
۵ خطر برای اقتصاد جهان در سال ۲۰۱۷
افزایش جمعیت سالخورده یکی از ۵ خطری است که مجمع جهانی اقتصاد برای سال ۲۰۱۷ پیش بینی کرده است.
افزایش جمعیت سالخورده یکی از ۵ خطری است که مجمع جهانی اقتصاد برای سال ۲۰۱۷ پیش بینی کرده است.
ترجمه از آزاده شعبانی
منبع: گاردین
براساس گزارش های مجمع جهانی اقتصاد، می توان 5 خطر را برای اقتصاد جهان در سال 2017 متصور شد که عبارتند از: افزایش درآمدها و اختلاف در دارایی ها، تغییرات آب و هوایی، افزایش دوقطبی شدن جوامع، افزایش وابستگی های سایبری و افزایش جمعیت سالخورده.
به گزارش مجمع جهانی اقتصاد، از دهه 1980 تا کنون، سهم افزایش درآمدها در اختیار یک درصد از ثروتمندترین شهروندان در کشورهایی چون انگلستان، ایالات متحده امریکا، کانادا، ایرلند و استرالیا قرار گرفته است. هرچند در کشورهایی چون آلمان، فرانسه، ژاپن و سوئد، روند تقسیم درآمدها بدین شکل نبوده است.
این دسته از ثروتمندان جهان خود را از ریاضت های اقتصادی و بدترین شرایط مالی در دوران رکود اقتصادی، حفظ کرده اند. سرمایه گذاری در بخش تکنولوژی های جدید، موجب شد که حق بیمه و عواید بیشتری برای کارگرانی با سطح آموزش بالا و مهارت های بهتر فراهم شود و در عین حال منجر به آن شد که کارگران فاقد مهارت و آموزش های لازم عواید و حقوق اندکی دریافت کنند. همچنین جهانی شدن سبب شد که متاسفانه افزایش درآمد کارگران فقیر جهان، همزمان با افزایش هزینه های زندگی آنها در غرب باشد.
مجمع جهانی اقتصاد اعلام کرد که نارضایتی ها سبب شده است که کارکنان، خواستار اقدام های عملی برای رفع نابرابری درآمدها باشند.
2- تغییرات آب و هوایی
تغییرات آب و هوایی به عنوان دومین خطر تهدید کننده سال 2017 مطرح شده است که ناشی از تغییرات شدیدی است که در آب و هوای مناطق مختلف جهان صورت گرفته است. پایانِ پدیده جهانی آب و هوایی و دوره ای «ال نینو» بدین معناست که 2017 احتمالا گرم تر از 2016 خواهد بود و پژوهش ها حاکی از آن است که امسال یکی از گرم ترین سال ها در سطح جهان خواهد بود.
گرمای کره زمین در محافل سیاسی سال گذشته بسیار مورد بحث بوده است و در توافق آب و هواییِ پاریس، بر سرعت فوق العاده خطرناک روند گرمایش زمین تاکید شد و چندین توافق آب و هوایی مورد تصویب قرار گرفت.
به تبع توافقات پاریس در سال گذشته، در سال 2017 نیز بایستی محدودیت هایی برای تولید گاز کربن، اعمال شود. چرا که سرعت جلوگیری از تولید گازهای گلخانه ای در این حد نیست که از گرم شدن کره زمین جلوگیری کند.
3- افزایش دو قطبی شدنِ جوامع
مجمع جهانی اقتصاد در این زمینه ابراز نگرانی کرده است که دموکراسی ها دچار بحران های شدیدی شده اند. سیاستگذاران و مدیران موسسات خصوصی و دولتی، هم از لحاظ زمینه های فرهنگی و هم از لحاظ وضعیت پرداخت حقوق و مزایا، نسبت به انتخاب کنندگان خود، دچار گسست شده اند.
