دیگر، یکی از رسالتهای ذاتی این مناطق، کمک به تولید و رونق اقتصاد و درنتیجه افزایش رشد اقتصادی است که بر اساس تحلیل و نظری که اغلب فعالان اقتصادی دارند، این مناطق آنچنان که باید نتوانستهاند کمک شایانی به تولید کشور کنند و سرمایهگذاران خارجی و داخلی رغبتی به سرمایهگذاری در این مناطق ندارند. در این شماره آتیهنو مزایا و معایب مناطق آزاد تجاری و اقتصادی را برای اقتصاد ایران بررسی کرده است.
گشایش آسمانی در اقتصاد ایران
از زمان عملی شدن توافق هستهای ایران و گروه 5+1 نزدیک به یک سال میگذرد. بسیاری، بهخصوص در ایران، دوران پساتوافق را فرصت طلایی منحصربهفردی تصور میکردند. هرچند هنوز این فرصتهای طلایی از راه نرسیدهاند اما نشانههایی وجود دارد که ثابت میکند ایران قادر است هرچه بیشتر روابط خود را با جهان توسعه دهد. نگاهی به آسمان ایران گواهی بر این مدعاست. گزارشهای جهانی نیز نشان میدهد ترافیک هوایی ایران افزایش یافته است. «گشایش اقتصادی در آسمان ایران» موضوع گزارشی است که از واشینگتنپست و والاستریت ژورنال توسط آزاده افتخاری ترجمه و در شماره اخیر آتیه نو درج شده است.
سلامت ایرانیان روی تیغ هشدار
در روزهای اخیر، آمارهای قابلتاملی از اوضاع سلامت ایرانیان منتشر شده که واکاوی این آمارهای رسمی نشان میدهد که حالوروز سلامت ایرانیان چندان مساعد نیست. این آمارها به نقل از افراد واجد صلاحیتی منتشرشده که نمیشود هشدارهایشان را نادیده گرفت. جالبتر آنکه همین آمارهای هشداردهنده، دستبهدست در فضای مجازی میچرخند و مردم را در برابر این سوال قرار میدهند که چطور نظام سلامت ایران به این وضعیت قرمز رسیده است؟ بر اساس آمارهای رسمی وزارت بهداشت، 10 درصد ایرانیان دیابت دارند و وضعیت 25 درصد ایرانیان به گونهای است که طی 10 تا 15 سال آینده مبتلا به دیابت میشوند. افزون بر این، 50 درصد علل مرگومیر کشور به سکتههای قلبی و مغزی برمیگردد و 50 درصد مردم زمانی که به 55 سالگی میرسند مبتلا به فشارخون بالا هستند. مصرف نمک در میان ایرانیان بههیچوجه با استانداردهای جهانی تناسب ندارد، به طوری که ایرانیان بیش از 9 گرم در روز نمک مصرف میکنند. گزارش آتیه نو را در خصوص اطلاعات تازهمنتشرشده از وضعیت سلامت ایرانیان که حکایت از کمرنگ شدن بهداشت و پیشگیری دارد در این شماره بخوانید.
نقاشم؛ نقاش ساختمان!
قوطی رنگی و قلممویی و غلتکی؛ این سه را که با چاشنی مهارتی به نام نقاشی ساختمان همراه کنید، میشوید یک نقاش ساختمان که میتواند راهی باشد برای امرارمعاش شما و درآمد قابلتوجهی نصیبتان کند؛ درآمدی که تا ماهی 6 میلیون تومان و حتی بیشتر قابلافزایش است. دورههای آموزشی عملی و تئوری در این زمینه وجود دارد تا از هر فرد مبتدی اما علاقهمندی یک نقاش ساختمان بسازد. زندگی امروزی هم که نمیچرخد الا با محیطی هرچه دلنشینتر و هرچه خوشرنگولعابتر. یکی از حرفههایی که در این راه حسابی رونق پیدا کرده هم، همین نقاشی ساختمان است. همه خانهدارهای ایرانی حداقل دو سه سالی یکبار رنگی به در و دیوارها میزنند و خانهشان را رنگورویی تازه میدهند. گزارش «آتیهنو» از مهارتی به نام نقاشی ساختمان و زیروبم یادگیری و درآمدزایی از آن، از جمله گزارش های خواندنی این شماره است.
