تامین ۲۴/ سازمان تامیناجتماعی از همان سالهای نخست تاسیس، خدمات درمانی را به ذینفعان خود عرضه میکرد. امروز نیز یکی از بزرگترین انتظارات از این سازمان متوجه بخش درمان و کیفیت خدماتی است که بیمهشدگان دریافت میکنند. این مسئله را بهخوبی میتوان در سالهای اخیر دریافت. در سالهایی که طرح تحول نظام سلامت اجرا شد، سازمان تامیناجتماعی در کنار مشارکتی که در این طرح داشت، تحولات بسیاری را از سر گذراند. حتی کار تا آنجا بالا گرفت که در برهههایی زمزمههای جدایی بخش درمان تامیناجتماعی هم مطرح شد، و زمانی دیگر برای منابع این بخش تعیین تکلیف میکردند. در عرصه مدیریت این بخش اما نگاه دیگری حاکم بود. افزایش مراکز درمانی، ارتقای هتلینگ، حذف دفترچهها و... دکتر مهدی درخشان، معاون جدید درمان سازمان تامیناجتماعی، در ادامه قدری از این اقدامها و برنامهها میگوید.
در دولت تدبیر و امید، معاونت درمان سازمان تامیناجتماعی در توسعه و ارتقای خدمات بهداشتی و درمانی چه رویکردی دارد؟
همانطور که میدانید، سازمان تامیناجتماعی در دوره کنونی به دنبال برنامهمحوری و عرضه خدمات مختلف بیمهای و درمانی براساس برنامه راهبردی است. طبیعتا معاونت درمان سازمان تامیناجتماعی هم سیاستهای خود را با همین نگاه تنظیم و عملیاتی کرده است. در وهله اول سعی کردیم بدون توجه به برنامه مصوب و اختصاص بودجه لازم هیچ کاری انجام ندهیم. دوم اینکه مطمئن باشیم با جابهجایی افراد هیچ تغییری در برنامهها ایجاد نشود. به نظر من این بزرگترین خدمتی است که به آیندگان خواهیم کرد. علاوه بر این، اولویت ما گسترش خدمات درمانی در نقاط محروم براساس عدالتمحوری است. در کنار اینها جایگاه ویژهای به بحث آیتی دادیم و اصلاح زیرساختها را در دستور کار قرار دادیم. بر این باوریم که بدون نوآوری در این حوزه قادر به ایجاد تحول نیستیم و بر همین اساس هم اقدامات زیادی در این چند سال انجام دادیم که بزرگترین آنها حذف دفترچههای درمانی نسخه الکترونیک است که بهتدریج به مراکز غیرملکی هم تسری مییابد.
آخرین آمار از وضع بیمارستانها و مراکز درمانی سازمان تامیناجتماعی از چه قرار است؟
حوزه درمان تامیناجتماعی در حال حاضر با 46 هزار نیروی انسانی در قالب 363 مرکز ملکی، شامل 81 بیمارستان و دیکلینیک و 284 مرکز سرپایی، مشغول خدماتدهی به بیمهشدگان است. در بخش درمان غیرمستقیم نیز از 816 بیمارستان دولتی و خصوصی و 45 هزار مرکز کلینیکی، پاراکلینیکی، بهداشتی و درمانی دولتی و غیردولتی خرید خدمت میکنیم. سال گذشته حدود 5 مرکز جدید درمانی را افتتاح کردیم و 6 مرکز را جایگزین ساختیم، 48 پروژه نیز در این بخش عملیاتی شد. علاوه بر این، سال گذشته 13 مرکز ارتقای سطح گرفتند و 3 مرکز ارتقای شیفت یافتند. برنامه ما این است که در سال جاری 2 مرکز سرپایی را افتتاح کنیم، 4 مرکز را توسعه و 12 مرکز دیگر را ارتقای شیفت دهیم. 20 مرکز سرپایی و 7 بیمارستان در حال ساخت داریم که تا انتهای سال آینده همگی آنها به بهرهبرداری میرسند.
سازمان تامیناجتماعی از دو سه سال گذشته ارتقای هتلینگ مراکز خود را به طور جدی دنبال میکند. آیا این راهبرد در سال جاری هم دنبال خواهد شد و آیا در بهبود کیفیت خدماتدهی و افزایش رضایتمندی مردم تاثیری داشته است؟
به اعتقاد من ارتقای هتلینگ یکی از بهترین برنامههای سازمان تامیناجتماعی در سالهای اخیر است. برنامه ما این است که هتلینگ 47 مرکز درمانی دیگر را تا پایان سال با محوریت تاسیسات و ساختمان، تجهیزات و امکانات، نظافت و بهداشت و امور رفاهی اجرایی کنیم. با اجرای سیاست هتلینگ با برنامهریزی مدون و رویکرد علمی پیش رفته علاوه بر اینکه پرچمدار تغییرات زیرساختی در حوزه درمان شناخته میشویم، بیمهشدگان، پزشکان، پرستاران و دیگر کادرهای درمانی نیز رضایت و آرامش نسبی را در مراکز درمانی ما تجربه و کسب میکنند و هتلینگ را حیفومیل اموال و داراییهای خود نمیدانند.
در برنامه توسعهای درمان تامیناجتماعی، بهخصوص در مناطق محروم که دچار کمبود مراکز درمانی هستند، چه معیارهایی مد نظر شماست؟ آیا صرفا به مختصات جغرافیایی و عوامل جمعیتی توجه میکنید یا عوامل دیگری هم دخیلاند؟
واقعیت این است که طی سالهای گذشته ملاک و معیار خاصی در توسعه مراکز لحاظ نمیشد و به همین دلیل هم در مناطق محروم کمتر شاهد عدالت در دسترسی هستیم. در چهار سال گذشته روال کار عوض شده و معیار ما نیازسنجی اولویتهاست. شاهد آنکه امروز تامیناجتماعی در مناطقی مانند عسلویه، اسلامشهر، تاکستان قزوین و... بیمارستانهایی دارد که حتی وزارت بهداشت که متولی امور سلامت مردم است، به آن مناطق ورود نکرده است. در این چهار سال تلاش شده تاسیس مراکز درمانی در مناطق مختلف بر اساس نیازها و ملاحظات علمی درست انجام شود. مضافا اینکه اگر به لیست مراکز افتتاحشده در دو سال اخیر و برنامههای توسعهای سازمان تامیناجتماعی نگاه بیندازید میبینید که 90 درصد مراکز در مناطق محروم ساخته شدهاند.
تحول دیگر در این دوره برندسازی در حوزه بیمارستانی و هیئتمدیرهای اداره شدن این مراکز است. رویکرد شما در سال جاری در این حوزه چیست؟
این بحث مهمترین تحول مدیریتی در حوزه اداره مراکز درمانی تامیناجتماعی است. در دو سال اخیر علاوه بر دو بیمارستان میلاد و البرز، تمام بیمارستانهای افتتاحشده نظیر بیرجند، امیرکبیر اهواز و بیمارستان ایلام به صورت هیئتمدیرهای اداره میشوند و برنامه ما این است که تمام 7 بیمارستان در حال ساخت و 9 بیمارستان در دست طراحی به شیوه هیئتمدیرهای اداره شوند. علاوه بر این هلدینگ بیمارستانی تامیناجتماعی تشکیل شده و قرار است علاوه بر 5 بیمارستان یادشده، نظام مدیریتی تمام مراکز درمانی تامیناجتماعی را بهمرور عوض و آنها را به هیئتمدیرههای انتخابی واگذار کند.