هشتاد و هفتمین شماره « آتیه نو»، هفته نامه تخصصی بیمه های اجتماعی در ایران با مجموعه مطالبی در خصوص مصوبات اخیر مجلس شورای اسلامی مبنی بر جدا شدن بیمه سلامت ایرانیان از وزارت رفاه و الحاق آن به وزارت بهداشت، حذف دفترچه در بیمارستان های تامین اجتماعی و دیگر موضوعات مرتبط با حوزه های رفاه و تامین اجتماعی، صبح امروز یکشنبه ۱۹ دی ماه ۱۳۹۵ منتشر شد.
تامین۲۴/ داستان جلد این شماره از «آتیه نو» با عنوان «جدایی ناموزون» به تبعات جدایی بیمه سلامت از نظام یکپارچه بیمه درمان اختصاص دارد.
بیشتر شدن مشمولان بخشودگی جرائم بیمهای!
حمایت از بخش تولید و تشویق کارفرمایان برای گسترش فعالیتهایشان، از نظر کارشناسان اقتصادی یکی از مهمترین راهکارهایی است که باید در دستور کار همه نهادها و سازمانهای کشور قرار بگیرد تا با به حرکت درآمدن چرخهای تولیدی، فراهم شدن زمینههای لازم برای حرکت در مسیر رشد و شکوفایی اقتصادی کشورمان را شاهد باشیم. در سالهای گذشته فشار ناشی از تحریمهای بینالمللی و سختتر شدن دسترسی تولیدکنندگان به ماشینآلات و فناوریهای روز و مواد اولیه از یکسو و افزایش تنگناهای مالی از سوی دیگر، قدرت تولید کشور را بهشدت تضعیف کرده بود و شاهد تعطیلی بیش از 2 هزار بنگاه صنعتی بزرگ و کوچک در کشور بودیم. یکی از سیاستهای اساسی دولت یازدهم از زمان روی کار آمدن رفع مشکلات ریز و درشت پیش پای تولیدکنندگان بوده و هست و با گشایشهای انجامشده در صحنههای بینالمللی به اذعان بسیاری از کارشناسان و فعالان صنعتی و خدماتی و همچنین ارزیابی نهادهای بینالمللی فضای کسب و کار کشور، روند بهبودی را در پیش گرفته است. در چنین شرایطی به باور کارشناسان اقتصادی، در دستور کار قرار گرفتن حمایتهای تشویقی از سوی سازمانهای مختلف میتواند به این روند بهبودی سرعت بدهد و اقدام اخیر سازمان تامیناجتماعی در راستای بخشودگی جرائم کارفرمایان از جمله این حمایتهای سازنده به حساب میآید. اولین گزارش شماره اخیر هفته نامه آتیه نو به بازتاب اقدام سازمان تامیناجتماعی در بخشودگی جریمه کارفرمایان خوشحساب اختصاص دارد.
ادغام، درمان مشکلات نظام سلامت نیست
هر قدر نمایندگان به پایان بررسی و ارزیابی خود از لایحه برنامه ششم توسعه در صحن علنی نزدیکتر میشوند، بیم و امیدهای کارگران به تصمیمات احتمالی آنها نیز بیشتر و بیشتر میشود. نمایندگان در جلسات متعدد صبح و عصر ماده به ماده و تبصره به تبصره جلو میروند و تکالیف دولت در حوزههای مختلف سیاسی، اجتماعی و اقتصادی را تعیین میکنند. برای کارگران اما این روزها نفسگیرتر از گذشته است. زمزمههای ادغام بخش درمان سازمان تامیناجتماعی و منابع مالی آن در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و یا آنچه به تجمیع بیمهها شهره شده، مدتهاست شنیده میشود. این ایده، ابتدا در کمیسیون تلفیق رأی نیاورد، بعدها با ادبیات متفاوتی در قالب وزارتخانه رفاه و سلامت مطرح شد و دست آخر هم در ماده 86 لایحه برنامه به صحن علنی رفت. در تمام این مدت نه سازمان تامیناجتماعی از مواضع خود کوتاه آمد و نه وزارت بهداشت نسخه شفابخش طرح تحول نظام سلامت را در جای دیگری غیر از سازمانهای بیمهگر جستجو کرد. حالا سومین پرده از نمایش تلاش برای تجمیع بیمهها و یا حفظ استقلال تامیناجتماعی درحال پیگیری است. در مقابل نیز کارگران و دیگر فعالان حوزه رفاه و تامیناجتماعی یکصدا با این طرح و یا طرحهای مشابه، که به نظر آنها با روح اصول قانون اساسی و برخی دیگر از اسناد و قوانین بالادستی تناقض دارد و دستاندازی به حاصل دسترنج سالهای طولانی زندگی آنهاست، مخالفت کردهاند.
