شستا بهعنوان یکی از بزرگترین مجموعههای اقتصادی کشور با داشتن بیش از ۱۷۰ شرکت و موسسه طبیعی است که شرکتهای زیرمجموعه خود را دستهبندی و شرکتهای حاضر در رشتههای همگون را تحت هلدینگهای مختلف اداره میکند.
تامین ۲۴/یکی از این هلدینگها، هلدینگ صنایع عمومی تامین است. مجموعهای که توانسته رشتههای صنایع غذایی، صنایع لوازمخانگی و صنایع را تحت مدیریت خود درآورد. این هلدینگ در نمایشگاه «صندوقهای بازنشستگی پیشران توسعه ملی» در مصلی تهران حضور خواهد داشت. در این راستا با دکتر سید هادی حسینی، مدیرعامل و عضو هیئتمدیره شرکت صنایع عمومی تامین، گفت و گو میکنیم.
جناب آقای حسینی، هلدینگ صنایع عمومی تامین در چه تاریخی تاسیس شده و اهداف سازمان تامیناجتماعی از تاسیس آن چه بوده است؟
این هلدینگ از سال 1382 کار خود را آغاز کرده است. درواقع هلدینگهای مجموعه تامیناجتماعی از همان سالها شروع به کار کردند. در ابتدا هلدینگی در حوزه صنایع غذایی بود که بخش کشاورزی و صنایع غذایی را پشتیبانی میکرد. از آن موقع شرکتهای شستا به شرکتهای تخصصی در رشتههای مختلف تبدیل شدند. بر همین اساس هلدینگ صنایع عمومی نیز تاسیس شد. وقتی شرکتها به حوزههای مختلف تقسیم میشدند، عدهای از آنها در چارچوب هیچکدام از هلدینگها قرار نمیگرفتند. بنابراین مجموعه کشاورزی، لوازمخانگی و سلولزی در زیرمجموعه هلدینگ صنایع عمومی قرار گرفتند.
هدف سازمان تامیناجتماعی و درواقع شستا از تاسیس چنین هلدینگی چه بود؟ فقط بحث مدیریت شرکتها مد نظر تصمیمگیران بوده یا هدف دیگری نیز دنبال میشده یا بحث غالب و هدف اصلی کوچکسازی تشکیلات بوده است.
مدیریت شرکتها قطعا یکی از برنامههای شستا بوده است. اما بحث دیگر همان مسئله کوچکسازی است. شستا شرکتهایی را که برای واگذاری به بخشهای مختلف اقتصاد کشور مد نظر دارد به هلدینگ صنایع عمومی تامین واگذار کرده و از این طریق، در صورت محرز شدن شرایط، این شرکتها واگذار میشوند. ما درواقع موظف به آمادهسازی شرکتها برای واگذاری هستیم.
برنامه شما واگذاری شرکتها به بخش خصوصی است؟
فرقی ندارد. ممکن است طرف متقاضی و خریدار دولت، نهاد عمومی و یا بخش خصوصی باشد. اما این درست است که دولت نه میخواهد و نه قانونا میتواند به دنبال خرید شرکتهای دولتی و عمومی باشد. ضمن اینکه باید تاکید کنم ما شرکت عمومی غیردولتی هستیم و شرکتها را آماده واگذاری در بورس یا به بخش خصوصی میکنیم.
از آن زمان چند شرکت در این مجموعه فعالیت کردهاند؟
حدودا 35 تا 40 شرکت در هلدینگ صنایع عمومی حضور داشتند که البته در طول این سالها تعدادی شرکت به مجموعه ما اضافه و تعدادی کم شده است. ممکن بود نهاد، مرکز یا دستگاهی تمایل داشته باشد به واگذاری شرکت خود به مجموعه صنایع عمومی تامین، درنتیجه این تعداد افزایش یافت. از سوی دیگر ممکن است شرکتهایی را هم ما فروخته باشیم که در زمره خارجشدگان از زیرمجموعه ما قرار میگیرند.