کلاف سردرگم بیمه روزمزدها
کارگران بازارهای خوش آبورنگ میوه و ترهبار، وضعیت شغلی نابسامانی را تجربه میکنند؛ بسیاری از آنها در قالب کارگران روزمزد، تحت پوشش بیمه نیستند و آتیهای ندارند. در این خصوص حسین مهاجران، رئیس اتحادیه میوه و ترهبار تهران، درباره بیمه کارگران میوه و ترهبار می گوید: قرار است بهطور ساماندهی شده، کارگران را تحت پوشش بیمه قرار دهیم. آن دسته از کارفرمایانی که در راستای قانون نظام صنفی مجوز کسبوکار در سازمان میادین میوه و ترهبار را کسب کردهاند باید کارگران را معرفی کنند. کارگرانی که در آن محل مشغول فعالیت هستند تحت پوشش بیمه قرار میگیرند. این کارگران با نام کارفرمای مربوطه خود ثبت میشوند و کارفرما باید حقبیمه کارگران خود را به تامیناجتماعی بپردازد. کارگرانی که با مجوز از سوی سازمان میوه و ترهبار مشغول فعالیت هستند بیمه خواهند شد. مطابق ماده 7 قانون کار، قرارداد هم میتواند کتبی و هم شفاهی باشد. به این ترتیب نبود قرارداد کار به معنی نفی رابطه کارگر و کارفرما نیست و کارگران روزمزد هم میتوانند بیمه شوند. یعنی برای کارگر هم ماهیت اقتصادی و هم تبعیت حقوقی داشته باشد، و کارگر از بابت شغل خود حق مزد رو حق سهم دریافت کند.
مشاور آتیهنو توضیح میدهد!
پوشش قوانین و مقررات کار و تامیناجتماعی بر اشتغال و فعالیتهای تولیدی و فنی یکی از مباحث مهم و کلیدی در این حوزه محسوب میشود. در هر مناسبات کاری اول باید نظام کاری، استخدامی و بیمهای آن مشخص شود، زیرا در صورت مشخص نبودن مقررات حاکم بر آن، هرجومرج و بینظمی در اینگونه روابط به وجود میآید و سیستم کاری دچار اختلال میشود. در این ارتباط در ایران قانون کار مصوب 1369، قانون تامیناجتماعی مصوب 1354 و قانون بیمه بیکاری، سه قانون مهم و پایهای در حوزه اشتغال و فعالیتهای تولیدی به شمار میروند. مشاور آتیهنو در این شماره توضیح میدهد که چه کسانی مشمول قانون کار و تامیناجتماعی میشوند.
دغدغه های اهل قلم
حضور یک هفته ای رسانه های تامین اجتماعی در نمایشگاه مطبوعات و استقبال گرم فعالان جامعه کارگری، کارفرمایان، بازنشستگان، روزنامهنگاران، اصحاب رسانه و فعالان اجتماعی از غرفه مذکور در آن نمایشگاه بهانه ای شد برای تهیه و چاپ ضمیمه ای 8 صفحه ای که صبح امروز به همراه شماره جدید آتیه نو منتشر شده است. در این ویژه نامه با یادداشتها و گفتوگوهایی از کارشناسان، مسئولان و صاحب نظرانی چون احمد مسجدجامعی، الیاس حضرتی، بهروز بهزادی، سیروس علینژاد، فریدون صدیقی، هوشنگ اعلم، حسن نمکدوست، شهابالدین طباطبایی، وحید معتمدنژاد، احمد میرعابدینی، عباس یاری، ناصر بزرگمهر، احمد روستا، مرتضی شادمانی، علی کدخدازاده، ابراهیم رستمیانمقدم، دکترسیدتقی نوربخش، دکتر عباس کبریاییزاده، محمدحسن زدا، دکتر محمدعلی همتی، علی عبدالعلیزاده، امیرعباس تقیپور، اکبر شوکت، حسین حبیبی و ... به موضوعاتی نظیر بررسی موانع بیمه روزنامهنگاران، مسائل صنفی، مشکلات و چالشهای مطبوعات ایران و ... پرداخته شده است.
مطالب دیگر آتیه نو
در این شماره از هفته نامه آتیه نو، مطالب متعدد دیگری در حوزه های مرتبط با قلمروی رفاه و تامین اجتماعی منتشر شده است. عناوین برخی از این مطالب به این قرار است:
صندوق ها فعالیت های خود را شفاف سازی کنند
تامین اجتماعی متعلق به کارگران و بازنشستگان است
آیا می توان از شکاف اروپا – امریکا بهره گرفت؟
کمی شادی بیشتر لطفا
نقش آفرینی هنر، در بازار علم سازان
هموار کردن جاده اعتماد بین پزشک و بیمار
و ...
اختتامیه نمایشگاه صندوق های بازنشستگی باحضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی عصر دیروز ۲۶ بهمن ماه در مصلی تهران برگزار شد.
گزارشهای رسمی داخلی گویای آن است که در ایران ۵۸ درصد اشتغال غیر رسمی است. اما بر اساس گزارشهای سازمانهای بینالمللی، این آمار به مراتب فراتر بوده و به ۷۵ تا ۸۵ درصد بازار کار میرسد. در بازار پول، سرمایه، ارز، کالا و تجارت خارجی نیز اوضاع از بازار کار هم بدتر است.
در هفته ملی جمعیت، زایشگاه بیمارستان تامین اجتماعی شهید دکتر بهشتی به عنوان برترین زایشگاه سطح استان فارس شناخته شد.