تامین ۲۴/ تحقق رفاه یک کشور از چه مسیری میگذرد؟ تنگناهای اجتماعی-اقتصادی که طبقات متوسط به پایین جامعه را زیر فشار گذاشته، چگونه حل میشوند؟ یک جامعه مرفه و باثبات اقتصادی-اجتماعی چگونه جامعهای است؟ برای حمایت از آنها که درگیر سختیهای اقتصادی زندگی شدهاند و یا مشکلات و آسیبهای اجتماعی گریبان آنها را گرفته، چه راهکارهایی اصولیتر و علمیترند؟
انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری و مناظرهها و بحثهایی که پیش از برگزاری آن مطرح شد نگاهها و توجهها را بار دیگر به این پرسشها جلب کرد و تلاش برای پاسخ دادن به آنها به بخشی از شعارها و برنامههای انتخاباتی کاندیداهای این انتخابات تبدیل شد. برخی نامزدها برنامههای رفاهی خود را عمدتا بر توزیع نقدی پول در قالب یارانهها و افزایش آن بنا کرده بودند و برخی دیگر از تلاش برای رونق اقتصاد کشور، ارائه برنامههای عملیاتی زیرساختی و منتفع کردن همه اقشار جامعه از گشایشها صحبت میکردند.
هفتهنامه آتیهنو بهعنوان تنها نشریه هفتگی حوزه رفاه و تامیناجتماعی، به مناسبت هفته تامیناجتماعی (19 تا 25 تیرماه)، با همکاری سامانه نظرسنجی "نترای" برای دریافت پاسخ این سوالات از مردم، نظرسنجی آنلاینی را به مدت 5 روز برگزار کرد. این نظرسنجی از طریق سایت، ربات تلگرام و اپلیکیشن این سامانه انجام شد و بیش از 2300 نفر به سوالات آن پاسخ دادند. شرکتکنندگانی که حدود 70 درصد آنها برای بهبود وضعیت رفاهی کشور تکیه بر برنامههای بلندمدت و غیریارانهای را راهکار مثمرثمرتری نسبت به سیاستهای یارانهای عنوان کردهاند.
نتایج این نظرسنجی نشان میدهد 69 درصد شرکتکنندگان اعتقاد دارند دولت برای مبارزه با فقر میبایست بر برنامههای بلندمدت رفاهی تکیه کند. در مقابل 5/18 درصد نظردهندگان توزیع بیشتر یارانههای نقدی را راهکار مناسبتری میدانند.
در پاسخ به این سوال که دولت برای بهبود وضعیت رفاهی اقشار کمدرآمد و آسیبپذیر چه باید بکند، 72 درصد جواب دادهاند که دولت باید با حمایت از اقشار آسیبپذیر و ارائه برنامههای توانمندسازی، این افراد را بهتدریج از لایه پوشش حمایتی خارج و وارد چرخه کار کند. 3/16 درصد هم پاسخ دادهاند که دولت باید با گستردهتر کردن پوشش حمایتی نهادهایی چون بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره) افراد بیشتری را مشمول دریافت کمک این نهادها کند.
درخصوص راهکارهای دولت برای بهبود وضعیت سلامت مردم، 72 درصد از پاسخدهندگان گفتهاند دولت باید بودجهای را که صرف پرداخت یارانههای نقدی میشود درجهت تقویت زیرساختهای حوزهء سلامت، درمان و بیمههای اجتماعی سرمایهگذاری کند. در مقابل 5/16 درصد از شرکتکنندگان در نظرسنجی آتیهنو توزیع یارانه نقدی سلامت را برای بهبود وضعیت درمانی کشور راهکار مناسبتری دیدهاند.