انتظارات جامعه کارگری از خانه ملت
روز سه شنبه هفته گذشته کارگران در مقابل مجلس شورای اسلامی تجمع کرده و خواسته های خود را فریاد زدند. روایت میدانی از تجمع کارگران مقابل مجلس در شماره اخیر هفته نامه آتیه نو منعکس شده است.
تجمیع بیمهها، مصداق بیعدالتی است
در شرایطی که اختلافات کارشناسی دو وزارتخانه کلیدی دولت یازدهم بر سر نحوه مشارکت سازمانهای بیمهگر در طرح تحول نظام سلامت ادامه دارد، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی هفته گذشته در برنامهای تلویزیونی خبر جداسازی حساب درمان تامیناجتماعی را تایید کرد و گفت که ابلاغیه دستور رئیسجمهوری را صادر کرده است. علی ربیعی در عین حال وجود اختلافات میان وزارتخانه متبوع خود و وزارت بهداشت بر سر چگونگی هزینهکرد حقبیمه درمان کارگران تامیناجتماعی را رد کرد و گفت: در دولت هر بحثی هست برای بهتر شدن امور است. وی با بیان اینکه در سیاستهای کلی برنامه ششم بر جدا ناپذیری بیمه درمان و بیمه اجتماعی تاکید شده گفت: تجمیع بیمهها مسئله عمده کشور نیست. ما به منافع بلندمدت بیمهشدگان تامیناجتماعی نگاه میکنیم. مشروح سخنان وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی را در دو برنامه تلویزیونی و دفاع وی از عملکرد بیمهها در طرح تحول نظام سلامت را در این شماره آتیه نو بخوانید.
معنای تولیت، در اختیار داشتن همه منابع نیست!
در شماره 87 آتیه نو فرصتها و چالشهای مصوبات اخیر مجلس در حوزه سلامت بررسی شده است. در مقدمه این گزارش آمده است: هفته گذشته را باید هفته سرنوشتساز نظام سلامت دانست. بر اساس مصوبه اخیر مجلس، سازمان بیمه سلامت به وزارت بهداشت منتقل شد و شورای عالی بیمه در وزارت رفاه ماند. همچنین نمایندگان مجلس در جلسات بررسی موضوع سلامت در برنامه ششم توسعه به این نتیجه رسیدند که مرکز حوادث و فوریتهای پزشکی، ارتقای اداری پیدا کند و به سازمان تبدیل شود. از سوی دیگر، نمایندگان با استثنا شدن پزشکان مناطق محروم از قانون «ممنوعیت فعالیت همزمان پزشکان در بخش دولتی و خصوصی» موافقت نکردند تا همچنان پزشک موظف باشد که فقط یا در بخش دولتی یا در بخش خصوصی کار کند. مجموع مصوبات اخیر، راه جدیدی را پیش پای نظام سلامت قرار میدهد که میتواند کل ساختار بهداشت و درمان کشور را دگرگون کند. از همه مهمتر اینکه اگر سازمان بیمه سلامت به وزارت بهداشت منتقل شود، بازگشت تاریخی به برههای است که بیمهها در اختیار وزارت بهداشت قرار داشتند. در اوایل دهه ۱۳۸۰، بعد از آنکه حدود دو دهه سازمانهای بیمهگر زیر نظر وزارت بهداشت قرار داشتند، در نهایت به دلیل تناقض ساختاری و بروز مشکلات گسترده در حوزه بهداشت و درمان مردم، تصمیم گرفته شد که بیمهها از وزارت بهداشت جدا شوند. حال باید دید تجربه دوباره تصمیمی که حدود دو دهه پیش نتایجش معلوم شده و حسابش را پس داده است، چطور میتواند به نفع بیماران تمام شود؟
حمایت 10 هزار میلیارد تومانی از اصناف
