تامین۲۴/ حاج اسماعیلی گفت: توجه به نقش تعاونی ها در اشتغالزایی را از چند منظر باید کار درستی دانست، اول اینکه سیاست گذاری هایی که دولت از گذشته در این حوزه دنبال کرده است تا سهم تعاون را در اقتصاد کشور تا 25 درصد افزایش دهد و در طی سال های بعد از انقلاب این مشارکت به کمتر از 5 درصد رسیده است .
وی افزود: اینکه تعاون بخش بیشتری از اقتصاد را در اختیار داشته باشد، ظرفیت بزرگی است که می توان به آن دست یافت .
اقتصاد دولتی مستعد فساد است
این کارشناس بازار کار در گفتگو با تامین24 اضافه کرد: تعاون بیشتر از بخش های دیگر اقتصادی دولتی و خصوصی می تواند عدالت را در کشور دنبال کند و با تجربیات گذشته ثابت شده است که اقتصاد دولتی مستعد فساد است و در کشور در حال حاضر نیز درگیر این موضوع هستیم و به نظر من اقتصاد دولتی، اقتصادی است که هم ظرفیت توسعه زیاد را ندارد و هم فسادآور است و هم از عدالت به دور است .
وی با اشاره به اینکه بخش تعاون می تواند به عدالت نزدیکی بیشتری داشته باشد تصریح کرد: برای توزیع بهتر و بیشتر عدالت در کشور باید از راهکار و سازوکار تعاون در سطح جامعه استفاده کرد .
وی ادامه داد: تعاونی ها در زمره بنگاه های کوچک تعریف می شوند و اگر هدف ما ایجاد شغل است، باید به سراغ تعاونی ها برویم، چون تعاونی ها زود و ساده تشکیل می شود و می توانند بخش مهمی از کارجویان را جذب کنند و در زمره بنگاه های کوچک در اشتغال سهم عمده ای داشته باشند .
نقش اقتصادی 50 درصدی بنگاه های کوچک در کشورهای توسعه یافته
حاج اسماعیلی گفت: بیش از 50 درصد اشتغال در اکثر کشورهای دنیا و مخصوصاً کشورهای توسعه یافته به بخش بنگاه های کوچک وابسته است و بهتر آن است که از این ظرفیت در کشور در حوزه اشتغالزایی بهره برداری انجام شود .
این کارشناس حوزه کسب و کار اظهار کرد: وقتی در کشور دچار مشکل سرمایه گذاری در حوزه های جذب سرمایه گذاری خارجی و داخلی می شویم، می توانیم از سرمایه های مردم استفاده کنیم و این سرمایه از طریق تعاونی ها قابل تجمیع است و اینکه سرمایه های مردمی وقتی در قالب تعاونی ها تجمیع می شود، می تواند کسب و کارهای منطقی و جدیدی را ایجاد کند .
وی افزود: بنابراین ظرفیت دیگری که در مورد تعاونی ها مطرح می شود این است که در شرایطی که دولت درگیر مسائل اقتصادی و منابع سرمایه گذاری است، جذب سرمایه های خرد توسط تعاونی ها انجام شود .
این فعال کسب و کار اضافه کرد: در حال حاضر، تعداد جوانان فارغ التحصیل در کشور بسیار بالا است و این موضوع را باید مد نظر قرار داد که فارغ التحصیلان نیروی کار ماهر به حساب می آیند و در تعاونی ها می توانیم از حضور فارغ التحصیلان بهره ببریم و تجمیع آنها در تعاونی ها در منابع مالی و دانش می توانند ایجاد اشتغال فعال کنند.
حمید حاج اسماعیلی با ذکر این نکته که در تعاونی ها می توان کارآفرین تعریف کرد، گفت: کارآفرین کسی است که نیازمند حمایت، تسهیلات بانکی و مشاوره های فنی است و اینکه کارآفرین دارای ایده های جذاب است و اگر مورد حمایت قرار نگیرد قادر به انجام کارآفرینی نخواهد بود، بنابراین تعاونی ها این قابلیت را دارد که از کارآفرینان حمایت های لازم را داشته باشد و شاهد نقش آفرینی کارآفرینان در تعاونی ها باشیم .