رسانه های خبری باعث تضعیف اعتماد به ارکان قانون اساسی همچون قوه قضاییه شده اند. ریاضت های اقتصادی به تامین رفاه برای افراد آسیب پذیر جامعه، ضربه می زند و جوامع چند فرهنگی از جانب ناسیونالیسم و ملی گرایی تحت فشار قرار دارند.
مجمع جهانی اقتصاد اعلام کرد که امسال می تواند یک مقطع مهم در تاریخ سیاسی جهان باشد و به همین دلیل، اندیشه های جدید و جسورانه ای در رابطه با بهبود روابط میان مدیران و شهروندان و نمایندگان انتخاب شده ی آنها، مورد نیاز است.
4- افزایش وابستگی های سایبری
الکسا، دستیار مجازیِ آمازون اکو، که اقلام ناخواسته ای مثل خانه های عروسکی را به لیست خرید شما اضافه می کند (1) یکی از مشکلات جهان به هم پیوسته سایبری است.
افزایش میزان زیرساخت های اساسی (نه تنها در زمینه تکنولوژی اطلاعات) متکی بر در اختیار داشتن اینترنت آزاد است. در اختیار داشتن اینترنت آزاد، علی رغم مزایای زیادی که با خود به همراه می آورد، همچنین فرصت های بیشتری را برای افرادی فراهم می آورد که با نیت خرابکاری اقدام به هک کردن و حملات سایبری می کنند.
فراتر از زیرساخت های مهم و حیاتی، جهان توسعه یافته به اینترنت آزاد برای بخش بزرگی از فعالیت های اقتصادی خویش نیازمند است. برآورد شده است که 10 درصد از تولید ناخالص داخلی انگلستان از طریق اقتصاد اینترنتی حاصل می شود.
5- افزایش جمعیت سالخورده
یک چهارم از مردم ژاپن بالای 65 سال سن دارند و این میزان به 40 درصد خواهد رسید. افراد ژاپنی که در سال 1960، کمتر از 19 سال سن داشته اند، 40 درصد از جمعیت ژاپن را تشکیل می دادند اما پیش بینی می شود که این جمعیت جوان، در سال 2060، تنها 13 درصد باشد. بسیاری از کشورهای توسعه یافته یا در حال توسعه نیز همین سیر را دنبال می کنند.
سرمایه گذاری در برنامه های رفاهی (از جمله بیمه های مراقبتی طولانی مدت، که در سال 2000 آغاز شد، کشور ژاپن را به یکی از سخاوتمندانه ترین کشورهای جهان در زمینه برنامه های رفاهی تبدیل کرد) سبب شد که دولت ژاپن بدهی های زیادی را به بار آورد که بیش از 240 درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور است. چرا که مسن شد جمعیت ژاپن، سبب شده است که تقاضاها برای مراقبت های ناتوانی و بیماری در دوران سالخوردگی افزایش یابد. بحران مراقبت های بهداشتی در بریتانیا نیز بدین خاطر است که کشورهایی چون بریتانیا از وضعیت بدهی های کشور ژاپن به خاطر افزایش جمعیت سالخورده این کشور درس عبرت نگرفتند.
جمعیت چین نیز در حال مسن شدن است و با توجه به ثروتمندتر شدن این کشور، بسیار پیش تر از کشورهای توسعه یافته ای که این مرحله را طی کرده اند، مجبور به رسیدگی از سالمندان و انجام مراقبت های بهداشتی است. بنابراین کشورهای جهان بایستی به فکر سالخورده شدن جمعیت خود و معضلاتی باشند که به تبع آن روی می دهد.
پی نوشت(1)/ توضیح مترجم: دستیار صوتی الکسا، فرامین صوتی را می شنود و به آنها پاسخ می دهد و می توان به واسطه آن از فروشگاه آنلاین آمازون خرید کرد. سهولت در خرید به وسیله این دستیار صوتی، سبب شد که یک دختربچه تنها از طریق صحبت کردن با این دستگاه، یک خانه عروسکی به ارزش 32. 162 دلار بخرد!