به گزارش تامین 24 به نقل از ایسنا، احمد میدری گفت: درصددیم با بازتعریف مشاغل سخت و زیان آور و ارائه تعریف دقیقتر و شفافتر ساز و کاری ایجاد شود که ضمن فراهم شدن امکان بازنشستگی پیش از موعد برای کارگران، آسیبی به کارفرمایان وارد نشود.
ماده یک آییننامه مشاغل سخت و زیانآور این مشاغل را که به آنها سختی کار تعلق گرفته به ۲ دسته تقسیم کرده است:
ب ـ مشاغلی که ماهیتاً سخت و زیان آور بوده و با به کارگیر تمهیدات بهداشتی، ایمنی و تدابیر فنی کارفرما، صفت سخت و زیانآوری کاهش یافته اما کماکان سخت و زیان آوری آنها حفظ می شود. در واقع برخلاف مشاغل گروه "الف" که با بکارگیری تمهیدات ایمنی و تلاش کارفرمایان سختی کار کاهش مییابد، مشاغل گروه "ب" ماهیتا سخت و زیان آور هستند و این صفت در ذات آنها وجود دارد.مشاغل سخت و زیان آور (Arduous and Hazardous Works) از جهات فیزیکی، شیمیایی یا روانی، کارگران حاضر در محیط کار را در معرض آسیبهایی جدی قرار میدهند از این رو دلیل استفاده از صفت سخت و زیان آور برای این دسته شغلها برای اشاره به شرایط طاقتفرسا، مشقتبار و پرفشاری است که این مشاغل دارند و شاغلان را در مدت زمان کوتاهتری به نقطهی نیاز به استراحت روزانه و پیرو آن، به نقطه استحقاق زودرس برای ورود به دوران بازنشستگی میرسانند.
این جلسه با هدف بررسی چالشهای موجود در این زمینه و یافتن راهکارهای مناسب برای حل مشکلات و ارتقای خدمات به مشمولین مشاغل سخت و زیانآور برگزار شد و در آن بر بررسی دقیق و اصلاح فهرست مشاغل سخت و زیانآور به منظور انطباق با واقعیتهای موجود و جلوگیری از بروز مشکلات و ابهامات تاکید شد.همچنین با اشاره به استفاده گسترده از سنوات ارفاقی در بازنشستگی، لزوم مدیریت صحیح و هدفمند این فرآیند مورد تاکید قرار گرفت و کارگروهی با حضور نمایندگان سازمان، شرکای اجتماعی، کارفرمایان و کارگران برای بررسی و تصمیمگیری در مورد مسائل مربوط به مشاغل سخت و زیانآور تشکیل شد.
بیتردید اکثر مشاغل سختیها و دشواریهایی دارند ولی مشاغل سخت و زیان آور از حیث سختی کار بالا و مخل سلامت جسم و روان در زمره مشاغل سخت و زیان آور قرار گرفته است.طبق قانون به دلیل سخت بودن شرایط چنین کارهایی، سوابق بیمهای کارکنان و کارگران مشاغل با سختی کار بالا ۱.۵ برابر محاسبه میشود.
به گفته وی وزارت کار در موضوع ساماندهی مشاغل سخت و زیانآور به دنبال یافتن راهکاری است که هم حقوق کارگران حفظ و هم از ایجاد مشکلات برای کارفرمایان جلوگیری شود.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی همچنین از گسترش بیضابطه مشاغل سخت و زیانآور سخن گفته و از تدوین لایحهای برای اصلاح این موضوع خبر داده و گفته با توجه به مسائل مطرح شده از سوی فعالان اقتصادی و نمایندگان مجلس در حوزه مشاغل سخت و زیانآور، لایحهای برای اصلاح این موضوع آماده کردهایم و پیشنهاد میکنیم نظرات بخش خصوصی و صاحبان کسبوکار در شورای گفتوگو، حتی به صورت غیرحضوری دریافت و به این متن اضافه شود تا در نهایت نسخهای جامعتر به دولت و در صورت نیاز به مجلس ارسال شود.
درحال حاضر برخی مشاغل از سوی وزارت کار تحت عنوان شغلهای با سختی کار بالا و مخل سلامت جسم و روان تعیین شده که به دلیل سخت بودن شرایط چنین کارهایی، سوابق بیمهای کارکنان و کارگران مشاغل با سختی کار بالا ۱.۵ برابر محاسبه میشود.
علاوه بر کارهای سخت و زیانآور مشخص شده طبق مصوبات شورایعالی حفاظت فنی و موارد تأیید شده توسط کمیتههای استانی، موارد زیر نیز سخت و زیانآور شناخته میشوند.۱ـ مشاغلی که در ندامتگاهها و زندانها مستقیماً با زندانی ارتباط دارند.
کارفرمایان کارگاههای مشمول قانون تامین اجتماعی مکلفند قبل از آن که کارهای سخت و زیان آور را به کارگران خود محول کنند، معاینات پزشکی لازم را انجام داده و کارگران را به لحاظ قابلیت و استعداد جسمانی متناسب برای نوع کار بسنجند و به صورت دورهای معاینات پزشکی را تکرار کنند.کارفرما همچنین مکلف است پس از احراز شرایط بازنشستگی بیمه شده شاغل در کارگاه وی، طبق این آییننامه معادل ۴ درصد میزان مستمری برقراری بیمه شده نسبت به سنوات اشتغال او در مشاغل سخت و زیانآور را که توسط سازمان تأمین اجتماعی محاسبه و مطالبه میشود را به سازمان پرداخت کند.
بر اساس این گزارش، سوابق کار در مشاغل سخت و زیان آور یک و نیم برابر محاسبه میشود و افرادی که در مشاغل سخت و زیان آور و طاقت فرسا ۲۰ سال سابقه کار متوالی یا ۲۵ سال سابقه کار متناوب را داشته و حق بیمه این ایام را به سازمان تامین اجتماعی واریز کرده باشند، میتوانند تقاضای بازنشستگی خود را ارائه کنند.