
پیامدهای اقتصادی بحران دیپلماتیک قطر
عربستان سعودی، مصر، بحرین و امارات متحده عربی با وارد کردن این اتهام به قطر، که موجب بیثباتی در منطقه میشود، روابط دیپلماتیک خود را با این کشور قطع کردند.
عربستان سعودی، مصر، بحرین و امارات متحده عربی با وارد کردن این اتهام به قطر، که موجب بیثباتی در منطقه میشود، روابط دیپلماتیک خود را با این کشور قطع کردند.
تامین۲۴/اما این اقدام برای اقتصاد قطر و تاجرانی که در این کشور کار میکنند چه عواقبی خواهد داشت؟ با جمعیتی معادل 7/2 میلیون نفر، این کشور کوچک در سواحل شمال شرقی شبهجزیره عربستان تلاش میکند در جهان نقشی بیش از اندازه جغرافیاییاش بازی کند. امروز مردم قطر را به خاطر شرکت هواپیمایی ملی این کشور، خطوط هوایی قطر، شبکه خبری بینالمللی الجزیره، و البته ورزش میشناسند. این کشور در سال ۲۰۲۲ میزبان جام جهانی فوتبال خواهد بود و قبلا حامی مالی تیم فوتبال مشهور بارسلونای اسپانیا بود. دوحه، پایتخت این کشور، در جذب شرکتهای بزرگ بینالمللی برای باز کردن دفتر در این شهر موفق بوده است. بنابراین تحولات اخیر به این معناست که منافع زیادی در خطر قرار گرفته است.
شرکت هواپیمایی اتحاد ابوظبی، و شرکت هواپیمایی امارات دبی، اعلام کردهاند که همه پروازهای خود به دوحه را متوقف میکنند. هردو شرکت روزی چهار پرواز رفتوبرگشت به دوحه دارند. همچنین دو شرکت هوایی فلای دبی و ایر عربیا، که خطهای هوایی ارزانقیمت محسوب میشوند، پروازهایشان را به دوحه لغو میکنند. انتظار میرود شرکتهای هواپیمایی گلفایر بحرین و اجیپتایر مصر هم پروازهایشان را به قطر لغو کنند. این اقدامات در پی آن انجام میشود که امارات متحده عربی، عربستان سعودی، بحرین و مصر اعلام کردند پروازهایشان را به قطر متوقف میکنند و آسمان خود را به روی پروازهای شرکت هواپیمایی قطر میبندند.
حالا خطوط هوایی قطر در خطر تبدیل شدن به بزرگترین بازنده این ماجراست. بخشی از مشکل این است که پروازهایش به مقصدهایی مثل دبی، ابوظبی، ریاض و قاهره متوقف خواهد شد که معادل دهها پرواز در روز است. اما محروم شدن از بخش بزرگی از آسمان منطقه مشکل بزرگ دیگری است و این شرکت را مجبور میکند مسیرهای پروازی خود را تغییر دهد. ناچار طول بعضی از پروازها طولانیتر میشود که علاوه بر افزایش هزینه سوخت، مسافران را هم ناراحت میکند. رشد چشمگیر هواپیمایی قطر، به این دلیل بوده که این کشور توانسته است دوحه را به مرکزی برای ارتباط آسیا و اروپا تبدیل کند. مشکل دیگر تامین مواد غذایی است. کشورهای کویری برای تولید مواد غذایی با دشواریهای زیادی روبهرو هستند. در مورد قطر که تنها مسیر واردات زمینی کالا به خاکش از مرز عربستان است، مسئله امنیت غذایی حادتر میشود.
روزانه صدها کامیون از این مرز میگذرند که بار اصلیشان خوراکی است. برآورد میشود حدود ۴۰ درصد مواد غذایی مورد نیاز قطر از این گذرگاه تامین میشود. عربستان سعودی گفته این مرز را میبندد، و زمانی که کامیونها متوقف شوند قطر به محمولههای دریایی و هوایی وابسته میشود. این امر تورم را افزایش میدهد و قیمتها را بالا میبرد و این موضوع نارضایتیهای اجتماعی را به دنبال خواهد داشت. بخش ساختوساز هم از بازندگان دیگر این بحران دیپلماتیک است. یک بندرگاه جدید، یک منطقه درمانی، یک پروژه مترو و هشت استادیوم برای جام جهانی ۲۰۲۲، تنها بخشی از پروژههای بزرگ عمرانی در حال اجرای قطر است. قطر بسیاری از لوازم و تجهیزات مورد نیاز ازجمله فولاد و سیمان خود را از عربستان سعودی و از طریق مرز زمینی تامین میکند. بسیاری از مصالح ساختمانی مورد نیاز ازجمله بتن و فولاد با کشتی و همچنین از راه زمینی از طریق عربستان وارد میشوند. بسته شدن مرز زمینی عربستان میتواند قیمتها را بالا ببرد و باعث تاخیر در پروژهها شود. همانطور که در مورد خوراک ممکن است گرانی ایجاد کند.
منبع:هفته نامه آتیه نو