تامین ۲۴/وزارت بهداشت از آمادگی تمام بیمارستانها برای مواجهه با موارد احتمالی خبر داد. با وجود هشدارهای وزارت بهداشت و آموزشهای لازم برای پیشگیری از این بیماری، همچنان افرادی بدون مراقبتهای لازم برای خرید گوشت یا تماس با گوشت ذبحشده به این بیماری مبتلا میشوند؛ بهطوریکه براساس اعلام سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، از ابتدای امسال ٣١ نفر در کشور به این بیماری مبتلا شدهاند. امری که به گفته کارشناسان به دلیل مدرننبودن سیستم کشتارگاه و نبود کشتارگاههای صنعتی اتفاق افتاده است.
براساس گزارش روابطعمومی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، آخرین نمونه ابتلا به این بیماری نیز در این استان اتفاق افتاده است؛ بهطوریکه آمار موارد مشکوک به تب کریمه کنگو در این استان چهار مورد است. براساس این گزارش، از چهار مورد بستریشده در بیمارستان شهر اصفهان، تاکنون تنها نتایج آزمایشات دو مورد مثبت گزارش شده است. از دو مورد مثبت تب کریمه کنگو در این استان، یک مورد با پاسخ مطلوب به درمان از بیمارستان مرخص شد اما یک مورد فوت کرد. این فرد پیش از قطعیشدن پاسخ آزمایشات مربوط به تب کنگو فوت کرده بود و در نتیجه با رعایت مسائل بهداشتی و پیشگیری به خاک سپرده شد.
درحالحاضر مهمترین مشکلی که در مورد ابتلای این بیماری گفته میشود به دلیل فرهنگ نادرست استفاده و خرید گوشت است. مهمتر از آن بیاحتیاطی و تماس با دام در زمان کشتار گوشت که در بسیاری موارد موازین بهداشتی رعایت نمیشود. هشدارهای وزارت بهداشت و مراکز مربوطه در تمام این مدت درباره خرید و کشتار گوسفندان، عمدتا به کشتارگاهها بوده است. دکتر صادقی، متخصص بیماریها عفونی درباره بیماری تب کنگو توضیح میدهد: «این بیماری مشترک بین انسان و حیوان است که از طریق نیش کنه دیالوما بین جوندگان کوچک و پستانداران اتفاق میافتد». به گفته این پزشک متخصص بیماریهای عفونی، انسان به صورت تصادفی به تب کنگو مبتلا میشود. این اتفاق معمولا در کشتارگاهها به دلیل نزدیکی با دام آلوده و سپس در قصابیها ضمن انتقال گوشت و سپس در میان مردم به عنوان افرادی که گوشت ذبحشده را مصرف میکنند اتفاق میافتد. براساس گفتههای دکتر صادقی، بیماران مبتلا ممکن است دچار علائم اولیه بیماری مانند تهوع، سردرد، دردها عضلانی، دردهای استخوانی و در موارد پیشرفتهتر ممکن است دچار خونریزی داخلی شوند و نهایتا در صورت عدم فوت بیمار، او با درد و مشکلات زیادی مواجه است.
درباره انتقال ویروس، دکتر صادقی یکی از راههای انتقال این بیماری را نیش کنه عنوان میکند که امکان انتشار یا انتقال آن در سطح جامعه کمتر است و راه دیگر تماس با خون آلوده است، این خون آلوده ممکن است از طریق مخاطات که فاقد قدرت دفاعی است یا پوست آسیبدیده به ما برسد. به گفته او با توجه به اینکه بیماری جدی است، اما بیماری کاملا قابل پیشگیری است که با طریقه ذبح و طریقه نگهداری گوشت، میتوان از ابتلا به بیماری جلوگیری کرد.
وزارت بهداشت نیز در یک ماه گذشته، هشدارهای زیادی درباره خرید گوشت و راههای ابتلا به بیماری تب کنگو داده؛ به صورتیکه در موارد بسیار اعلام کرده است: از خوردن گوشت تازه ذبحشده امتناع کنید. در رستورانهای بینراهی غذا نخورید. از مصرف گوشت یا جگر نیمپز یا پختهنشده پرهیز کنید، در مورد نوع کشتار گوشت دقت کنید و از گوشتهایی که کشتار آنان از راههای غیرمجاز بوده است مصرف نکنید و بهتر است مدتی از خوردن دل و جگر پرهیز کنید.
براساس گزارش وزارت بهداشت این بیماری از گاو، گوسفند، خرگوش و حتی جوجهتیغی هم قابل انتقال است.
این درحالی است به گفته دکتر صادقی، پزشک بیماریهای عفونی، درحالحاضر دامداران، گلهدارها، دامپرورها، کشتارگاههای گوشت گوسفند و گاو و قصابها بیش از همه در معرض این بیماری هستند. البته در موارد ابتلا، وزارت بهداشت، مسئولان مربوطه یا دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تاکنون درباره اینکه چه تعداد از این مبتلایان از شهروندان عادی و چه تعداد از مشاغل مرتبط با محصولات دامی بودهاند، صحبتی نکردهاند. دکتر صادقی نیز با تأکید بر نحوه خرید و کشتار گوشت هشدار میدهد: «گوشت را حتما از قصابیهایی که گوشت را با مجوز و از سازمان نظامی پزشکی تحویل گرفته باشند، خریداری کنید؛ اگر در مواردی نیز مشکوک هستید که گوشت آلوده است یا خیر بهتر است از طریق فریزکردن گوشت یا نگهداری در دمای یک تا چهار درجه سانتیگراد، پس از خرید از عدم ابتلا به ویروس مطمئن شوید؛ زیرا در این شرایط ویروس از بین رفته است و گوشت قابل استفاده است. این بیماری اگرچه جدی است، اما با رعایت نکات ایمنی گوشت میتوان از آن پیشگیری کرد».