سید حسن قاضیزاده هاشمی: وزیر دولت دوازدهم نخواهم بود
سید حسن قاضیزاده هاشمی: وزیر دولت دوازدهم نخواهم بود
چند ماه بیشتر از خدمت ما باقی نمانده است. بنده همیشه پایبند به صحبتهایم هستم، بنابراین وزیر بهداشت دولت دوازدهم نخواهم بود ولی تمام برنامههای وزارت بهداشت را تکمیل شده تحویل وزیر بعدی میدهم.
تامین ۲۴/ وزیر بهداشت آخرین حرفهایش را زد. آخرین حرفهای غیر سیاسیترین وزیر کابینه یازدهم چه جملاتی میتواند باشد؟ «چند ماه بیشتر از خدمت ما باقی نمانده است. بنده همیشه پایبند به صحبتهایم هستم، بنابراین وزیر بهداشت دولت دوازدهم نخواهم بود ولی تمام برنامههای وزارت بهداشت را تکمیل شده تحویل وزیر بعدی میدهم.»
سید حسن قاضیزاده هاشمی که تا پیش از خرداد سال ٩٢ و برگزاری انتخابات یازدهم ریاستجمهوری، چهرهای ناآشنا بود، جز برای تعداد معدودی از مدیران سابق وزارت بهداشت که سابقه همکاری داشتند، یا مراجعان کلینیک فوقتخصصی نور که سلامت چشمهایشان را مدیون او بودند. به اصرار رییسجمهوری وارد کارزار سیاست شد؛ کارزاری که در این سه سال هم خوشایندش نبود و اگر مجموع گفتههای وزیر بهداشت را کنار هم بگذاریم، وزن تاکیدها و هشدارها و یادآوریها در مورد کیفیت زندگی ایرانیها به جملاتی که رنگ و بوی سیاسی داشت میچربد. در این سه سال گاهی هم به سبب مسوولیتهای پیشین در جهاد سازندگی و عرصه دفاع مقدس، یادی از همرزمان شهید و درگذشته و پیشکسوتان پزشکی داشت اما جملاتی که چهره سیاسی به خود گرفت، اغلب در مقابل انتقادها و اختلافها ابراز شد. انتقادهای فعالان قدیم و جدید عرصه سلامت و فضاهای مرتبط یا مخالفتهایی که به زعم وزیر بهداشت، بیش از آنکه انتقادهایی از سر دلسوزی باشد، تلاشی بود برای زمین زدن دولت آن هم از سوی افرادی که قرار بود یاران انقلاب باشند. جملهای که در این مدت و به خصوص در یک سال گذشته، بیش از همه از قاضیزاده هاشمی شنیده شد، نگرانی وی از مرگ اخلاق بود. این نگرانی هم از این جهت ابراز میشد که مخالفتها و انتقادها رنگ تلاش برای حل مشکل نداشت بلکه به زیر سوال بردن هویت و جایگاه فردی وزیر بهداشت و همکارانش تغییر مسیر داده بود. تا انتخابات ریاستجمهوری دوازدهم کمتر از ٧ ماه باقیمانده و پنجشنبه که وزیر بهداشت به نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها آمد آخرین حضور رسانهای او در این سطح و حجم بود. چشم پزشک خراسانی، روز پنجشنبه در جمع دهها خبرنگار جملاتی گفت که ماحصلش را باید به منتفی بودن حضور این فوقتخصص جراحی قرنیه در دولت دوازدهم تعبیر کرد.
نگران نیستم
خبرنگاران گزارش دادند که وزیر بهداشت در بازدید از غرفه برخی رسانهها و نشست خبری خود در صحن نمایشگاه مطبوعات در واکنش به اظهارات رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس درباره لزوم تغییرات در وزارت بهداشت گفته است: «من نباید پاسخگوی اظهارات دیگران باشم. دیگران هم نباید برای حوزه سلامت حاشیه درست کنند. ما هم باید از حاشیهها به دور باشیم تا بتوانیم در مسیر خدمت به مردم گام برداریم. اجرای طرح تحول سلامت با قوت ادامه پیدا خواهد کرد و من هم نگران برکناری از وزارت بهداشت نیستم.»
