
شکاف درآمدی، پشت پرده برگزیت و پیروزی ترامپ!
به گزارش مجمع جهانی اقتصاد (WEF)، شکاف درآمدی در پشت پرده همه پرسیِ برگزیت(رای به خروج انگلستان از اتحادیه اروپا) و پیروزی دونالد ترامپ قرار دارد.
به گزارش مجمع جهانی اقتصاد (WEF)، شکاف درآمدی در پشت پرده همه پرسیِ برگزیت(رای به خروج انگلستان از اتحادیه اروپا) و پیروزی دونالد ترامپ قرار دارد.
ترجمه: آزاده شعبانی
منبع: گاردین
تامین ۲۴/ به گزارش مجمع جهانی اقتصاد (WEF)، شکاف درآمدی در پشت پرده همه پرسیِ برگزیت(رای به خروج انگلستان از اتحادیه اروپا) و پیروزی دونالد ترامپ قرار دارد.
مجمع جهانی اقتصاد اعلام کرد: افزایش نابرابری درآمدی و دوقطبی شدن جوامع، خطرات زیادی برای اقتصاد جهان در سال 2017 به وجود خواهد آورد و اگر اقدامات فوری صورت نگیرد، می تواند منجر به تضعیف فرآیند جهانی شدن شود.
پیش از برگزاری اجلاس سالیانه داووس در هفته گذشته، مجمع جهانی اقتصاد اعلام کرد که شکاف میان فقیر و غنی، پشت سرِ همه پرسی برگزیت(رای به خروج انگلستان از اتحادیه ی اروپا) و پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا قرار دارد.
مجمع جهانی اقتصاد همچنین هشدار داد که تهدیدات جدیدی برای انسجام و همبستگی اجتماعی از جانب انقلاب هوش مصنوعی و رباتیک پدید آمده است. این مجمع همچنین اعلام کرد که سرمایه داری به اصلاحات اساسی برای مواجهه با خشم عمومی، نیازمند است.
بنا به گزارش سالیانه مجمع جهانی اقتصاد درباره خطرات جهانی که از نتایج پژوهش های 700 کارشناس حاصل شده است، افزایش اختلاف و شکاف دارایی ها و ثروت افراد، گسترش دو قطبی شدنِ بخش های مختلف جامعه، منجر به رتبه بندی انسان ها شده است و طی دهه آینده، ساختار جهان را تغییر خواهد داد.
تغییرات آب و هوایی، یکی از مهم ترین خطراتی است که در این گزارش مطرح شده است و در گزارش مجمع جهانی اقتصاد، نگرانی های زیست محیطی، برجسته تر از قبل شده است.
مراسم تحلیف ترامپ در 20 ژانویه تقریبا همزمان با برگزاری اجلاس داووس در هفته بعد از آن بود و موسس مجمع جهانی اقتصاد،«کلاوس شواب» در این اجلاس گفت: 2017، موقعیت بسیاری حساسی برای جامعه ی جهانی خواهد داشت.
وی افزود: تهدیداتِ همکاری های کمتر و ایزوله و منفردتر شدن جوامع، شرایطی را برای پدید آمدنِ خطرات جهانی فراهم می آورد.
مجمع جهانی اقتصاد همچنین اعلام کرد: جو در حال رشدی که برضد ایجاد پوپولیسم بود و با هدف دستیابی به رشد اقتصادی پدید آمده بود، دیگر برای جوامع منکسر کافی نیست و اکنون اصلاحاتی بنیانی در ساختار سرمایه داری مورد نیاز است.
در گزارش خطرات جهانی این مجمع آمده است که برگزیت، نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و شکست رفراندومی که به «ماتئو رنتسی» نخست وزیر پیشین ایتالیا، در ماه گذشته تحمیل شد، بدین معناست که در حال حاضر برای بخش عمده ای از مردم جهان این سوال پیش آمده است که آیا غرب به نقطه اوج خود رسیده است و اکنون باید به اقداماتی بر ضد فرایند جهانی سازی، مبادرت کند.
«دنی رودریک»، اقتصاددان امریکایی، عبارتِ«مخمصه ی سه راهیِ جهانی شدن» را ابداع کرد و این ایده را مطرح کرد که کشورها نمی توانند هم دموکراسی، هم حاکمیت ملی و هم جهانی سازی را داشته باشند و آنها تنها می توانند از این 3 گزینه ، دو انتخاب داشته باشند.
مجمع جهانی اقتصاد اعلام کرد که رویدادهای اخیر در اروپا و امریکا، منجر به آن شده است که اشتیاقی برای ایجاد توازن مجدد میان دموکراسی و حاکمیت ملی به وجود آید.
مجمع جهانی اقتصاد همچنین اعلام کرد که پیش از این و بیش از دو دهه به خطرات افزایش نابرابری و تضاد سیاسی در جامعه اشاره شده بود، اما روند بهبود این وضعیت از زمان رکود اقتصادی در سال 2008 ، شکاف درآمدی را در میان کشورها تعمیق کرده است.
اقدامات ضروری همچون «تسهیل کمی یا تسهیل سیاست های پولی» (quantitative easing) که به معنای عرضه پول توسط بانک مرکزی است، به ویژگی دائمیِ سیاست های اقتصادی تبدیل شده و میزان نابرابری در جوامع را به وسیله ی افزایش سود و منافعِ افرادی که دارای منابع مادی زیادی هستند، تشدید کرده بود.
در این گزارش همچنین آمده است که روند افزایش میزان نارضایتی مردم، به ویژه در سال 2016 افزایش یافته است و این نارضایتی ها، در رفراندوم انگلستان و پیروزی دونالد ترامپ بر هیلاری کلینتون در انتخابات آمریکا، نمود آشکاری داشته است.
«مارگارتا درزینیک-هانوز» (رییس بخش خطرات و رقابت های جهانی در مجمع جهانی اقتصاد)،گفت: «اقدامات فوری برای غلبه بر اختلافات سیاسی و ایدئولوژیک مورد نیاز است و برای حل و فصل چالش های مهم، باید با یکدیگر همکاری کنیم.»
حرکت های اعتراضی در سال 2016 به سوی تغییرات آب و هوایی سوق یافت و حاکی از آن است که اقدامات جمعی در سطوح بین المللی منجر به اصلاح مجدد معضلات و مشکلات بین المللی می شود.
این گزارش همچنین هشدار داده است که جامعه همگام با تغییرات تکنولوژیکی پیش نرفته است و فن آوری های نوظهور همچون هوش مصنوعی و رباتیک علی رغم اینکه مزایای بالقوه زیادی دارند همچنین خطرات زیادی را نیز به همراه آورده اند.
فناوری ها، همواره هم به وجود آورنده مشاغل و هم از بین برنده آنها بوده اند، اما شواهد حاکی از آن است که امروزه تاثیر تکنولوژی ها بیشتر در از بین بردن مشاغل بوده است؛ در این گزارش آمده است که در حال حاضر تنها 5 دهم درصد از نیروی کار آمریکا از سال 2000 تا کنون در مشاغلی که به واسطه تکنولوژی های جدید پدید آمده اند، به خدمت گرفته شدند، در حالی که در دهه 1980، این میزان مشاغل صنعتی تقریبا 8 درصد بوده است.
تغییرات تکنولوژیکی همچنین در حال تغییر توزیع درآمد از کارگران به سرمایه داران است. به گزارش سازمان همکاری و توسعه ی اقتصادی(OECD)، بیش از 80 درصد کاهش سهم کارگران از درآمدهای ملی، بین سال های 1980 و 2007، ناشی از تاثیرات تکنولوژی بوده است.