
افزایش زنان تعمیرکار
تعمیر لوازمخانگی یکی از مشاغلی است که تقریبا در همه جای کشور از شهرها گرفته تا روستاهای دورافتاده، بازار پررونقی دارد.
تعمیر لوازمخانگی یکی از مشاغلی است که تقریبا در همه جای کشور از شهرها گرفته تا روستاهای دورافتاده، بازار پررونقی دارد.
علی جمالی
رئیس اتحادیه صنف تولیدکنندگان و تعمیرکاران صنایع برودتی، تهویه مطبوع، لباسشویی و قطعات یدکی
تامین۲۴/در حال حاضر صنف تولیدکنندگان و تعمیرکاران صنایع برودتی، تهویه مطبوع، لباسشویی و قطعات یدکی در سطح تهران حدود ۱۲۰۰ عضو و در سراسر ایران ۱۵ هزار عضو دارد که همگی توانستهاند از طریق این صنف پروانه کار دریافت کنند. اگر به این ارقام، تعمیرکاران خانگی را بیفزاییم که به صورت تجربی و بدون دریافت پروانه از این صنف وارد بازار کار شدهاند، میبینیم که بازار این حوزه بسیار بزرگ است. البته به عقیده من در این شغل آنچه بیش از همه اهمیت دارد، داشتن پروانه کار از سوی اتحادیه است و مردم بهعنوان مشتریان این صنف باید در نظر داشته باشند که برای تعمیر وسایل خود حتما به کسانی که از اتحادیه پروانه گرفتهاند مراجعه کنند و چندان به آگهیهای بینامونشان بر درودیوار یا سایتهای اینترنتی توجه نشان ندهد.
در این میان استارتآپهای جوان مختلفی نیز وارد این حوزه شدهاند اما همچنان معتقدم در این شغل کسبوکارهای سنتی به دلیل داشتن تجربه بالا و همچنین پروانه کار پیشگام هستند. نگاهی به حجم نارضایتی مردم نشان میدهد که در حال حاضر بیشترین شکایت و معضلی که در این حوزه احساس میشود، وجود تعمیرکاران غیرحرفهای و بدون پروانه کسب و کارتهای گارانتی غیرقانونی است.
جالبترین نکته در بحث تعمیرات لوازمخانگی آن است که این حوزه صرفا مردانه نیست و زنان زیادی نیز به آن ورود کردهاند. در حال حاضر در صنف خود شاهد حضور تعداد زیادی از زنان علاقهمند به این حوزه هستیم و این خود بهتنهایی یکی از نکات مثبت تعمیرات لوازمخانگی به شمار میآید.
البته در این حوزه مانند همه حوزههای کاری مشکلاتی هم وجود دارد، به طور مثال با توجه به اینکه بسیاری از مواد اولیه و قطعات یدکی لوازمخانگی در ایران وجود ندارد و ترخیص کالا نیز فرایندی دشوار است، روند تعمیر لوازم کمی طولانی میشود که باید از سوی مسئولان امر فکری به حال آن کرد. همچنین در مواردی میبینیم که شرکتهای واردات لوازمخانگی ۸۰ درصد از خدمات پس از فروش را بهتنهایی و به دور از نظارت صنف ما انجام میدهند که باید این روند اصلاح شود. در این زمینه باید توجه داشت که بیش از هرچیز رونق تولیدات داخلی میتواند در افزایش فعالیت تعمیرکاران این حوزه تاثیرگذار باشد.
در بحث آموزش نیز باید اشاره کنم که اتحادیه ما بهعنوان صنف تولیدکنندگان و تعمیرکاران صنایع برودتی، تهویه مطبوع، لباسشویی و قطعات یدکی به طور مرتب کلاس و دورههای آموزشی مختلفی را برای علاقهمندان به مشاغل خدماتی و تعمیراتی برگزار میکند. این کلاسها که در دو بخش تئوری و عملی برگزار میشود، به دلیل استفاده از افراد صاحب فن و دانش فنی روز دنیا میتواند در زمینه آموزش از اثرگذاری بالایی برخوردار باشد. این در حالی است که بسیاری از کلاسهای آموزشی آزاد به بحث آموزش عملی توجه چندانی ندارند و کلاسهای تئوریمحور را کافی میدانند.
بسیاری از اعضای این صنف، از تحصیلات فنی دانشگاهی برخوردار هستند و بر همین اساس میتوانند علاوه بر تجربه، اطلاعات خوبی در اختیار دانشجویان خود قرار دهند. شرکت در کلاسهای آموزشی صنف ما به طور میانگین حدود ۳ تا ۶ ماه زمان میبرد. در بحث هزینه نیز به قطع و یقین میتوانم بگویم هزینه شرکت در کلاسهای این صنف حدود یکچهارم یا یکپنجم کلاسهای آزاد در آموزشگاههای فنی برآورد میشود. به عبارت دیگر علاقهمندان به حوزه تعمیرات لوازمخانگی میتوانند با صرف هزینهای حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان در کلاسهای این صنف شرکت کنند و از تجربههای استادان این فن کمال استفاده را ببرند. علاوه بر این، سال گذشته ما با هدف توانمندسازی نیروی انسانی و افزایش نیروی کار ماهر، تفاهمنامهای را میان اداره کل آموزش فنیوحرفهای استان تهران و این اتحادیه به امضا رساندیم که بر اساس آن آموزش در این حوزه با جدیت بیشتری دنبال شود. باید توجه داشت که تعمیرکاران این حوزه نهتنها در بخش تعمیر، بلکه در حوزه خدمات پس از فروش نیز فعالیت دارند و در صورتی که از آموزشهای درست و منطبق بر فناوریهای روز دنیا، که با همکاری مشترک ما و سازمان فنیوحرفهای در اختیار آنان قرار میگیرد، استفاده کنند میتوانند بازار خود را همیشه داغ و پررونق نگه دارند.
منبع:هفته نامه آتیه نو