وی همچنین درباره علت اجرا نشدن قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری که ٨ سال قبل در مجلس تصویب شد، گفته است: «اگر آن زمان برای اجرای این قانون اعتبار میدیدند حالا مشکل اجرای تعرفههای پرستاری را نداشتند. دلیل اجرا نشدن این قانون این است که مجلس برای آن اعتباری پیش بینی نکرده است. پرستاران باید سراغ مجلس بروند و از نمایندگان بخواهند برای اجرای قانون تعرفهگذاری در سال ۹۶ اعتبار تخصیص داده شود چون آرزوی وزارت بهداشت این است که همه پرستاران از شرایط معیشتی مناسبی برخوردار شوند. مجلس قوانین زیادی تصویب کرده اما در برنامههای سوم، چهارم و پنجم شاهد قوانینی بودیم که تصویب شده اما هنوز اجرا نشدهاند و نمایندگان مجلس مدعی هستند تنها ۳۰ درصد از برنامه پنجم اجرا شده که امیدواریم برنامه ششم توسعه به سرنوشت برنامههای قبلی دچار نشود. نمایندگان آمال و آرزوها را در قالب برنامه نیاورند. کشور ۲۱۰ هزار میلیارد تومان بودجه سالانه دارد که باید قوانین را بر اساس همین بودجه تصویب کرد.»
وزیر بهداشت که به گفته خود از یک ماه گذشته تاکنون به دلیل ماموریتها و تراکم وظایف نتوانسته در جلسات هیات دولت حاضر شود، در مورد تداوم اجرای طرح تحول سلامت و نگرش مخالفان و منتقدان جدید این طرح هم گفته است: «طرح تحول سلامت طرحی نو و متعلق به نظام است و همه از رهبر معظم انقلاب گرفته تا تمام گروههای سیاسی و در عین حال مجلس و دولت از آن حمایت کردند؛ این طرح در هیات وزیران تصویب و بخشی از آن مثل تعرفهها در شورای عالی بیمه و وزارت رفاه با حضور بیمهها تایید و در سازمان مدیریت کارشناسی شد. دستگاههایی که باید از این طرح حمایت کنند مشخص هستند. وزارت اقتصاد و سازمان مدیریت مسوول تامین مالی طرح و وزارت بهداشت مجری آن است و لازم است به حمایت از این طرح ادامه دهند و پشت وزارت بهداشت را خالی نکنند. طرح تحول سلامت به بنبست نرسیده و تنها مشکلاتی دارد که امیدوارم هرچه زودتر برطرف شود و باید گفت این مشکلات نیز مربوط به خود طرح نمیشود، همه یعنی استانداران، نمایندگان و به ویژه مردم از آن راضی هستند البته باید گفت که این رضایت نسبی است چون واقعا کشور ما نتوانست بعد از انقلاب عدالت مورد انتظار را در حوزه سلامت در تمام کشور ایجاد کند. همچنین ما بعد از انقلاب نتوانستیم بیمههای کارآمدی تشکیل دهیم که در این مواقع برای حفاظت مالی ارایه خدمت دهند تا مردم دغدغهای به جز بیماری نداشته باشند به هر حال به نظر میرسد وزارت بهداشت وظیفه خود را انجام داده است.
ادعا نمیکنیم که نقصی نداشتیم زیرا توانمندی محدودی داریم اما امیدواریم همه شرکا به وظیفه خود عمل کرده و امیدی که به واسطه اجرای این طرح در دل مردم ایجاد شده را به یأس تبدیل نکنند. بنده از رییس کمیسیون بهداشت مجلس شنیدم که همه از طرح حمایت و تعریف میکنند، این طرح هم در مجلس و هم در خارج از آن مورد حمایت است اما آنچه برای ما مهمتر است رضایت مردم است که وجود دارد و امیدوارم ادامه یابد. هماکنون ٣ سال و خردهای از عمر دولت گذشت و چند ماه دیگر از خدمت ما نمانده است، آنچه برای ما مهم است ادامه طرح است و بهتر است همه بدانند مردم در حوزه بهداشت و درمان فشار زیادی را تحمل نمیکنند.»
