حدود ٢١ بیمار مشکوک به تب کریمه کنگو در استان هرمزگان، مازندران، شیراز و کرمان شناسایی شده اند وزارت بهداشت: روند شیوع بیماری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته تفاوت چندانی نکرده است
تامین ۲۴/شمار مبتلایان به تب کریمه کنگو در حال افزایش است. درحالیکه تا اواخر هفته گذشته، تعداد مبتلایان به این بیماری ویروسی، ٣٠ مورد بود، حالا براساس آنچه رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت اعلام کرده، با اضافه شدن ٣ بیمار دیگر، تعداد مبتلایان به ٣٣ نفر رسید. این بیماری تاکنون سه قربانی هم داشته است؛ قربانیانی از شهرهای کرمانشاه، بندرعباس (یک قصاب) و اصفهان. مشکوکان به این بیماری پیش از این زن ١٩ ساله ای در بیمارستان نمازی شیراز، پنج نفر در شهرستان های بندرعباس، میناب و بندخمیر و رودان، بودند و حالا به این آمار باید شش مورد مشکوک در مازندران و ٩ مورد هم در کرمان اضافه کرد. سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی مازندران همین دیروز از وجود هشت مورد مشکوک در این استان خبر داد و گفته بود که بیماری دو مورد از این مبتلایان از سوی انستیتو پاستور تایید شد.
بیمارانی که در حال حاضر در بیمارستان های نوشهر و امام خمینی (ره) ساری تحت درمان هستند. از آن طرف هم سه روز پیش، مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی کرمان از وجود ٩ بیمار مشکوک به این بیماری در کرمان خبر داده بود. مهدی شفیعی، به ایرنا گفته بود که از ابتدای امسال تاکنون، یک فرد مبتلا به تب کریمه کنگو که دامدار بود و ٩ بیمار مشکوک به این بیماری در کرمان شناسایی شده اند:« بیمار مبتلا به تب کریمه کنگو در کرمان برای ادامه درمان به یزد منتقل شد.»
نخستینبار خبر ابتلا به این بیماری از زاهدان رسید. ١٩ کارگر یک کشتارگاه به این بیماری مبتلا شدند و آمار ابتلا به تب کریمه کنگو را به یکباره بالا بردند. نقص فنی در سردخانه کشتارگاه علت ابتلا به این بیماری اعلام شد.
اواخر هفته گذشته، در شرایطی که ماجرای تب کریمه کنگو، موضوع یکی از جلسهها در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس بود و آمارها حکایت از بالا رفتن موارد ابتلا به بیماری داشت، مسئولان وزارت بهداشت از «تحت کنترل بودن» این بیماری سخن گفتند با این توضیح: « این بیماری هرسال ٥٠ تا ١٠٠ نفر را مبتلا میکند» و این را اضافه کردند: «قصابان و دامداران و کسانی که بهطور مستقیم با ذبح دام در ارتباط هستند، بیشترین قربانیان این بیماری هستند.» ایرج حریرچی، قائممقام وزارت بهداشت اینها را گفته بود و حالا محمدمهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با اعلام خبر شناسایی سه مورد جدید و رسیدن آمارها به ٣٣ بیمار، این اطمینان خاطر را داد: «همه بیماران تحت درمان هستند.» در روزهای پایانی هفته گذشته، موارد مشکوک ابتلا به این بیماری شناسایی و با شروع درمان، ابتلا به تب کریمه کنگو در میان تعدادی از آنها محرز شد. افراد مشکوکی که یک زن ١٩ ساله در بیمارستان نمازی شیراز و دو نفر در مازندران و نوشهر در میانشان دیده میشوند.
حالا به گفته رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، هر دو بیمار مازندرانی وضع باثباتی پیدا کرده و رو به بهبود هستند: «نگرانیها در مورد هر دو نفر آنها رفع شده است.» اینها را گویا گفت و در واکنش به نگرانی مردم از شیوع این بیماری تأکید کرد: «وضع شیوع این بیماری در کشور در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته تفاوت چندانی نداشته است. شیوع این بیماری در این فصل از سال کاملا طبیعی است و هر ساله تقریبا همین تعداد به تب کریمه کنگو مبتلا میشوند و امسال حساسیتها و توجهات نسبت به این بیماری افزایش یافته است.»
تب کریمه کنگو هرسال درست در همین ماهها پیدایش میشود؛ بهار و تابستان: «تب کریمه کنگو عمدتا بیماری افرادی است که با دام سر و کار دارند و سایر افراد بیشتر بر حسب اتفاق به این بیماری مبتلا میشوند.» براساس اعلام این مسئول در وزارت بهداشت، افرادی که به صورت مستقیم با دام سر و کار دارند از طریق گزش کنهای که روی بدن دام قرار دارد، ممکن است به این بیماری مبتلا شوند اما در بیشتر موارد ابتلا، افراد بر اثر کنه آلوده گزیده شدهاند که قبلا روی بدن قرار داشته است و مواردی از ابتلا نیز در زمان ذبح یا تماس با احشا (اعضای داخلی بدن) و ترشحات و خون دام شناسایی شد.
