بیمه روزنامه نگاران، کمترین حق بایسته و صنفی خانواده خبر و اطلاع رسانی کشور است. دغدغه مندی روزنامه نگاران در خصوص بیمه، زخم کهنه ای بر چهره روزنامه نگاری و کمترین مطالبه است که باید برای حل این دغدغه بحق و ناچیز اقدامات جدی صورت گیرد.
خبرنگار تامین ۲۴۱۳۹۵/۰۸/۲۰ | ۱۲:۰۲
تامین ۲۴/ میزگرد چالش ها و راهکارهای بیمه ای روزنامه نگاران در غرفه رسانه های تامین اجتماعی با حضور صاحب امتیاز روزنامه جهان اقتصاد و سردبیر روزنامه وقایع اتفاقیه و رییس هیات مدیره موسسه اهنگ آتیه برگزار شد.
به گزارش تامین ۲۴ علی دهقان، سردبیر وقایع اتفافیه با اظهار گلایه از مشکل دیرینه بیمه روزنامه نگاران، این خواسته به حق را کم ترین حق بایسته و صنفی خانواده خبر و اطلاع رسانی عنوان کرد و گفت: دغدغه مندی روزنامه نگاران در خصوص بیمه، زخم کهنه ای بر چهره روزنامه نگاری است، هر چند این مهم در برخی کشورها حل شده و کمترین مطالبه است و باید با برای حل این دغدغه بحق و ناچیز اقدامات جدی صورت گیرد.
وی با اشاره به اینکه محدودیت منابع اقتصاد رسانه و بنگاه مطبوعاتی غالبا دلیل نپرداختن حق بیمه از سوی کارفرمایان مطرح می شود و در تبیین این دلیل واقعی اما غیرکافی گفت: اگر چه پشتوانه مالی خوب بنگاه مطبوعاتی می تواند در پرداخت یا عدم پرداخت حق بیمه روزنامه نگاران موثر باشد اما نمی تواند به عنوان تنها دلیل متقن برای عدم پرداخت حق بیمه از سوی کارفرما پذیرفته شود چه بسا گاهی کارفرمایی از پرداخت حق بیمه خبرنگارش سرباز می زند اما از سوی دیگر به پشتوانه موسسه مطبوعاتی بهترین شرایط و اتفاقات مالی را در زندگی شخصی و اجتماعی خود رقم می زند.
دهقان ادامه داد: کارفرمای مطبوعاتی که یارانه کاغذ دریافت می کند باید بتواند ضمن حمایت از خبرنگار و افراد حرفه ای خود، نه تنها نسبت به پرداخت حق بیمه آنها تعلل نکند بلکه با نگاهی فرهنگی، چنان بسیج اجتماعی ایجاد کند که در خدمت تولید محتو و مطالب فرهنگی گامی اثربخش در توسعه و ارتقا فرهنگ کشور بردارد.
سردبیر روزنامه وقایع اتفاقیه با انتقاد از قیاس هایی که نسبت به بیمه نبودن روزنامه نگاران و کارگران ساختمانی می شود تصریح کرد: اگرچه وجوه اشتراکی ممکن است بین این دو صنف شغلی باشد اما سختی کار و دلهره هایی که یک روزنامه نگاران متحمل می شود هرگز قابل قیاس با کارگر ساختمانی نیست.
دهقان تاکید کرد: روزنامه نگار برای توسعه کشور قلم می زند و رنج می برد و هزینه توسعه ای که او پرداخت می کند ارزشمند و مقدس است. باید حرمت هزینه ای که می پردازد نگه داشته شود و بیمه کم ترین مطالبه وامانده روزنامه نگاران است.
وی نیاز لازم و ضروری روزنامه نگاران امروز را پای بندی به اصول و اخلاق حرفه ای خوان و گفت: روزنامه نگار امروز نیازمند مشق و تمرین اخلاق صنفی است، باید بیاموزد که رفتاری آمیخته با مهربانی و رحم با همه در پیش گیرد.
دهقان با بیان این که کاش در گذشته که انجمن صنفی روزنامه نگاران فعال بود بیشتر اصول صنفی و حرفه ای مشق می کردیم و یاد می گرفتیم، گفت: اما هنوز فرصت هست و اگر اهالی قلم و رسانه به اصول حرفه ای و اخلاق صنفی مقید و متعهد شوند به یقین ثمره این اتفاق میمون، راه اندازی تشکل های صنفی رسانه ای است که هویت آنها دفاع از مطالبات صنف است و در آن صورت دیگر تنها دغدغه خبرنگار بیمه نخواهد بود.
سعید تقی پور، صاحب امتیاز روزنامه جهان اقتصاد با اشاره به اینکه گرچه سخت و زیان آور بودن شغل خبرنگاری تصویب شده است اما اجرای این قانون و تمام قوانین مرتبط به زیان باری مشاغل و پرداخت حق بیمه کارگر از سوی کارفرما به میزان توسعه یافتگی کشور و نهادینه شدن آن در فرهنگ عمومی جامعه بستگی دارد، افزود: تفاوتی بین کارفرمای بنگاه اقتصادی و یا موسسه مطبوعاتی که در صدد شانه خالی کردن از پرداخت حق بیمه کارگران و روزنامه نگاران خود باشند نیست .
وی بیم توقف انتشار، نداشتن چشم انداز روشن و تعطیلی را از عمده ترین موانع بر سر راه فعالیت بنگاه های مطبوعاتی خواند و گفت: اما باید این واقعیت را پذیرفت، در هنگامه ای که کارفرمای رسانه ای اطمینان خاطری از استمرار فعالیت رسانه خود به دلایل متعدد ندارد به خود حق بدهد که محتاطانه و با سرشکن کردن هزینه ها به فعالیت نیم بند خود ادامه دهد و با نپرداختن حق بیمه خبرنگاران موسسه کم ترین حق صنفی را از خبرنگاران دریغ کند.
