قلک سالمندان هلندی سکه است
از مهمترین تفاوتهای زندگی سالمندان در کشورهای مختلف، تفاوت در سیستم بازنشستگی است که تاثیر بسیاری بر کیفیت زندگی آنها دارد. از اصلیترین تاثیرات، سلامت روانی سالمندان است.
از مهمترین تفاوتهای زندگی سالمندان در کشورهای مختلف، تفاوت در سیستم بازنشستگی است که تاثیر بسیاری بر کیفیت زندگی آنها دارد. از اصلیترین تاثیرات، سلامت روانی سالمندان است.
تامین۲۴/ نرخ فقر در دوره سالمندی نیز کشورها را ملزم میکند که به آینده شاغلان و مساله بازنشستگی آنها توجه نشان دهند.
بر همین اساس، صندوقی توسط کارفرما برای حفظ و مدیریت سرمایه کارمندان ایجاد میشود که هدف اصلی آن افزایش دارایی و سودآوری با درآمد ثابت برای آن دسته از کارکنانی است که به سن بازنشستگی رسیدهاند. بنابر گزارشهای اکونومونسیت درباره داراییهای صندوق بازنشستگی در جهان، مشخص شده که داراییهای این صندوق بسیار بالا بوده و در برخی از کشورها از بسیاری نهادهای سرمایهگذاری نیز بیشتر است.
طبق آخرین گزارشهای به دست آمده در میان کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، هلند بیشترین دارایی صندوق بازنشستگی را دارد. در این کشور داراییهای صندوق بازنشستگی تقریبا نزدیک به دو برابر تولید ناخالص داخلی آن برآورد شده است. با توجه به آخرین آمار به دستآمده از ذخایر صندوق بازنشستگی در سال 2017 داراییهای این صندوق در هلند معادل 178.4درصد از تولید ناخالص داخلی محاسبه شده است. آن طور که در سایر گزارشها آمده، بودجه بازنشستگی در این کشور توسط صندوق پسانداز عمومی تامین میشود که برای تامین آن متناسب با چالشهای جمعیتی آینده برنامهریزی میشود. همچنین پیشبینی شده که بودجه این صندوق تا سال 2020 افزایش چشمگیری داشته باشد. ایسلند و سوییس در این آمار، رتبههای دوم و سوم را به خود اختصاص دادهاند. در ایسلند داراییهای این صندوق معادل 149.6درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور اعلام شده که در سوییس به رقمی معادل 123درصد از GDPاین کشور میرسد.
در امریکا نیز براساس طرحی که سالهای گذشته وزیر خزانهداری بریتانیا ارائه کرده بود، مردم به طور میانگین نباید بیش از یکسوم از زندگی بزرگسالی خود را در دوران بازنشستگی سپری کنند. این طرح در واقع میتوانست هزینههای بازنشستگی را برای این کشور کاهش دهد. پس از آن در سال 2016 خبرهایی حاکی از اصلاح قانون بازنشستگی، چالشهایی برای شهروندان بریتانیایی ایجاد کرد. براساس این قانون اصلاحی ضمن افزایش سنوات لازم برای بازنشستگی به 35سال، حقوق پرداخت بازنشستگی در انگلیس به صورت واحد درآمده است. در واقع این اصلاحات جدید برای کاهش هزینههای بازنشستگی در این کشور صورت گرفت. طبق آخرین گزارشهای منتشر شده درحال حاضر دارایی صندوق بازنشستگی در بریتانیا معادل 97.4درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور عنوان شده است.
نظام بازنشستگی در ایرلند کموبیش شبیه بریتانیاست. طبق گزارشهای به دست آمده سالمندانی که اعلام کنند، توان تامین هزینههای گرمایی در زمستان را ندارند، میتوانند ماهانه ۲۰پوند بیشتر دریافت کنند. براساس این طرح، افراد بالاتر از ۷۰سال میتوانند از برق و گاز رایگان استفاده کنند ولی این در صورتی است که شرایط مالی نامساعدی داشته باشند؛ حتی خدمات استفاده از شبکههای مختلف تلویزیونی به طور رایگان در اختیار این افراد قرار میگیرد تا بتوانند دوره سالمندی را به خوبی پشت سر بگذارند. داراییهای صندوق بازنشستگی در این کشور معادل 54 درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور عنوان شده است.
در واقع میتوان گفت در این 5 کشور که از اعضای سازمان همکاری و توسعه اقتصادی هستند، صندوق بازنشستگی بیشترین دارایی را دارد. در باقی کشورهای عضو این سازمان، ارزش داراییهای صندوق بازنشستگی بسیار کمتر است. در کشورهایی مانند نروژ، اسپانیا، ایتالیا، آلمان و فرانسه، این سهم تقریبا به کمتر از 10درصد میرسد. این موضوع میتواند چالشهای بسیاری برای سالمندان این کشورها فراهم کند.
با توجه به اینکه بسیاری از کشورها مخصوصا کشورهای درحال توسعه با افزایش جمعیت سالمندان روبهرو هستند باید دولتها تصمیمی برای وضعیت معیشتی این قشر از جامعه اتخاذ کنند تا چالشهای پیش روی سالمندان برای دوره بازنشستگی به حداقل برسد.
منبع : روزنامه تعادل