تامین ۲۴/کارنامه تجارت خارجی ایران در سال ۹۵ حجمی معادل ۸۷میلیارد و ۶۱۴میلیون دلار دارد که سهم صادرات از آن، ۴۳میلیارد و ۹۳۰میلیون دلار و واردات، ۴۳میلیارد و ۶۸۴میلیون دلار است.
کارنامه تجارت خارجی ایران در سال ۹۵ درحالی معدل کل را ۸۷میلیارد و ۶۱۴میلیون دلار ثبت کرده است که در آن، حجم صادرات ۴۳میلیارد و ۹۳۰میلیون دلار و واردات ۴۳میلیارد و ۶۸۴میلیون دلار بوده است. بر این اساس، امسال هم تراز تجاری ایران مثبت ثبت شده است.
همچنین مجموع تجارت خارجی ایران در سال ۱۳۹۵ به ۸۷میلیارد و ۶۱۴میلیون دلار رسید که این رقم نشان میدهد تجارت خارجی ایران در سال گذشته به اندازه ۳میلیارد و ۶۴۶میلیون دلار بزرگتر شده و تجار ایرانی ۴/۳۴درصد بیشتر از سال ۱۳۹۴ مبادلات تجاری با سایر کشورها انجام دادهاند. مجموع ارزش تجارت خارجی ایران در سال ۱۳۹۴ به میزان ۸۳میلیارد و ۹۶۸میلیون دلار بود. ارقام نشان میدهد که تجارت خارجی ایران برای دومینسال متوالی تراز بازرگانی مثبت را تجربه کرده و ارزش صادرات غیرنفتی ایران ۲۴۶میلیون دلار بیشتر از کل واردات کشورمان بوده است.
یکی دیگر از اتفاقات مثبت سال ٩٥ را میتوان افزایش حجم سرمایهگذاری کشورهای خارجی در کشور به ١٢ میلیارد دلار است. در این میان آلمان با ۳ میلیارد و ۹۶۲میلیون دلار سرمایهگذاری خارجی مصوب برای ۱۷ طرح جدید، در صدر کشورهای سرمایهگذار در ایران قرار دارد و پس از آن اسپانیا با سهمیلیارد و ۲۰۰میلیون دلار قرار گرفته است. این درحالی است که بنا بر آمار اعلامی وزارت امور اقتصادی و دارایی، بیشترین میزان جذب سرمایهگذاری خارجی تا قبل از حل موضوع هستهای ایران در دولت یازدهم، به سال ۲۰۱۲ میلادی بازمیگردد که رقمی نزدیک به ۴میلیارد و ۷۰۰میلیون دلار بود.
از واردات و صادرات سال ۹۵ چه خبر؟
رشد صادرات غیرنفتی ایران خبر خوش دیگری است که میتوان از عملکرد سال گذشته دولت داد. صادرات غیرنفتی در دوازدهماهه سال ۱۳۹۵ در مجموع به ۴۳میلیارد و ۹۳۰میلیون دلار رسید که این میزان در مقایسه با سال ۱۳۹۴به میزان ۳/۵۴درصد رشد داشته است. همچنین واردات ایران در سال ۱۳۹۵ به ۴۳میلیارد و ۶۸۴میلیون دلار رسید که در مقایسه با سال ۱۳۹۴ به میزان ۵/۱۶درصد رشد نشان میدهد. در سال گذشته وزن کالاهای وارداتی ایران در مجموع به ۳۳میلیون و ۳۹۹هزارتن رسید درحالیکه در این مدت ۱۲۹میلیون و ۶۴۸هزارتن انواع کالا صادر شد.سال گذشته بخش پتروشیمی در صادرات کارنامه خوبی داشت و در مجموع ارزش صادرات محصولات پتروشیمی ایران با ۹درصد افزایش به ۱۴میلیارد و ۳۴۰میلیون دلار رسید. ارزش صادرات محصولات پتروشیمی کشورمان در سال ۱۳۹۴ به میزان ۱۳میلیارد و ۱۳۴میلیون دلار بود. ارزش صادرات میعانات گازی هم در سال گذشته بهبود یافت و درواقع با ثبت بهترین عملکرد در سال گذشته ارزش صادرات این کالا با ۵۶درصد افزایش به ۷میلیارد و ۳۲۰میلیون دلار رسید، اما درخصوص صادرات سایر کالاها در مجموع شاهد کاهش ۱۰درصدی در صادرات بودیم.
اقلام عمده صادراتی کشورمان در سال ۱۳۹۵نیز به ترتیب شامل میعانات گازی به ارزش ۷میلیارد و ۳۲۰میلیون دلار، روغنهای سبک و فرآوردهها بهجز بنزین به ارزش ۲میلیارد و ۴۷۹میلیون دلار، گازهای طبیعی مایع شده به ارزش ۲میلیارد و ۷۹میلیون دلار، پروپان مایع شده به ارزش یکمیلیارد و ۲۲۲میلیون دلار و گازهای نفتی و هیدروکربورهای گازی شکل مایع شده به ارزش یکمیلیارد و ۲۰۴میلیون دلار بود. با این حال متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی کشورمان در سال ۱۳۹۵ به ۳۳۹دلار رسید و ۲۵درصد در مقایسه با سال ۱۳۹۴ کاهش یافت که این رقم نشاندهنده تمایل بیشتر صادرکنندگان ایرانی به خامفروشی است.
اقلام عمده وارداتی هم در سال ۱۳۹۵ شامل ذرت دامی به ارزش یکمیلیارد و ۴۱۳میلیون دلار، لوبیای سویا به ارزش ۹۰۹میلیون دلار، وسایل نقلیه موتوری با حجم سیلندر ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰سیسی به ارزش ۸۹۳میلیون دلار، قطعات منفصله جهت تولید خودرو سواری به ارزش ۷۸۲میلیون دلار و برنج به ارزش ۶۹۰میلیون دلار بود. با این حال متوسط ارزش هر تن کالای وارداتی در سال ۱۳۹۵به ۱۳۰۸ دلار رسید که در مقایسه با سال ۱۳۹۴ به میزان ۱۰/۶۶درصد افزایش داشت و این موضوع نشان میدهد تمایل تجار ایرانی به واردات کالاهایی با حجم کمتر و ارزش بیشتر در سال ۱۳۹۴ افزایش یافته است.
این درحالی است که عمدهترین خریداران کالاهای ایرانی در سال ۱۳۹۵ به ترتیب شامل چین به ارزش ۸میلیارد و ۳۷۷میلیون دلار و امارات متحده عربی با ۷میلیارد و ۴۳۶میلیون دلار بودند.
کشورهای عمده صادرکننده کالا به ایران هم در سال ۱۳۹۵ به ترتیب شامل چین با ۱۰میلیارد و ۷۵۳میلیون دلار، امارات متحده عربی با ۶میلیارد و ۴۰۷میلیون دلار و جمهوری کره با ۳میلیارد و ۴۶۰میلیون دلار بودند.