در حال حاضر اوضاع سوددهی شرکتها چگونه است؟ آیا عملکرد مجموعه را مثبت ارزیابی میکنید؟
به هر حال عملکرد بعضی از شرکتها درمجموع قابلقبول بوده و به سوددهی رسیدهاند. البته بعضی از آنها نیز سودآور نیستند که منشأ آن در وضعیت کلی اقتصاد کشور است که در رکود به سر میبرد. به هر حال تولید نسبت به 10 سال پیش وضعیت مشابهی ندارد و بنابراین نمیتوانیم انتظارات خود را چندان بالا نگه داریم. اما اگر بخواهم مثالی از شرکتهای سودده هلدینگ صنایع عمومی تامین بزنم، باید به بخش دامداری اشاره کنم. «فوکا» و «گلدشت» در اصفهان و «ملارد» در ملارد کرج ازجمله شرکتهای سودده ما هستند. اتفاقا امسال 10 درصد از سهام شرکت گلدشت را در بورس عرضه کردیم که با استقبال بسیار خوب فعالان بازار سرمایه مواجه شد.
شما از مزایای پسابرجام هم نفعی بردهاید؟
در حال حاضر با فرصتهای سرمایهگذاری مواجه هستیم که آنها را نتیجه برجام میدانیم. مراوداتمان با شرکتهای خارجی بیشتر شده و آنها به سرمایهگذاری در پروژههای داخلی ما علاقهمند هستند. شرکت «ژانگ فو» چین هلدینگ بزرگی است که در حوزه تولید لوله با هلدینگ صنایع عمومی تفاهمنامهای امضا کرده است. همین حالا در حال فعالیت در این پروژه در مرند هستیم. در مرند مجموعه کوچکی داشتیم که چینیها در گسترش آن به ما کمک میکنند. میدانیم که آب سرمایهای ملی است و حفظ و بهرهبرداری درست از آن، اهمیت فوقالعاده زیادی دارد. از همین رو باید به فکر افزایش توان کشور در نگهداری از این سرمایه ملی باشیم. در پروژه مرند این هدفگذاری در نظر گرفته شده است. علاوه بر این پروژه، شرکتهایی از کشورهای ایتالیا و کرهجنوبی هم برای مشارکت در پروژههای ما اعلام آمادگی کردهاند. لوازمخانگی و صنایع دیگر ازجمله پروژههای قابلبررسی پیشنهادی ما هستند.
در این مدت چه دستاوردهایی داشتهاید؟ دستاوردهایی که در نمایشگاه آنها را عرضه خواهید کرد.
در حوزههای لوازمخانگی، شیر، گوشت و تولید لوله عملکرد مثبت و پیشرفتهایی داشتهایم که میتوانیم آنها را به بازدیدکنندگان نشان دهیم. به طور مثال، شرکت تولیدکننده لوازمخانگی پارس را داریم که تا دو سال پیش در زیاندهی بوده است. ما با اصلاح خط تولیدش توانستیم آن را به مرحلهای از تولید برسانیم که با استقبال مردم و مصرفکنندگان روبهرو شود. مردم نسبت به این برند ذهنیت مثبتی دارند، درنتیجه میتواند عملکرد گذشته و سالهای دور خود را تکرار کند. این شرکت در حال حاضر یخچال، کولر، فریزر، جاروبرقی و... تولید میکند. در حوزه فرآوردههای دامی نیز پروژههایی را در دست اجرا داریم که موجب اشتغالزایی، تامین امنیت غذایی کشور و افزایش تولید گوشت و شیر میشوند. در مطالعهای که انجام دادهایم پی بردیم که میتوان ظرفیت تولید شیر 11 استان کشور را از 500 تن به یک میلیون تن افزایش دهیم. 450 شرکت دامپروری و کشاورزی طی سالهای 80 تا 88 تاسیس شدهاند که متاسفانه تقریبا هیچکدام به سرانجام نرسیده است. تصمیم داریم این شرکتها را دوباره احیا کنیم.