تقی پور ادامه داد: کارفرما در صورت اطمینان داشتن از خوب بودن اوضاع و شرایط حرفه ای رسانه ای تلاش می کند که نه تنها تیم مطبوعاتی را با پرداختن حق بیمه به کار حرفه ای دلگرم کند بلکه با بکارگیری مشاورحقوقی قوی و توانمند در موسسه مطبوعاتی خود در مقام دفاع از حقوق صنفی خبرنگارانش نیز رفتار و رویکرد متعهدانه ای بکار می گیرد.
تقی پور بخش زیادی از مشکلات خبرنگاران را ناشی از عدم آگاهی نسبت به حقوق صنفی و قوانین و مقررات خواند و گفت: اگر خبرنگار از حقوق بایسته خود اطلاع داشته باشد در دفاع از حقوق خود موفق تر عمل می کند و به همین دلیل در پیش نویس نظام رسانه ای، برگزاری سمینارهای معرفی قوانین و مقررات حوزه رسانه برای مدیران مطبوعاتی درهر سال در نظر گرفته شده است.
وی با بیان این که نقطه قوت روزنامه نگاری حفظ استقلال رسانه ای و عدم وابستگی به دولت ها خواند و گفت: تا زمانی که دولت ها مداخلات خود را در رسانه ها به صفر نرسانند، باید پوشش حمایتی خود را از این موسسات دریغ نکنند چرا که مداخلات آن ها مانع فعالیت حرفه ای و جدی است و تا حدودی رسالت آن ها را در اطلاع رسانی شفاف، دقیق و سریع به خطر می اندازد که اگر دخالت نکنند و استقلال آن ها حرمت داشته باشد می توانند با فعالیتی حرفه ای و تشکیل تشکل صنفی نه تنها در ادای مسوولیت اجتماعی خود موفق شوند بلکه به مطالبات صنفی خود نیز دست یابند.
خبرنگاری سخت و زیان آور است
رضا معینی، مدیرکل امور کارفرمایان تامین اجتماعی با اشاره به کارکردهای مشخص تامین اجتماعی در ارایه خدمات بیمه ای گفت: قانون بیمه ای تامین اجتماعی مشخص است و در قالب بیمه های توافقی و صنفی، اجباری، نویسندگان و مشاغل آزاد ارایه می شود و در این میان استثناهایی وجود دارد.
وی افزود: رده شغلی خبرنگار و بنگاه مطبوعاتی در قانون کار و تامین اجتماعی به طور مشخص قید شده است و سخت و زیان آور بودن تصویب شده است و خبرنگار تمام وقت با 20 سال سابقه ممتد حرفه ای و نیمه وقت با 25 سال فعالیت می تواند از مزایای حقوق قانونی بیمه ای برخوردار شود.
معینی گفت: تامین اجتماعی همواره حامی خبرنگاران بوده است و امضای تفاهم نامه اخیر سازمان با معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد نیز در راستای حمایت از حقوق خبرنگاران و موسسات مطبوعاتی است و امیدواریم با برگزاری جلسات مشترک گام های موثری در جهت احقاق حقوق آن ها برداشته شود.
سیروس علی نژاد، پیشکسوت سندیکای روزنامه نگاران نیز با اشاره هویت سندیکاها در دفاع از حقوق صنفی روزنامه نگاران گفت: اگرچه مرزبندی روزنامه نگاری با فعالیت صنفی و سیاسی کاری دشوار است و گاه تداخلاتی ایجاد می شود اما باید تلاش کرد که این خطوط در هم امیخته نشوند، چرا که دراین صورت، به انجمن ها زیان وارد می شود و دولت ها به جهت اتصال به بدنه قدرت آسیب نمی بینند.
ابراهیم رستمیان، رئیس هیات مدیره موسسه فرهنگی- هنری آهنگ آتیه درجمع بندی این میزگرد چالش ها و راهکارهای بیمه ای روزنامه نگاران با اشاره به اینکه همه می توانند از بیمه مشاغل آزاد برخوردار شوند، خواسته و مطالبه روزنامه نگاران را برقراری بیمه اجباری خواند و گفت: بیمه ای که از الگویی سه جانبه که بین خبرنگار، کارفرمای مطبوعاتی و فضای کارگاه رسانه ای که محیط کسب و کار محسوب می شود، تبعیت کند.
وی احیای تشکل معتبر و معتمد صنفی را از اولویت ها و مطالبه های اصلی اهالی رسانه خواند و گفت: در نبود این تشکل ها بزرگترین زیان ها به جامعه و اهالی رسانه وارد شده است. دولت و تامین اجتماعی و وزارت کار بیتشتر به عنوان نهاد میانجی می توانند ایفای نقش کنند، اما اگر احیای تشکل صنفی جدی پیگیری شود و تشکیل آن تحقق یابد به یقین نه تنها مطالبات بحق روزنامه نگار برآورده می شود بلکه تحول جدی در عرصه روزنامه نگاری حرفه ای ایجاد می شود.
میزگرد چالش ها و راهکارهای بیمه ای روزنامه نگاران چالش ها در هفتمین روز از نمایشگاه کتاب- 20 آبان ماه - در غرفه رسانه های تامین اجتماعی برگزار شد.
ابراهیم رستمیان مقدمبیست و دومین نمایشگاه مطبوعاتتامین ۲۴سعید تقی پورعلی دهقانمیزگرد چالش هاوراهکارهای بیمه ای روزنامه نگاران