آلمان بهعنوان غول صنعتی جهان محصولات متنوعی برای فروش دارد و ایران نیز که به احیای اقتصادی میاندیشد به خرید تجهیزات مدرن از ماشینآلات و کمپرسور گرفته تا هواپیما نیاز دارد.
تامین ۲۴/اما همچنان مشکلات بسیاری بر مناسبات تجاری ایران و آلمان سایه انداخته که مهمترین آنها سایه دولت ترامپ است. با وجود رفع بخش عمدهای از تحریمها هنوز مشکل پرداختهای مالی و نقلوانتقال ارز حل نشده و دولت آمریکا درصدد اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران است. با وجود این مانع، یک سال پس از رفع تحریمها بازار تجارت بین ایران و آلمان رونق گرفته است. تقاضا برای کالاها و ماشینآلات ساخت آلمان رو به افزایش است و در اثر افزایش بهای نفت خام در بازارهای جهانی توان خرید ایران نیز بیشتر شده است.
اما تغییر و تحولات سیاسی در آمریکا موجب نگرانی فعالان اقتصادی ایران و کشور شده است. رویکرد انتقادی دولت ترامپ نسبت به توافق هستهای از یکسو و آزمایشهای دفاعی ایران از سوی دیگر به تنش لفظی بین تهران و واشینگتن دامن زده است. تنشی که موجب نگرانی برخی شرکتهای آلمانی شده است. فولکر تریر، رئیس حوزه مناسبات خارجی اتاق صنایع و تجارت آلمان، بر این باور است که این نگرانی منجر به آن خواهد شد که برخی از شرکتهای آلمانی برای سرمایهگذاری در ایران کمی تامل کنند.
آلمان سال گذشته صادرات خود را به ۱۲۰۰ میلیارد یورو رساند. این در حالی است که تنها یک هزارم از این رقم روانه بازارهای ایران شده است. البته صادرات آلمان به ایران در سال ۲۰۱۶ به میزان ۶۰۰ میلیون یورو افزایش داشته و به ۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون یورو رسیده است. همچنین میزان تقاضا برای واردات کالاهای آلمانی در ایران از تابستان سال گذشته به این سو افزایش یافته است. یکی از کارشناسان تجارت خارجی آلمان گفته است که اگر همین روند ادامه یابد، ممکن است میزان صادرات آلمان به ایران در سال جاری بالغ بر ۳ میلیارد یورو باشد.
از سوی دیگر تقاضا برای خرید و واردات ماشینآلات و تجهیزات ساخت آلمان افزایش یافته است. ایران برای بهینهسازی خطوط تولیدی خود و مدرنسازی بسیاری از واحدهای تولیدی نیاز به قطعات یدکی و همچنین تجهیزات جدید دارد. به طور مثال شرکت زیمنس تصمیم دارد در پروژه مدرنسازی خطوط راهآهن ایران مشارکت کند و در ایران توربینهای گازی تولید کند و همچنین لوکوموتیو بسازد. تنها حجم مالی پروژه مدرنسازی خطوط راهآهن ایران حدود یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون یورو برآورد شده است.
بنا به اظهارات اردال یالچین، یکی از کارشناسان موسسه پژوهشهای اقتصادی آلمان، پالایشگاههای ایران فرسوده هستند و همین موضوع نیاز ایران به واردات تجهیزات و قطعات لازم را دوچندان میکند. به همین دلیل صادرات تجهیزات و ماشینآلات ساخت آلمان به ایران ۳۰ درصد افزایش یافته و به ۷۰۰ میلیون یورو رسیده است. اما توان مالی ایران محدود است و شرکتهای خصوصی نیز برای تامین مالی قراردادهای واردات تجهیزات از آلمان با مشکل مواجه هستند. صنایع شیمی و داروسازی آلمان نیز پس از صنایع ماشینسازی بیشترین میزان صادرات را به ایران دارند. تحلیلگران میگویند پیش از تحریمها، آلمان بزرگترین شریک تجاری ایران در اتحادیه اروپا بود اما در سالهای تحریم کشورهایی نظیر چین، هند، ترکیه و امارات متحده عربی جایگاه آلمان و بسیاری دیگر از شرکای اقتصادی اروپایی ایران را بین خود تقسیم کردند. به همین دلیل به نظر نمیرسد در آینده کوتاهمدت و میانمدت دستیابی به هدف افزایش صادرات آلمان به ایران به میزان 10 میلیارد یورو امکانپذیر باشد.