تعاونی ها بخشی از تصدی گری اقتصادی دولت را برعهده گیرند
حاج اسماعیلی ادامه داد: با توجه به موضوعات مطروحه باید عنوان کرد که تعاونی ها در ایجاد اشتغال باید در اولویت قرار گیرند و پس از آن باید اولویت های دیگر در بازار کار دنبال شود و اگر به تعاونی ها رویکرد جدید و درستی داشته باشیم در توزیع منابع و جذب نیروی کار در کشور سهم عمده ای ایفا می کنند و هم اینکه می توانند بخش زیادی از تصدی گری دولت در حوزه اقتصاد را بر عهده گیرد و به صورت بهینه در انجام این تصدی گری ها فعال باشد .
این فعال کسب و کار با عنوان این نکته که نقش کار گروهی را نیز در تعاونی ها نباید نادیده گرفت، تصریح کرد: به لحاظ فرهنگی در کشور در بخش فردی موفق هستیم، اما در کارهای گروهی دچار مشکل هستیم و این تعاونی ها هستند که می توانند به ما کمک کنند که در عرصه های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی از کار گروهی منسجم و بهتری برخوردار باشیم .
وی گفت: باید از مردم دعوت شود تا در قالب تعاونی ها، کسب و کارهای جدید را راه اندازی کنند و برای این کار باید دفاتر ویژه ای شکل گیرد تا مشاوره های فنی و فکری به افراد با انگیزه برای ایجاد تعاونی ها ارائه کنند و منابع و تسهیلات خاص را از طریق بانک توسعه تعاون در نظر بگیریم و اگر به این دو موضوع توجه کنیم و افراد را به سمت تشکیل تعاونی ها تشویق کنیم در عرصه های تولید و توزیع موفق تر خواهیم بود و تعاونی ها در اینصورت برای توسعه بیشتر به سمت استفاده از دانش و تجربیات دانشگاه ها خواهند رفت .
وی با بیان اینکه یکی از ظرفیت های بکر در حوزه اشتغال در کشور حوزه گردشگری است، ادامه داد: با توجه به اینکه نرخ اشتغال در عرصه خدمات از بخش های صنعت و کشاورزی بالاتر است، هنوز ظرفیت های مغفولی در کشور موجود است که در بخش خدمات می توانند نقش آفرینی کنند و گردشگری می تواند به عنوان یک صنعت در رفت و آمد گردشگران داخلی به کشورهای دیگر از طریق تعاونی ها تاثیرگذار باشد .
در واگذاری های اصل 44 تعاونی ها در اولویت هستند
این فعال حوزه کار در ادامه به تامین24 گفت: هم مجلس و هم سیاست های اصل 44 تعاونی ها را برای ورود به عرصه های اقتصادی در اولویت قرار داده است و در واگذاری های اصل 44 که سیاست های کلان توسط مقام معظم رهبری تدوین شده، این تعاونی ها هستند که در خصوص واگذاری ها اولویت اصلی به شمار می آیند .
حاج اسماعیلی افزود: بنابر این باید از این ظرفیت ها که سیستم های قانونی و حاکمیتی و نظارتی کشور در اختیار تعاونی ها قرار داده اند بهترین استفاده به عمل آید و اگر این قابلیت ها به درستی از طرف دولت تدوین و تبلیغ شود، تعاونی ها انگیزه و جذابیت لازم را خواهند داشت که بخش زیادی از نیروی فعال ، جوان و تحصیلکرده را جذب بازار کار کنند .
اختتامیه نمایشگاه صندوق های بازنشستگی باحضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی عصر دیروز ۲۶ بهمن ماه در مصلی تهران برگزار شد.
گزارشهای رسمی داخلی گویای آن است که در ایران ۵۸ درصد اشتغال غیر رسمی است. اما بر اساس گزارشهای سازمانهای بینالمللی، این آمار به مراتب فراتر بوده و به ۷۵ تا ۸۵ درصد بازار کار میرسد. در بازار پول، سرمایه، ارز، کالا و تجارت خارجی نیز اوضاع از بازار کار هم بدتر است.