محبوبه نقرهخامه به گزارش تامین 24،وزارت رفاه به تازگی اعلام کرده است، کالابرگ دهکهای چهارم و پنجم از امروز (دوشنبه، 30 تیر) شارژ خواهد شد و این اعتبار برای دهکهای ششم و هفتم از دوشنبه، 6 مرداد ماه تخصیص مییابد.
سه دهک اول نیز از تاریخ 7 تیر ماه به ازای هر نفر معادل 500 هزار تومان اعتبار کالابرگی دریافت کردهاند تا در قالب آن به خرید از فروشگاههای ارائه کننده خدمات این طرح بپردازند.
چهار دهک باقی مانده (چهارم تا هفتم) نیز به ازای هر نفر مبلغی معادل 350 هزار تومان اعتبار دریافت میکنند که این اعتبار برای خرید ۱۱ قلم کالای اساسی در سه گروه کالایی شامل لبنیات، پروتئین و خواربار تخصیص داده میشود.
در این طرح محدودیتی در مقدار خرید هر کالا و نشان تجاری وجود ندارد. در صورت خرید بیش از سقف اعتبار تخصیصی، مابهالتفاوت هزینه باید توسط خریدار پرداخت شود.همچنین مشمولان میتوانند خریدهای خود را در چند نوبت انجام دهند و نیازی به استفاده از کل اعتبار در یک مرحله نیست.
برنامه دولت چهاردهم برای پرداخت کالابرگ
طرح کالابرگ به عنوان یکی از سیاستهای حمایتی دولت، نخستینبار در دیماه سال 1401 بهصورت آزمایشی و با هدف حمایت مستقیم از اقشار کمدرآمد جامعه به اجرا درآمد. این طرح که با هدف تقویت امنیت غذایی و بهبود دسترسی خانوارهای آسیبپذیر به کالاهای اساسی طراحی شده بود، بهمرور گسترش یافت و در طول سال 1402 ادامه پیدا کرد.
در مراحل اولیه طرح، خانوارهای یارانهبگیر این امکان را داشتند که پیش از زمان واریز یارانه نقدی، سبد کالای مشخصشده را بدون دریافت یارانه تشویقی از فروشگاههای تعیینشده خریداری کنند. اما با ورود به سال 1402، مدل پرداخت تغییر یافت و دولت با هدف افزایش مشارکت، دهکهای پایین درآمدی بهویژه مددجویان کمیته امداد و بهزیستی را هدفگذاری کرد. در این مرحله، علاوه بر یارانه نقدی معمول، مبلغی معادل 80 هزار تومان به عنوان یارانه تشویقی برای خرید کالاهای اساسی اختصاص یافت. این فاز از طرح که با هدف جبران آثار تورمی بر معیشت گروههای کمدرآمد اجرایی شد، تا نیمه مردادماه 1402 ادامه یافت. در ادامه، دولت میزان یارانه تشویقی را برای دهکهای مشمول افزایش داد و در مرحله بعد، این مبلغ به 120 هزار تومان رسید.
در بهمنماه 1402، با بازطراحی این سیاست حمایتی، طرحی با عنوان جدید «فجرانه» جایگزین مدل قبلی کالابرگ شد. نخستین مرحله اجرای طرح فجرانه در تاریخ 18 بهمن 1402 کلید خورد و تا اردیبهشتماه 1403 ادامه یافت.
در قالب این طرح، دولت تلاش کرد گستردگی و میزان اثربخشی این سیاست را افزایش دهد. در همین راستا، مبلغ یارانه کالاهای اساسی افزایش یافت و به 220 هزار تومان رسید و زیرساختهای مشارکت در طرح نیز توسعه پیدا کرد؛ بهطوری که تعداد فروشگاههای طرف قرارداد که در سال 1402 حدود 65 هزار واحد بود، به بیش از 200 هزار فروشگاه در سراسر کشور رسید. که به افزایش قابل توجه مشارکت خانوارهای مشمول منجر شد. با این حال، با وجود بهبود مشارکت مردم، اجرا این طرح به دلیل هزینههای بالا و مشکلات در تامین مالی در اردیبهشتماه سال 1403 متوقف شد.
پرداخت کالابرگ الکترونیکی پس از وقفهای نزدیک به 10 ماه، بار دیگر از اسفندماه سال 1403 از سر گرفته شد؛ اقدامی که در آستانه ماه رمضان و تعطیلات نوروز، با هدف حمایت فوری از معیشت خانوارهای دهکهای پایین و متوسط درآمدی، در دستور کار دولت قرار گرفت.
پرداخت کالابرگ چقدر اعتبار میخواهد؟
طبق آنچه اعلام شده حدود 60 میلیون نفر مشمول دریافت کالابرگ هستند که از این میان مرحله دوم اجرای طرح در فروردینماه 1404 و با تامین مالی حدود 27 هزار میلیارد تومان از سوی سازمان برنامه و بودجه به انجام رسید. احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، اعلام کرد که منابع مالی مورد نیاز برای تداوم این طرح در بودجه سال 1404 پیشبینی شده است و این طرح تا انتهای سال ادامه پیدا خواهد کرد.
دهک بندی خانوارها تغییر میکند؟
در این میان سئوال دیگری که مطرح است بحث دهکبندی صورت گرفته خانوارهاست . احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در پاسخ به سوالی درخصوص احتمال کاهش تعداد دهکهای درآمدی مشمول کالابرگ در دوره جدید، تاکید کرد: هفت دهک درآمدی را داریم و دهکبندی را تغییر ندادیم، اگر تغییری در دهکبندی صورت گیرد، آن را اطلاعرسانی خواهیم کرد.
میدری همچنین در پاسخ به سئوالی درخصوص وضعیت به روز رسانی دهکهای درآمدی اظهار کرد: به طور سازمانیافته هر ۶ ماه یکبار اطلاعات به روز میشود. این هفته نیز کمیسیون اصل ۹۰ از زاویه نظارتی درخواست ارائه اطلاعات از پایگاه رفاه ایرانیان را داشته و از همه دستگاهها نیز دعوت کرده است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا قرار است تعداد دهکهای درآمدی مشمول کالابرگ در دوره جدید کاهش پیدا کند؟ تاکید کرد: هفت دهک درآمدی را داریم و دهکبندی را تغییر ندادیم. اگر تغییری در دهکبندی اعلام شود آن را اطلاعرسانی خواهیم کرد.
شیوه استعلام دریافت کالابرگ
مشمولان این طرح میتوانند برای مشاهده فروشگاهها و اطلاع از مانده اعتبار خود، برنامه کاربردی «شما» را از خدماتدهندگانی چون «بازار»و «مایکت» دریافت و نصب کنند.
اطلاع رسانی از میزان موجودی از طریق سرشماره v.refah برای سرپرستان خانوار پیامک میشود و این پیامک فقط شامل میزان «اعتبار کالابرگ» بوده و تاکید میشود فاقد هر گونه «لینک» است. همچنین امکان استعلام مانده اعتبار از طریق کد دستوری #۱۴۶۳*۵۰۰* فراهم شده است.مرکز تماس ۰۲۱-۶۳۶۹ آماده پاسخگویی به سؤالات و درخواستهای مشمولان طرح است.