
طعم شیرین تامیناجتماعی
معاون فنی و درآمد سازمان تامیناجتماعی میگوید آنچه در این سالها انجام شده، مقدمه انقلابی بزرگتر در این سازمان بوده است.
معاون فنی و درآمد سازمان تامیناجتماعی میگوید آنچه در این سالها انجام شده، مقدمه انقلابی بزرگتر در این سازمان بوده است.
تامین ۲۴/ کمتر کسی است که نداند سازمان تامیناجتماعی در سالهای گذشته بیش از تمام دورههای قبلی بر ارائه خدمات به صورت غیرحضوری تمرکز کرده است. پروژههایی زیربنایی مانند دریافت لیست حقبیمه، مشاهده سوابق، ابلاغ الکترونیکی احکام، پرونده الکترونیک و... فارغ از کم و کیف نشان از تلاشهای این سازمان برای سهولت دسترسی و افزایش رضایتمندی است. حالا و در آغاز هفته تامیناجتماعی معاون فنی و درآمد سازمان تامیناجتماعی میگوید آنچه در این سالها انجام شده، مقدمه انقلابی بزرگتر در این سازمان بوده است. انقلابی که محمدحسن زدا آن را حاصل تغییر رویکرد این سازمان به مردم پس از نزدیک به شصت سال میداند که تجلی آن بردن خدمات نزد ذینفعان است.
ارزیابی شما از عملکرد سازمان تامیناجتماعی در دوره مدیریتی اخیر چیست؟ اولویتها و برنامههای شما در این چهار سال چه بود و فکر میکنید تا چه اندازه در تحقق آنها موفق بودهاید؟
زمانی که مدیریت جدید سازمان تامیناجتماعی بر سر کار آمد، دو راه بیشتر نداشتیم؛ اینکه در این چهار سال به سیاق مدیریت گذشته به اقدامات بعضا عوامفریبانه روی بیاوریم یا اینکه به صورت ریشهای به تقویت زیرساختها و اصلاح رویهها بپردازیم. به حکم عقل و تدبیر راه دوم را انتخاب کردیم. از همان ابتدا متوجه شدیم که سازمان تامیناجتماعی در برخی حوزهها نقصها و کمبودهای آزاردهندهای دارد. در اولین اقدام برنامه راهبردی و استراتژیک تامیناجتماعی را تدوین و عملیاتی کردیم. مسئله دوم ما به محاق رفتن حوزه فناوری اطلاعات در سالهای گذشته و عقبماندگیهای این حوزه بود. در گام سوم کوشیدیم سیاستهای کلان حوزه بیمههای اجتماعی را در قالب سیاستهای کلان ابلاغی مقاممعظم رهبری تدوین کنیم که در مجمع تشخیص مصلحت نظام در حال پیگیری است. تا پیش از این دست ما خالی بود و برخی تصمیمات خلقالساعه، آسیبهای فراوانی به تامیناجتماعی وارد کرد اما سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری که در حکم اسناد بالا دستی خواهد بود این قدرت را به ما میدهد که مانع از تصویب طرحها و لوایح غیربیمهای شویم. خوشبختانه فکر میکنم در هر سه حوزه به موفقیتهایی دست یافتهایم.