در حالی که انباشت مطالبات از بیمهها و اعتراض وزیر بهداشت به نادیده گرفتن پرداخت به موقع مطالبات از سوی سازمانهای بیمهگر و در راس آنها سازمان تامین اجتماعی از جمله مواردی بوده که باعث افزایش تعداد مخالفان وزیر بهداشت شده از جمله که رییس سازمان تامین اجتماعی، اظهارات وزیر بهداشت درباره حجم مطالبات از سازمانهای بیمهگر را جوسازی رسانهای خوانده، قاضیزاده هاشمی درباره وضعیت اعتبارات وزارت بهداشت و نظام سلامت هم گفته است: «در ابتدای شروع کار دولت قبل مسائل دارو و درمان به یک بحران تبدیل شد و این مساله میتواند تکرار شود. باید بدانیم سیاستهای مقام معظم رهبری صرفا برای موعظه نبوده و باید حتما اجرایی شوند، اگر همه دستگاهها این سیاستها را مبنا و سرلوحه کار خود قرار دهند مشکلات مردم برطرف و به مسیر خوبی رهنمون خواهیم شد. میتوانید به بیمارستانها و داروخانهها مراجعه و از آنها سوال کنید که چند وقت است دریافتی نداشتهاند؟ کار اجرایی بسیار سخت است و مشکلات زیادی در بخشهای مختلف دولتی وجود دارد که مهمترین آنها پول است که امیدوارم بدهکاران ما زودتر این بدهی را بپردازند تا ما هم از شرمندگی طلبکاران خود بیرون آییم. داروخانهداری که یک میلیارد و خردهای طلب دارد مشکلات و هزینههای زیادی دارد.»
وزیر بهداشت همچنین ضمن ارایه گزارش آماری از اقدامات انجام شده در حوزه سلامت در دولت یازدهم، رسانهها را هم به رعایت اخلاق توصیه کرده و در حالی که طی ماههای گذشته، انتشار فیش حقوقی برخی پزشکان در برخی رسانههای مخالف دولت، هتک حرمت جامعه پزشکی را برای نخستین بار در تاریخ رسانهای کشور سبب شد، قاضیزاده هاشمی میافزاید: «زمان خدمت کوتاه است و زمان همچون ابر میگذرد به همین دلیل لزومی نمیبینیم که به تمام ایرادات وارده جواب دهیم. هماکنون هزاران هزار پروژه در حال ساخت داریم و تلاشمان بر این است که خدمات کمنقصی را ارایه دهیم؛ از طرفی، از نظر مالی در مضیقه هستیم و از نظر اطلاعرسانی، زیاد توانمند نیستیم. متاسفانه به اندازهای که در رسانه و فضای مجازی به ما و وزارت بهداشت انتقاد میشود، از دستگاههای دیگر بازخواست نمیشود. همین چند وقت پیش در اتومبیلی که یک بچه یکساله در آن قرار داشت و به اشتباه تصور کرده بودند که خالی است، زمینه بروز حادثهای شد و حال ببینید که اگر این اتفاق در حوزه مسوولیت ما رخ میداد، چه حجمی از سر و صدا و انتقادات به وجود میآمد. یک بخیه در بیمارستانی باز و بسته شد کلی فضای رسانهای ایجاد کردند، اما ای کاش که به بقیه حوزهها نیز توجه شود و از امور آنها بازخواست کنند.»
منبع: روزنامه اعتماد
سید حسن قاضی زاده هاشمیطرح تحول نظام سلامتوزارت بهداشت