تامین ۲۴/ محسن روشنپژوه در نشست خبری خود در ارتباط با آخرین شیوع شناسی اعتیاد در کشور گفت: پیمایش ملی خانوار توسط سازمان بهزیستی کشور و ستاد مبارزه با مواد مخدر انجام شد که نتایج آن مدتی قبل مشخص شده بود، اما به دلیل ملاحظاتی که وجود داشت، به عنوان مجری طرح منتظر شدیم ستاد مبارزه با مواد مخدر به عنوان مرجع انتشار اطلاعات و اخبار حوزه اعتیاد، نتایج این شیوع شناسی را منتشر کند.
به گزارش ایسنا،وی ادامه داد: این پیمایش مانندهمه پیمایشهایی که در حوزه آسیبهای اجتماعی و اعتیاد در دنیا انجام میشود، با مشکل کمگزارش دهی به علت قبح مسائلی چون آسیبها و اعتیاد روبروست؛ این در حالی است که از طرف دیگر مواد مخدر در ایران جرم محسوب میشود، بنابراین در این پیمایش تلاش کردیم از طریق روش "خوداظهاری" نتایجی را به دست آوریم که به واقعیت جامعه نزدیکتر باشد.
وی با اشاره به اینکه این طرح پژوهشی طی سالهای 94 تا 95 انجام شد، تاکید کرد: در این پیمایش به سراغ برآورد اعتیاد نرفتیم، زیرا این کار به تشخیص روانپزشک نیاز دارد و هدف ما در این پژوهش، برآورد مصرف در طول سال گذشته، ماه گذشته، هفته گذشته و تجربه یک بار مصرف (طول عمر) بود.
معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور در ادامه درباره نتایج این پژوهش تصریح کرد: از 53 میلیون نفر افراد بین 15 تا 64 سال کشور، 24.6 درصد به صورت خودسرانه مصرف داروهای اعتیادآور و مسکن در هفته گذشته-درزمان انجام پیمایش- داشتهاند. همچنین بر اساس این پیمایش 2 میلیون و 808 هزار نفر از افراد، دارای مصرف مستمر مواد مخدر در هفته و ماه گذشته-زمان پیمایش- بودند.
وی درباره مصرف مواد مخدر در طول عمر تصریح کرد: وقتی مصرف مواد در طول عمر محاسبه میشود یعنی فرد حداقل در تمام طول عمر خود یک بار تجربه مصرف مواد مخدر را داشته باشد که البته منظور از آن اعتیاد نیست و این نوع مصرف شامل مصرف تفننی و آزمایشی است که به این ترتیب 4 میلیون و 400 هزار نفر از جمعیت 15 تا 64 سال کشور تجربه یک بار مصرف مواد مخدر را داشتهاند که از این تعداد 2میلیون و 808 هزار نفر مصرف مستمر (هفته گذشته، ماه گذشته) داشتهاند .
معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور در ادامه افزود: بر اساس نوع مواد مصرفی در مصرف کنندگان مستمر (2میلیون و 808 هزار نفر) خانواده تریاک در رتبه اول، حشیش و گل در رتبه دوم و محرکها مانند شیشه در رتبه سوم قرار دارند.
وی در ادامه به تغییر الگوی مصرف در کشور اشاره کرد و گفت: با تغییر الگوی مصرف از شیشه به حشیش (گل) مواجهیم و آنچه باعث شده مصرف خانواده حشیش و ماریجوآنا بیشتر گزارش شود، این نیست که شیشه از مصرف افراد حذف شده، بلکه حشیش هم به مواد مصرفی قبلی آنها اضافه شده است و اکنون با پدیده چند مصرفی روبرو هستیم.
روشنپژوه در ادامه به تشریح وضع مصرف گل در کشور پرداخت و گفت: مصرف کنندگان گل 85 درصد مرد و اغلب مردان مجرد هستند و تحصیلات آنها کمتر از دیپلم یا دیپلم است و حدود 30 درصد شان بیکار ند .
وی ادامه داد: 14.8 درصد از کسانی که گل مصرف میکردند دانشجو و 3.7 درصد از مصرف کنندگان گل دانشآموزان در حال تحصیل هستند.
معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: 51.9 درصد از مصرف کنندگان گل بین سن 15 تا 29 سال قرار دارند.
به گفته وی متاسفانه مصرف کنندگان گل همزمان مصرف قلیان، سیگار، مواد محرک و مشروبات الکلی را هم تجربه میکنند؛ به طوری که 80 درصد مصرف کنندگان گل مصرف همزمان مشروبات الکلی هم داشتهاند .
روشنپژوه در ادامه با هشدار نسبت به آنکه الگوی غالب مواد مخدر در کشور چند مصرفی شده است، گفت: 30.5 درصد از افرادی که برای اولین بار مصرف را تجربه کردهاند، دو مصرفی بودهاند. 15 درصد سه مصرفی، 8 درصد چهار مادهای و 5 درصد پنج مادهای بوده و این در حالی است که افرادی که به طور مستمر مواد مصرف میکنند هم (2 میلیون 808 هزار نفر) 5درصد سه مادهای بوده اند که 140 هزار نفر را شامل میشود.
سن شروع اعتیاد در زنان
معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور گفت: بر اساس پیمایش ملی اعتیاد فقط 3.8 درصد از مصرف کنندگان زن زیر پوشش درمان اعتیاد هستند و این مساله نشاندهنده ملاحظات فرهنگی و اجتماعی زنان در گزارش اعتیادشان است و نشان میدهد که باید درمان اختصاصی زنان را در جامعه افزایش دهیم؛ زیرا اکنون درمان در این گروه بسیار سخت است و به علت ملاحظات اجتماعی برای درمان مراجعه نمیکنند و الگوهای درمان آنها هم محدود است.
وی درباره نوع ماده مصرفی در زنان تصریح کرد: تریاک بیشترین ماده مصرفی در زنان است و پس از آن شیشه و سوخته تریاک قرار دار د.
وی تصریح کرد: سن شروع مصرف در زنان کمتر از 30 سال، کاهش یافته و میانگین کلی سن شروع مصرف مواد در کشور 24.3 سال است و تجربه افراد مصرف کننده در مردان 24.1 سال و در زنان 26.2 سال است.
به گفته معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور، میانگین سن شروع مصرف در مردان و زنان خیلی متفاوت نیست، اما قبح مصرف در زنان جوان کمتر شده و آمار مصرف آنها به مردان نزدیکتر شده و میل به مصرف در زنان جوان در حال افزایش است.
اختتامیه نمایشگاه صندوق های بازنشستگی باحضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی عصر دیروز ۲۶ بهمن ماه در مصلی تهران برگزار شد.
در هفته ملی جمعیت، زایشگاه بیمارستان تامین اجتماعی شهید دکتر بهشتی به عنوان برترین زایشگاه سطح استان فارس شناخته شد.