آتیهنو از جزئیات بسته حمایت از 100 هزار بنگاه کوچک و متوسط صنفی کشور گزارش میدهد: اول صنایع و حالا اصناف. دولت که از ابتدای سال جاری هدف خروج از رکود اقتصادی را دنبال کرده است، با روشهای مختلفی تامین مالی صنایع کوچک و متوسط را دنبال کرده بلکه راهی برای رونق اقتصادی کشور و افزایش نرخ اشتغال پیدا شود. برنامهریزی دولت طوری است که در ابتدا صنایع کوچک و متوسط کشور از 16 هزار میلیارد تومان تسهیلات استفاده کنند و در مرحله بعد، و بنا به پیشنهاد اتاق اصناف ایران، به اصناف کشور نیز تسهیلات تزریق شود. پیشنهادی که یک ماه پیش به دولت رفته اما فعلا تصویب نشده است. گرچه معاون اول رئیسجمهور و قائممقام جدید وزیر صنعت نسبت به آن نظر مساعدی دارند. این تسهیلات قرار است در مرحله اول به پنج صنعت منتخب و پیشران در صادرات غیرنفتی در قالب 10 هزار میلیارد تومان پرداخت شود.
اعزام نیروی کار به پرکششترین اقتصاد اروپا
ایران میخواهد به ایرلند نیروی کار بفرستد. هرچند عدهای انتقاد میکنند که چرا باید نیروی کار ما به خارج از کشور گسیل شود. میگویند این افراد سرمایههای انسانی کشور هستند و در صورت خروج از کشور، تمام پولهایی که صرف تحصیل و پرورش آنها شده، ممکن است به باد رود. اما نکته اینجاست که در تمام 10 سال گذشته، دانشگاههای کشور نیروی تحصیلکرده به بازار کار پمپاژ کردهاند و دولت هر قدر هم اشتغالزایی داشته باشد، با این حجم از نیروی کار، راه به جایی نمیبرد. علاوه بر این، کشور در رکود به سر میبرد و نمیتوان برای افزایش ناگهانی نرخ اشتغال در اقتصاد ایران راهحلی معجزهآسا پیشنهاد و اجرا کرد. بنابراین یکی از راهکارهای اقتصادی که برخی کشورها در پی میگیرند، گسیل نیروی کار به خارج از کشور است. از یک سو، سر ریز نیروی کار اقتصاد ایران کاهش مییابد، از سوی دیگر کشوری مثل ایرلند که جویای نیروی کار است، اشباع میشود. به این ترتیب مزیتی دوسویه میان دو اقتصاد آسیایی و اروپایی ایجاد میشود. در گزارش این شماره آتیه نو، علاوه بر اشاره به چند و چون قرارداد جدید ایران و ایرلند در جهت تزریق نیروی کار به این کشور اروپایی، وضعیت اقتصادی ایرلند با نگاهی به آمارهای دو پایگاه تحلیلگر اقتصادی بررسی میشود.
هر رایانه یک تعمیرکار
گزارشی از شغلی که این روزها مشتریان زیادی دارد در صفحه مهارت شماره اخیر آتیه نو درج شده است. در این گزارش آمده است: هنگ کردن و چندین بار خاموش و روشن کردن کامپیوتر و آخر سر با تعمیرکار آشنای محل تماس گرفتن، رویه بسیاری از خانوادههای ایرانی در سالهایی است که استفاده از کامپیوتر خانگی و داشتن لپتاپی در کولهپشتی به جزو جداییناپذیر زندگی آنهاتبدیل شده است. رواج این وسایل راهی پیش پای افرادی گذاشته که میخواهند با مهارتآموزی به درآمدزایی برسند. مهارتی که در این شماره قصد معرفی سازوکارها و کموکیفش را داریم، تعمیر و نگهداری کامپیوترهای خانگی، لپتاپ و... است. برای یادگیری این شغل پردرآمد باید آموزشهایی را در آموزشگاهها، کلاسهای خصوصی و مراکز فنیوحرفهای سپری کرد که در این گزارش بهتفصیل آنها را شرح میدهیم.
