قسمت دوم برنامه «سطر اول» که از شبکه یک سیمای جمهوری اسلامی ایران به نمایش درآمد، روایتی بود از تلاشهای شرکت ملی صنایع مس ایران برای تحقق شعار «اقتصاد مقاومتی» که سالهاست در تمام دنیا مورد توجه اقتصادهای پیشرفته قرار گرفته.
تامین ۲۴/«احمد مرادعلیزاده»، مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران، «شهرام سعید»، مدیر امور فروش و بازاریابی شرکت مس و «مهدی مجدفر»، معاون هماهنگی و دبیر کمیسیون معاملات این شرکت در مستند تلویزیونی «سطر اول» به تشریح وضعیت صنعت مس پرادختند.
مس، صنعتی سبز و اقتصادی
به گزارش پایگاه خبری مس ایران ، مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران با اشاره به سال 1395 که «اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل» نام داشت، گفت: «ما از سال 1392 در استراتژی شرکت مس بازنگری کردیم و یک استراتژی نوین را طراحی کردیم. در این استراتژی نوین توجه ویژهای به اقتصاد مقاومتی مخصوصاً طی سالهای 1394 و 1395 شده است. مهمترین اثری که شرکت مس میتوانست در این زمینه داشته باشد، کاهش قیمت تمامشده و پایین بردن هزینهها در کنار کاهش مصرف انرژی بود.»
او ادامه داد: «کاهش انرژی از آن دست مواردی است که میتواند در اقتصاد مس از یک سو و اقتصاد کشور از سوی دیگر تاثیر عمدهای داشته باشد؛ بهطوریکه شرکت مس با اقداماتی که در این زمینه داشته، اکنون نهتنها در عرصه داخلی بلکه در عرصه بینالمللی آنطور که یکی از نهادهای معتبر بینالمللی ارزیابی کرده، یک صنعت سبز است. بنا به اعلام این نهاد بینالمللی ما جزو 15 شرکت بزرگ جهان در حوزه بهینهسازی انرژی هستیم.»
مرادعلیزاده تاکید کرد: «معتقدم این بزرگترین اتفاقی بود که در سال اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل انجام شد، بهطوریکه اثر آن در مجامع بینالمللی آشکار شد. اتفاقاتی که در حوزه انرژی روی داد باعث شد بنیاد جهانی انرژی، شرکت مس را بهعنوان یکی از اعضای هیأتمدیره خود انتخاب کند.»
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران در ادامه به شعار «اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال» که عنوان سال 1396 است اشاره کرد و گفت: «شرکت مس در حوزه تولید براساس برنامه درازمدتی که برای بخشهای تولید و توسعه طراحی کرده است، میتواند بر اشتغال در صنایع پاییندستی در سالهای آینده اثرگذار باشد. چراکه صنعت مس بهعنوان یک صنعت مادر، صنعتی گران است و بهازای هر فردی که در این صنعت مشغول به کار شود باید صدها میلیون تومان سرمایهگذاری صورت گیرد. بنابراین، صنایع پاییندستی مس باید فعال شوند و امیدواریم بخش خصوصی نیز در این حوزه وارد شود تا بتوانیم آثارش را در آینده هر چه بیشتر شاهد باشیم.»
مرادعلیزاده همچنین ادامه داد: «برنامهای که برای سال 1396 با توجه به رویکرد اقتصاد مقاومتی داریم، فعال کردن معادن کوچک است. حمایت ما از آنها به شکل خرید تضمینی محصول خواهد بود. با توجه به اینکه حدود 240 معدن کوچک فقط در استان کرمان وجود دارد و در دیگر استانها نیز از این معادن وجود دارد، ما پایلوتی را در کرمان برای فعال کردن معادن کوچک طراحی و اجرا کردهایم. پیشبینیمان این است که اگر این معادن کوچک فعال شوند، خواهند توانست بیش از 10-15هزار شغل ایجاد کنند.»
او تاکید کرد: «ایران به دلیل شرایط اقلیمی که دارد ناچار است مسیر توسعه صنعتی را طی کند و باید با استفاده از تمام پتانسیلهای سختافزاری و نرمافزاری که دارد این مسیر را هموار کند. شرکت مس نیز از این قاعده مستثنی نیست و تمام امکانات سختافزاری و نرمافزاری خود بهویژه نیروی انسانیاش را در این زمینه به کار خواهد گرفت. این نیروی انسانی در جایجای ایران در سونگون و سرچشمه و در بخشهای مختلف تغلیظ، ذوب، پالایشگاه و معدن سخت تلاش میکنند و جا دارد همین جا دست تکتک آنها را بفشارم و به آنها خسته نباشید، بگویم.»
بومیسازی در برابر تحریم
مدیر امور فروش و بازاریابی شرکت مس در ادامه این مستند به تحریمهای بینالمللی علیه برنامه هستهای ایران اشاره کرد و گفت: «نگاهی به مولفههای نشاتگرفته از تحریم، هزینهزا بودن آن را نشان میداد و به همین دلیل قیمت تمامشده محصول شرکت مس بالا میرفت. از همینرو باید هزینهها کنترل و مدیریت میشد تا به حد بهینه برسد.»
او ادامه داد: «در این راستا، ما در حوزه فروش قراردادهای بلندمدت را در دستور کار قرار دادیم تا بتوانیم شرکت مس را در حوزه امن فروش قرار دهیم. استراتژی دومی که در این زمینه پی گرفته شد که البته قبل از آن نیز وجود داشت اما در سالهای 1394 و 1395 جدیتر دنبال شد، بومیسازی و تامین تجهیزات و مواد از داخل کشور بود.»
سعید به دستاوردهای اتخاذ این دو استراتژی اشاره کرد و گفت: «نهایتاً جمیع این اقدامات باعث شد شرکت مس در سال 1395 فروشی دو برابر فروش سال 1394 داشته باشد و از فروش 3700 میلیارد تومان در سال 1394 به 7000 میلیارد تومان در سال 1395 برسد. جمعبندی همه این اقدامات بر سهام و EPS شرکت ملی صنایع مس ایران اثرگذار بوده و خوشبختانه امسال EPS شرکت هم نسبت به سال گذشته و هم نسبت به پیشبینیها رشد قابل توجهی داشته است.»
تاکتیک تامین مالی بهینه
مهدی مجدفر، معاون هماهنگی و دبیر کمیسیون معاملات شرکت مس نیز در همین زمینه گفت: «در حوزه مالی و اقتصادی که وظیفه اصلی آن تامین مالی است نیز اتفاقاتی برای کاهش قیمت تمامشده روی داد. ما در این بخش به دنبال این بودیم که همیشه هزینه پولی که به دست میآوردیم کاهش دهیم. ازآنجاکه ما شرکتی بورسی و صادرکننده هستیم، سعی کردهایم از تمام ابزارهای مالی به شکلی استفاده کنیم که قیمت تمامشده پولی که تامین میکنیم پایین باشد چراکه این پول در پروژههای توسعهای شرکت مس هزینه خواهد شد و از همین رو کاهش هزینههای تامین این پول منجر به کاهش قیمت محصول نهایی و پس از فروش باعث سودآوری میشود.»