حالا با افزایش نگرانی مردم، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت در ادامه هشدارها در هفتههای اخیر، از مردم خواست تا حتما گوشت را از محل مطمئن و مورد تأیید سازمان دامپزشکی کشور بخرند. به این نکته هم توجه داشته باشند زمانی که فرد بدون رعایت نکات بهداشتی اقدام به ذبح دام کند یا وقتی که دام در کنار خیابان به فروش رسیده و همان لحظه ذبح میشود، خطرات زیادی برای مردم ایجاد میشود.
به گفته گویا، دامی که ذبح میشود باید ۲۴ ساعت در شرایط ویژه و دمای یخچال نگهداری شود تا ویروس موجود در بدن، گوشت و احشا (اعضای داخلی بدن) دام از بین برود و قابل استفاده باشد که در غیر این صورت، فردی که بدن دام را تمیز یا گوشت آن را خُرد میکند، ممکن است بهطور سهوی آلوده و مبتلا به بیماری تب کریمه کنگو شود.
این مسئول در وزارت بهداشت برای چندمین بار تأکید کرد که این بیماری از طریق خوردن گوشت پخته و بهداشتی منتقل نمیشود: «برخلاف تصور بسیاری از افراد، این بیماری از طریق خوردن گوشت پخته و بهداشتی منتقل نمیشود و گوشت یا جگری که در شرایط مناسب بهداشتی نگهداری شده و خوب پخته شده باشد، امکان انتقال تب کریمه کنگو را به صفر میرساند.» گویا یکی از راههای پیشگیری از انتقال و ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو را اصلاح پشم گوسفندان در فاصله زمانی اندک اعلام کرد.
ویروستب کریمه کنگو ، ضعیف و شکننده است
بیماری «سی سی اچ اف» یا تب کریمه کنگو یک عفونت ویروسی است که میتواند در بدن بیشتر دامهای اهلی و برخی دامهای وحشی وجود داشته باشد. این بیماری در بدن دامها بدون علامت است و بیشتر مواقع توسط کنه منتقل میشود که همهگیری بالایی هم دارد. با این همه، براساس اعلام مدیرکل دفتر بهداشت و بیماریهای دامی سازمان دامپزشکی، ویروس تب کریمه کنگو بسیار ضعیف و شکننده است و با نگهداری ۲۴ساعته گوشت در سردخانه از بین میرود. داریوش جهانپیما این را گفت و ادامه داد: «این بیماری در فصل بهار و تابستان بهدلیل فعالیت عوامل منتقلکننده و مخزن این بیماری که کنهها هستند، شیوع پیدا میکند. این بیماری، بیماری بومی کشور است و انواع کنههایی که منتقلکننده بیماریها هستند در ایران وجود دارند؛ به همین دلیل میتوانیم بگوییم از دیرباز این بیماری وجود داشته اما با افزایش امکانات تشخیص این بیماری از سال ٧٨، تقریبا گزارشهای رسمی درگیری و ابتلای جمعیت انسانی به این بیماری خودش را نشان میدهد.»
او به روند سریع تشخیص و بیماریابی اشاره کرد: «این بیماری بهدلیل ویژگیهایی که دارد تا قبل از بروز علایم خونریزی در انسان قابل درمان است و از نظر تجهیز خوب، تعلیم خوب و قابلیت تشخیص بالا، با وجود ابتلای افراد متعدد در کشور و درمان سریع، تلفات انسانی پایینی را داریم.» او این توصیه را هم درباره مصرف احشای خوراکی دام میکند: «احشای خوراکی دام را باید در یخچال نگهداری و بعد استفاده کنیم، چون این ویروس در جگر بهمدت ٤٠ روز میتواند باقی بماند، بنابراین نگهداری آن در دمای یخچال بهمدت ٧٢ ساعت بهدلیل کاهش PH میتواند آن را از بین ببرد.»
تب ناگهانی، بدندرد، کوفتگی، ضعف، سردرد، درد شدید عضلات، بیاشتهایی، درد پشت حدقه چشم، ترس از نور، تهوع، استفراغ، گلو درد و دل درد، خونریزی در مخاط، خط زیر بغل، لثه، مجاری ادراری، روده، رحم، تغییرات خلق و خوی مثل بیقراری و افسردگی و بیحوصلگی و... علایمی است که در فرد مبتلا به تب کریمه کنگو دیده میشود. خونریزی در بدن انسان بین روزهای سوم تا ششم شروع میشود و کمکم شدت میگیرد.
منبع: روزنامه شهروند
تامین ۲۴دانستنی های تب کریمه کنگوقربانیان جدید تب کریمه