کسادی، مشتری دستبهنقد خیاطهای لالهزار
لالهزار بود و راسته خیاطهایش. جوانهای خوشلباس دیروزی آقارضا نامی را از یاد نمیبرند. خیاط خوشدستی که تا قیچیاش به تن پارچهها میخورد معجزهای راه میافتاد. نه یک میلیمتر کمتر و نه یک میلیمتر بیشتر. کت و شلوار و پیراهنها را چنان اندازه و خوشدوخت از کار در میآورد که انگار همین حالا از یکی از مغازههای شانزلیزه پاریس خریدهای. پدر آقارضا نامی در نوزادی او فوت کرد و مادرش دستتنها او را از آبوگل درآورد. زن بعد از فوت شوهرش، رضای سهساله را به بغل گرفت و با خودش به تهران آورد و با خانوادهای متمول آشنا شد. آشپزیاش خوب بود و به امور اهالی خانه رسیدگی میکرد. رضای کوچک در کنار مادرش بزرگ میشد تا اینکه سیکلش را گرفت. قرار شد برای یاد گرفتن خیاطی به یکی از خیاطخانههای لالهزار برود. روزها مغازه را آبوجارو، پارچههای مردم را در قفسهها جابهجا و لباسها را تن مشتریها میکرد ...
همه مزایا و خدمات بعد از بازنشستگی
مسائل و موضوع های پس از بازنشستگی از جمله مباحثی است که کمتر به آن پرداخته شده است. در این شماره، مشاور آتیه نو از جنبههای مختلف و در سه بخش «بازنشستگی و اشتغال مجدد، همسانسازی حقوق بازنشستگی و مزایا و خدمات رفاهی پس از بازنشستگی» به این موضوع پرداخته است.
چین جایگاه دوم بیمه عمر را کسب خواهد کرد
یکی از شاخصهای توسعهیافتگی و رفاه در کشورها، میزان استفاده مردم آن کشور از بیمههای عمر و مستمریها و ضریب نفوذ آن است. نخستین شرکت بیمه عمر در سال 1762 در انگلیس آغاز به کار کرد و پس از آن شرکتهای متعددی در آمریکا و اروپا تاسیس شدند. پس از جنگ جهانی دوم با سرعت قابلتوجهی، بر تعداد شرکتهایی که به طور تخصصی به فروش بیمه عمر میپرداختند، افزوده شد. چنانکه هماکنون 2 هزار شرکت بیمه در آمریکا به طور اختصاصی مشغول عرضه اینگونه بیمهنامه هستند و در سایر نقاط دنیا نیز روند رشد قابلتوجه است. همچنین بیمههای عمر هماکنون بخش عمدهای از حقبیمههای پرداختی در جهان را تشکیل میدهند. در آخرین گزارش منتشرشده از گروه بیمه «ویلیز ری» آمده است که برای اینکه تمامی مردم جهان تحت پوشش بیمه عمر قرار بگیرند، رقمی بالغ بر 190 هزار میلیارد دلار سرمایه لازم است.
دیگر عناوین شماره 87 آتیه نو:
بازتولید بحران صندوق ها
حمایت 10 هزار میلیارد تومانی از اصناف
نسخه الکترونیک، نماد پیشتازی در فناوری اطلاعات
کالایی تر شدن خدمات درمانی!
زیان های دوپارگی در بیمه های درمان
بدهی های بیمه سلامت پابرجاست
انتقال بیمه سلامت، خلاف سیاست های کلی نظام سلامت
تسهیلات وزارت صنعت، دوای درد واحدهای تولیدی
تسهیلات را خرج تجهیز خط تولید کنیم
تامین اجتماعی، پیشتاز گفتمان اقتصاد مقاومتی
نوجوانی هایی که به خشت زنی می گذرد
خوشحالی در گذر زمان
و ...
سازمان تامین اجتماعیموسسه فرهنگی و هنری آهنگ آیتههفته نامه آتیه نو