مدیریت سازمان تامیناجتماعی از همان ابتدا به دنبال پایداری، چابکسازی و پاسخگو بودن به نیازهای روز مردم را وعده داده بود که بیشترین بار بر روی بخش بیمهای آن است. در مقایسه با گذشته، این بخش چه تغییراتی را به خود دیده است؟
ما از ابتدا سازمانی برای آینده نزدیک طراحی کردیم که تقریبا ٧٠ درصد برنامههای آن متکی به بخش بیمهای است. اعتماد راسخ به برنامه استراتژیک داشتیم و گمان میکنم مطابق برنامهریزیها عمل کردهایم. در کنار طرحهای مختلفی که در این چهار سال آغاز کردیم، همین امسال حدود ٥٠ برنامه عملیاتی دیگر را پیشبینی کردهایم که در صورت تحقق آنها مردم آثار تامیناجتماعی بهروز و مدرن را خواهند دید. در این چهار سال هم تلاش ما رسیدن به همین مرز بود. به همین بخش آیتی نگاه کنید، در این چند سال قدمهای بزرگی در این حوزه برداشتهایم که بر کسی پوشیده نیست. از آن طرف نیز کارهای عقبافتاده زیادی داریم. فعلا در حال جبران عقبماندگیها هستیم. امسال با توجه به فراهم شدن زیرساختها، این اصل را به پرسنل بیمهای اعلام کردهایم که رفتار و نوع تعامل خود را با بیمهشدگان و کارفرمایان عوض کنند. معتقدیم تا به امروز سیاستهای سازمان تامیناجتماعی قدری یکسویه و از بالا به پائین بوده و مردم کمتر از آن رضایت داشتهاند. شصت سال به بیمهشدگان و کارفرمایان گفتیم بیایند و از ما خدمات را بگیرند. اما این نوع برخورد شایسته نیست. امسال رویکردمان را عوض کردیم و به پرسنل و کارشناسانمان گفتیم چهار سال زیرساختها را عوض کردهایم و حالا زمان آن رسیده که خودمان خدمات را نزد مردم ببریم. این نگاه اگر در بخشنامهها، دستورالعملها، سرویسها و فرآیندهای تامیناجتماعی اعمال شود، مطمئن باشید انقلاب بزرگی در تاریخ این سازمان ایجاد خواهد شد.
سازمان تامیناجتماعی طی این سالها از نارضایتی و بیاعتمادی عمومی به مرحلهای رسیده که به تعبیر شما دهها طرح و خدمت زیربنایی را به مردم عرضه میکند. اما حوزهای که به نظر مغفول مانده، اصلاح رویهها بهویژه در حوزههای اجرایی است. برای این مهم چه اقداماتی انجام دادهاید؟
از همان ابتدا میتوانستیم مثلا شعب را افزایش دهیم تا شلوغیها کمتر شود و مردم راحتتر خدمات خود را دریافت کنند. اما آیا تفاوتی در بروکراسی اداری و فرآیندها ایجاد میشد؟ همزمان پایگاهها و بانکهای اطلاعاتی را کامل کردیم. پرداخت مستمری، بیمه بیکاری، و نامنویسی را متمرکز کردیم. بازرسیها را هوشمند کردیم، دریافت و پرداخت لیست حقبیمه و ابلاغها را الکترونیک کردیم و... همین پرداخت متمرکز مستمریها را در نظر بگیرید. با اینکه ابتدا متحمل فشار زیادی بودیم و تهمتهای زیادی شنیدیم اما از اقدامات شتابزده، هزینهبر و بیمصرف دوری کردیم و هدفمان ساماندهی امور بود. در حال حاضر ابزارهای لازم برای جهش بزرگ را در اختیار داریم و از این به بعد مردم مزه تامیناجتماعی شیرین را خواهند چشید. یعنی برنامه ما کم کردن ٧٠ درصدی از حجم مراجعات به شعبههاست، که معنایی جز رضایتمندی ندارد.
یکی از حوزههای تعیینکنندهای که انتظارات هم از آن زیاد است، حوزه اجرایی در شعب و کارگزاریها و فرآیندهای آن است که به دلیل انباشت قوانین و مقررات و تفسیرهای گاه سلیقهای بیشترین نارضایتیها را بهویژه برای کارفرمایان ایجاد کرده است. سازوکار شما برای اصلاح این مشکل چیست؟
کاملا قبول دارم. به تجربه میگویم مثلا برای صادر کردن یک حکم مستمری حداقل باید ٦٠ بخشنامه را حفظ باشیم. چنین رویهای هم خطاها را افزایش میدهد و هم فرآیندها را طولانی میکند و موجب نارضایتی میشود. از دو سال پیش پروژهای سنگین را شروع کردهایم که قوانین و مقررات و بخشنامهها و دستورالعملها را یکپارچه و روان میکند. مدتهاست به سمت طراحی روشهای جدید و بازنگری در فرآیندها رفتهایم و امیدواریم این اقدامات پاسخگوی نیازهای مردم باشد.
منبع: هفته نامه آتیه نو شماره ١١٠