ایران با ۲۱ پله صعود در جدول جهانی سفر و گردشگری، در مقایسه با چهار سال گذشته، برای سومین سال پیاپی رتبه نخست در شاخص رقابتپذیری قیمت برای گردشگری را به دست آورده است. به این ترتیب ایران در فهرست کشورهای ارزان و مقرونبهصرفه برای سفر قرار گرفته است که برای گردشگران خارجی اهمیت زیادی دارد.
تامین ۲۴/ طبق رتبهبندی این مجمع در گزارش منتشرشده سال ۲۰۱۷، ایران با کسب 66/6 امتیاز در شاخص رقابتپذیری قیمت گردشگری، رتبه یک جهان را به دست آورده و جلوتر از کشورهایی چون مصر، مالزی، روسیه، ترکیه، عربستان، یونان، کانادا، اسپانیا، آمریکا، فرانسه و ایتالیا، که به ترتیب در جایگاههای بعدی بودند، قرار گرفته است.
شاخص رقابتپذیری هزینه گردشگری با سنجش مالیات بر بلیتها و هزینههای فرودگاهی، قیمت هتل براساس دلار آمریکا، شاخص برابری قدرت خرید، و میزان قیمت هر لیتر سوخت بر اساس سنت (هر ۱۰۰ سنت یک دلار)، این رتبهبندی را قائل شده است. هزینه همواره از اصلیترین مولفههای تعیینکننده سفر به شمار آمده و گردشگرانی از کشورهای مختلف اروپایی، آفریقایی و همچنین آمریکا و استرالیا که به ایران سفر کردهاند، آن را مقصد ارزانی ارزیابی کردهاند. این در حالی است که گامهای ایران پس از برجام برای بهبود زیرساختهای حملونقل و اقدامات بعدی در خرید هواپیما و نوسازی ناوگان ریلی و دریایی در پذیرش بیشتر گردشگران تاثیرگذار بوده است.
اگرچه برخی کارشناسان معتقدند هزینه تورهای گردشگری ایران در مقایسه با کشورهای همسایه بیشتر است و یا بخش حملونقل بهواسطه تحریمهای یک دهه گذشته با محدودیت و افزایش نرخ مواجه بوده که بیتاثیر در هزینه گردشگری نیست، اما گامهای ایران پس از برجام برای بهبود زیرساختهای حملونقل باعث شده رتبه ایران در این بخش طبق گزارش مجمع جهانی اقتصاد به ۸۹ برسد. کارشناسان میگویند اقدامات ایران در خرید هواپیما و نوسازی ناوگان ریلی و دریایی در تثبیت شاخص رقابتپذیری هزینه سفر و پذیرش بیشتر گردشگران تاثیرگذار خواهد بود.
مجمع جهانی اقتصاد از سال 89 رتبهبندی ایران از نظر رقابتپذیری در صنعت گردشگری را آغاز کرده است. در این سالها رتبه ایران از بین 140 کشور، یکصد و چهاردهم بود. اما در سال 93 یعنی یک سال پس از تشکیل دولت یازدهم، رتبه ایران به 93 رسید و در سالهای 94 تا 95 نیز رتبه ایران چهار پله صعود کرده است. فاصله گرفتن از اقتصاد تکمحصولی نفتی و ایجاد منابع متنوع برای درآمد اقتصادی ازجمله برنامههای دولت روحانی بود و توجه به صنعت گردشگری در چهار سال گذشته نقش مهمی در ارتقای جایگاه ایران و افزایش درآمدهای غیرنفتی داشته است.
باسم ترکاوی، مشاور ارشد اقتصادی و سرمایهگذاری که ایران را بهعنوان مقصدی برای سرمایهگذاری گردشگری مطالعه کرده، معتقد است تغییر دیپلماسی دولت ایران در چهار سال اخیر به نفع گردشگری، درآمدزایی و سرمایهگذاری بوده و میگوید: «وضعیت سیاسی نقش مهمی در صنعت گردشگری ایران داشته است. در سالهای اخیر تغییراتی آغاز شده اما چالشهایی همچنان دیده میشود، با این حال امید زیادی به آینده وجود دارد.» شرکت فوروارد کیز در آخرین گزارش خود در مورد صنعت گردشگری ایران مینویسد: «ایران در حال اثبات خود بهعنوان یک مقصد محبوب است و تعداد گردشگران از سراسر جهان در آن رو به افزایش است.» کارشناسان میگویند، دولت یازدهم با صدور ویزای ۹۰ روزه در ۱۰ فرودگاه بینالمللی برای اتباع ۱۹۰ کشور، روند ورود گردشگران خارجی به ایران را تسهیل کرده است. قراردادهای متعدد برای احداث هتلهای بینالمللی در ایران و احیای ناوگان حملونقل از دیگر اقداماتی است که به منظور افزایش انگیزه گردشگران خارجی برای سفر به ایران انجام میشود.
منبع: هفته نامه آتیه نو / گزارش مجمع جهانی اقتصاد
مطالب انتخاب شده از منابع خارجی الزاما بیانکننده دیدگاههای «آتیهنو» نیست
اقتصاد ایراناقتصاد گردشگریرشد اقتصادی ایرانگردشگری ایران